Ο συνδυασμός «Επιχειρηματικότητα Μπροστά» του κ. Χρυσόστομου Καρέλλη, αναφέρεται στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Επιμελητήριο Φθιώτιδας.
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ αλλά και της Τράπεζας Ελλάδος και του ΔΝΤ συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση των επενδύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσω και των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων Φορέων αποτελεί μονόδρομο για τη σταθεροποίηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας.
Μιας πορείας που εμφανίζει αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία, που καταγράφει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 2,3% για το 2024 σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ. Και όλα αυτά παρά τις αντιξοότητες που προκαλούν σε όλες τις εθνικές οικονομίες οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ευρώπη λόγω Ουκρανίας και Μέση Ανατολή λόγω των συγκρούσεων και που, ενδεχομένως, θα έχουν επίπτωση στην ενέργεια, ενώ ήδη είναι εμφανείς οι επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη από την αύξηση των ναύλων και του κόστους εμπορευμάτων λόγω του κινδύνου διέλευσης της Διώρυγας του Σουέζ από τις επιθέσεις της Υεμένης στα εμπορικά πλοία.
Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, στη νέα του θητεία, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω και να ενισχύσει τόσο τον παρεμβατικό του ρόλο προς τα κέντα λήψης των αποφάσεων όσο και τα εργαλεία στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους.
Οι κίνδυνοι που επισημαίνονται από το ΙΟΒΕ δεν είναι λίγοι:
• Εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
• Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.
• Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης πληθωρισμού.
• Αγορά εργασίας: βραδύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ άλλων λόγω υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.
• Υψηλό spreadεπιτοκίου δανείων-καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών.
• Καθυστερήσεις στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών, που δρουν ως εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων.
Ωστόσο, η θετική προοπτική εντοπίζεται στην επιτάχυνση της υλοποίησης του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , στη μείωση των επιτοκίων που αποτελεί ευκαιρία για επιτάχυνση των επενδύσεων και στη θετική η ενισχυμένη εξωστρέφεια της οικονομίας, με σταδιακή βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών.
Ειδικά δε, στον τομέα της απασχόλησης, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα απασχολεί συγκριτικά υψηλά μερίδια εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, καθώς και σε υπηρεσίες για εμπόριο, διαμονή και εστίαση. Αντίθετα, απασχολεί παραδοσιακά χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων στη μεταποίηση και λοιπές υπηρεσίες.
Παρά την πρόσφατη σημαντική αύξηση των μεριδίων απασχόλησης σε τομείς έντασης γνώσης και υψηλής τεχνολογίας, η απόκλιση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αυξήθηκε στις υπηρεσίες, ενώ στη μεταποίηση υψηλής και μέσης τεχνολογίας, η απόκλιση παρέμεινε σταθερή.
Συγκεκριμένα, το μερίδιο απασχόλησης σε τομείς επιστήμης και τεχνολογίας σε ΕΕ27 και Ελλάδα ανά περιφέρεια, 2023 (% εργατικού δυναμικού) σχετίζεται θετικά με την ανταγωνιστικότητα, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και, παρόλα αυτά, τα μερίδια απασχόλησης σε τομείς επιστήμης και τεχνολογίας παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς και καταγράφουν υψηλή ετερογένεια μεταξύ περιφερειών.
Αντίστοιχα, οι ελληνικές περιφέρειες παρουσιάζουν έντονη ετερογένεια σε επιδόσεις ως προς δείκτες ανταγωνιστικότητας, με υστέρηση από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Χαρακτηριστικά, η Στερεά Ελλάδα , μαζί με το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά βρίσκεται στο τέλος της κατάταξης με ποσοστό 17,3%, έναντι 25,7% για το σύνολο της χώρας και 35,9% για την ΕΕ.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε εθνικές και περιφερειακές πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τη στροφή του παραγωγικού υποδείγματος σε τομείς οι οποίοι υποστηρίζουν θέσεις εργασίας με υψηλό μερίδιο τεχνολογίας και Έρευνας & Ανάπτυξης.
Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές επισημάνσεις για το μέλλον και της τοπικής οικονομίας της Φθιώτιδας που οφείλει η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου να λάβει σοβαρά υπόψη, χωρίς καθυστερήσεις και δράσεις «βιτρίνας» που δεν συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία που πρέπει άμεσα να χαραχθεί. Ο μονόδρομος που έχουμε χρέος να ακολουθήσουμε είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υψηλής αξίας με ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, παράλληλα με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και τις βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης και στήριξης των επιχειρήσεων, ανά κλάδο δραστηριότητας.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο συνδυασμός «Επιχειρηματικότητα Μπροστά» με τον Χρυσόστομο Καρέλλη, Υποψήφιο Πρόεδρο μαζί με τα εξειδικευμένα στελέχη ανά κλάδο που έχει παρουσιάσει στο ψηφοδέλτιό του αλλά και το επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό του Επιμελητηρίου έχει ήδη ετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές ώστε με τις απαραίτητες προσαρμογές στα δεδομένα και με την αξιοποίηση των ευκαιριών επιχειρηματικής στήριξης να καταστεί ο πραγματικός συμπαραστάτης κάθε επαγγελματία της περιοχής και να καλύψει το κενό που μέχρι σήμερα υπάρχει, όπως αποδείχτηκε και από την πρόσφατη έρευνα του Επιμελητηρίου.