Με τη φράση «στο εξής θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ το ύψος της αύξησής του θα καθορίζεται από δύο κριτήρια: από τη μία πλευρά, τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και από την άλλη τον πληθωρισμό, αλλά τον πληθωρισμό ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο από το 2028 και μετά το ύψος της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από το άθροισμα του πληθωρισμού που πλήττει το 20% με τα χαμηλότερα εισοδήματα και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η ΕΛΣΤΑΤ.
Επεκτείνοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι το νέο σύστημα θα διασφαλίζει ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί, το ύψος του θα συνδέεται άμεσα με την πραγματική οικονομία, ο καθορισμούς του θα γίνεται με διαφάνεια και πλέον θα καλύπτει και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Υπογράμμισε, δε, ότι «ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027, ποσό που μεταφράζεται σε συνολική αύξηση 46,2% από το 2019, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027».
Κατ’ αρχάς, μια παρατήρηση: το 2012 διά νόμου της τότε κυβέρνησης Παπαδήμου ο κατώτατος μισθός είχε μειωθεί, από τα 751 στα 570 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι – από τη στιγμή που δεν αποτελεί πρόνοια του Συντάγματος – μπορεί εκ νέου να μειωθεί, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Μάλιστα, τότε είχε αποφασιστεί ο κατώτατος μισθός να πάψει να αποτελεί αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων και ο καθορισμός του είχε περάσει στον υπουργό Εργασίας. Όπως, δε, επισημαίνουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων με τους οποίους επικοινώνησε το topontiki.gr, με τη μέθοδο του αλγόριθμου ο κατώτατος μισθός (και όλα όσα εξαρτώνται από το ύψος του, όπως, π.χ. το επίδομα ανεργίας, οι τριετίες, κ.λπ.) συνεχίζει να παραμένει εκτός συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Από εκεί και πέρα, όταν ο κατώτατος μισθός – καλώς εχόντων των πραγμάτων – φθάσει τα 950 ευρώ, εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι που θα πληρώνονται με αυτόν θα λαμβάνουν καθαρά περίπου 820-830 ευρώ το μήνα. Σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο μεικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ, ποσό που μεταφράζεται, με 14 καταβολές (στον ιδιωτικό τομέα) στα 715 ευρώ, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 834 ευρώ. Με απλά λόγια, όπως επισημαίνουν και πάλι συνδικαλιστές, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κατώτατος μισθός θα παραμένει στα… χαμηλά, όσον αφορά στα χρήματα που λαμβάνουν «στο χέρι» οι εργαζόμενοι, ακόμα κι όταν ανέλθει στα 950 ευρώ μεικτά μηνιαίως.
Παράλληλα, και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν από το 2028 και μετά η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του κατώτατου μισθού θα σημαίνει και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού που είχαν κοπεί τα χρόνια των μνημονίων, περικοπή που το ΣτΕ το 2019 με πρόεδρο την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε κρίνει συνταγματική. Ήδη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με επιστολή της προς τον ΥΠΟΙΚ έχει ζητήσει την επαναφορά στο Δημόσιο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, κρίνοντας ότι οι λόγοι (σ.σ. μνημόνια) που είχαν επιβάλλει την περικοπή τους έχουν πλέον εκλείψει. Ερωτηθείσα σχετικά η Ν. Κεραμέως δεν απάντησε, παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών…
Διαβάστε επίσης:
Νέα Δημοκρατία: Χωριστά κι… αγαπημένοι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr