Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Αν και τα περισσότερα είδη παρέχουν την καφεΐνη που πολλοί χρειάζονται για να ξυπνήσουν, δεν επηρεάζουν όλα εξίσου τον μεταβολισμό και το σωματικό βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Επιστήμονες από τη Δανία μελέτησαν πως ένα συστατικό του καφέ, η καφεστόλη, επηρεάζει την μεταβολική υγεία. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως η καθημερινή κατανάλωσή της μπορεί να υποστηρίζει την καύση λίπους και το αδυνάτισμα.
«Η καφεστόλη είναι ένα φυσικό συστατικό των κόκκων του καφέ. Ωστόσο η ποσότητά της που υπάρχει σε κάθε φλιτζάνι εξαρτάται από τη μέθοδο παρασκευής του», αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Brittany Werner, από το Oak Creek του Ουϊσκώνσιν. «Όχι μόνο προσθέτει γεύση στον καφέ, αλλά παρέχει και πολλά οφέλη στην υγεία».
Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος καφές για αδυνάτισμα; Ο μη φιλτραρισμένος, βραστός καφές, με πρώτον απ’ όλους τον ελληνικό, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία. Ακολουθούν ο βραστός, στιγμιαίος καφές και ο εσπρέσο. Αντιθέτως, τα είδη που παράγονται με φιλτράρισμα του καφέ, περιέχουν την λιγότερη καφεστόλη.
Εκτός από καφεστόλη, ο μη φιλτραρισμένος καφές περιέχει και περισσότερη καφεΐνη, η οποία επίσης αυξάνει τον μεταβολισμό, προσθέτει.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2. Το όφελος αυτό αποδίδεται (και) στην καφεστόλη η οποία, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ζώα, μειώνει τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα. Διεγείρει επίσης την έκκριση ινσουλίνης.
Δεδομένου ότι αυτές είναι μεταβολικές αντιδράσεις, οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν πώς επηρεάζει η ουσία μικρή ομάδα εθελοντών. Έτσι, ενέταξαν στη μελέτη τους 40 άνδρες και γυναίκες με αυξημένη περίμετρο μέσης και υψηλό κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί έπαιρναν επί 12 εβδομάδες μία κάψουλα καφεστόλης. Οι υπόλοιποι έπαιρναν μία κάψουλα με ανενεργή ουσία (εικονικό φάρμακο). Πριν και μετά την έναρξη της λήψης των συμπληρωμάτων αυτών, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σειρά εξετάσεων.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η καφεστόλη δεν επηρέασε δύο σημαντικούς δείκτες που σχετίζονται με τον τύπου 2 διαβήτη. Οι δείκτες αυτοί είναι η ευαισθησία του οργανισμού τους ινσουλίνη και η αντοχή στη γλυκόζη (σάκχαρο). Επομένως εκτιμούν πως δεν είναι το μοναδικό συστατικό που περιέχει ο καφές το οποίο προστατεύει από τον διαβήτη.
Ωστόσο η ουσία σχετίσθηκε με σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος και στο λίπος στην κοιλιά των εθελοντών. Στην πραγματικότητα, μέσα σε 3 μήνες έχασαν κατά μέσον όρο το 2% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Επιπλέον, μειώθηκε κατά 5% ο όγκος του λίπους στην κοιλιά τους.
Οι μειώσεις αυτές μπορεί να προστατεύουν με έμμεσο τρόπο από τον διαβήτη. Και αυτό, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο πως η απώλεια έστω και του 5% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου.
Ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνετε με τον ελληνικό καφέ ή τον εσπρέσο, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η υπερκατανάλωση καφεστόλης σχετίζεται με αύξηση στα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Επομένως, αν προσέχετε τη χοληστερίνη σας, να πίνετε με μέτρο τον μη-φιλτραρισμένο καφέ, συνιστά η Dr. Werner.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 16,3% στα λοιμώδη νοσήματα το 2023 – Υποχώρησε 77,2% ο Covid
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Δώδεκα χρόνια πέρασαν για να εντοπίσουν όσους υπερσυνταγογραφούν
Γιατί πρέπει να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – Τι λένε ερευνητές
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr