Υπάρχουν κάποιοι ήρωες που δεν δοξάζονται σε ρωμαϊκούς θριάμβους, κάποιοι ήρωες που μένουν πολλές φορές στο παρασκήνιο, κάποιοι ήρωες που δεν σκότωσαν εκατοντάδες εχθρούς, κάποιοι μικροί ήρωες που έσωσαν ανθρώπινες ζωές.
Ο Αντώνης Κονταράτος, ήταν ένας τέτοιος ήρωας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισε την επιστημονική του κατάρτιση στις ΗΠΑ, όπου παράλληλα άρχισε να εργάζεται σαν ερευνητής στο ΜΙΤ, και στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Καλιφόρνιας.
Η επιστημοσύνη και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του,κέντρισαν το ενδιαφέρον των στελεχών της ΝΑΣΑ, κι έτσι κλήθηκε στην ομάδα του καθηγητή Βέρνερ φον Μπράουν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.
Ο Κονταράτος, φαίνεται ότι εκτός των επιστημονικών του γνώσεων διέθετε και σπάνιες οργανωτικές αρετές, κι έτσι βρέθηκε να συντονίζει μια ομάδα δεκάδων διδακτόρων διαφόρων ειδικοτήτων, χημικούς, μαθηματικούς, ψυχολόγους, βιοφυσικούςκλπ. οι οποίοι έψαχναν τρόπους για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των αστροναυτών.
Το 1965, ο Κονταράτος τέθηκε επικεφαλής της Bellcomm Inc., της εταιρείας που είχε την τεχνική ευθύνη της Διεύθυνσης Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων, της ΝΑΣΑ.
Έτσι, τον Απρίλιο του 1970 ήταν μαζί με πολλούς συναδέλφους του, στην αίθουσα ελέγχου της ΝΑΣΑ, παρακολουθώντας βήμα προς βήμα τη διαστημική αποστολή του Apollo 13. Οι τρεις επιβαίνοντες αστροναύτες, Τζέιμς Λόβελ, Τζον Σουίγκερτ, Φρεντ Χέις, μετά από ταξίδι 56 ωρών, και λίγο πριν φτάσουν στη Σελήνη αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την προσελήνωση όταν οι δύο δεξαμενές οξυγόνου ανατινάχτηκαν διαδοχικά.
Τότε ο κυβερνήτης Λόβελ, είπε εκείνο το ιστορικό: «Houston,we have a problem».
Χωρίς οξυγόνο απαραίτητο για να αναπνέουν οι αστροναύτες και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το σκάφος ήταν πλέον άχρηστο.Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν ως σωστική λέμβο, τη μικρή διαστημική άκατο του σκάφους, η οποία ήταν να χρησιμοποιηθεί για την προσελήνωση, αλλά η οποία είχε σχεδιαστεί για δύο άτομα.Ο χρόνος πίεζε, το υπάρχον οξυγόνο έφτανε για 15 μόνο λεπτά.
Πολυμήχανος
Τότε, ο Κονταράτος, κάτω από τη μεγάλη πίεση του χρόνου, καιπροκειμένου να σωθούν οι ζωές των αστροναυτών επιχείρησε να δώσει μια απίστευτη λύση, η οποία τελικά λειτούργησε. Με τα υπάρχοντα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους οι αστροναύτες, κατασκεύασε στα γρήγορα ένα φίλτρο, το περίφημο «γραμματοκιβώτιο», που μετέτρεπε το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, και καθοδήγησε τους αστροναύτες πώς να το κατασκευάσουν κι αυτοί, χρησιμοποιώντας σακούλες, χαρτόνια, χάρτες, πλαστικό σωλήνα, κολλητική ταινία κλπ. Αυτό έσωσε τη ζωή των τριών μελών του πληρώματος, που μετά από μια περιπετειώδη αναγκαστική περιστροφή γύρω από τη Σελήνη, τελικά κατάφεραν και επέστρεψαν σώοι στη Γη, στις 17 Απριλίου του 1970.
Η αποτυχημένη αποστολή του Apollo13, αφού κατάφερε να επιστρέψει στη Γη ονομάστηκε η «πιο επιτυχής διαστημική αποτυχία».
Το επεισόδιο αυτό αποτυπώθηκε και στο φιλμ «ApolloXIII» του 1995. Όταν ο πρωταγωνιστής Τομ Χανκς αναφέρει τη σοβαρή βλάβη, ο τεχνικός που καλείται να λύσει το πρόβλημα είναι ο Έλληνας επιστήμονας της ΝΑΣΑ.
Ο Κονταράτος τιμήθηκε με το βραβείο επιτεύγματος «Άνθρωπος στη Σελήνη», και με το βραβείο «Σημαντικής προσφοράς προς το αμερικανικό έθνος».
Η ΝΑΣΑ θέλοντας να τον τιμήσει πρότεινε να δώσει το όνομά του σε μια κορυφογραμμή της Σελήνης. Ο Κονταράτος αρνήθηκε ευγενικά, και πρότεινε να της δώσουν το όνομα «Θήρα» που ήταν και η ιδιαίτερη πατρίδα του. Έτσι, στις συντεταγμένες 24.4Ν και 31.4W στην επιφάνεια της Σελήνης, υπάρχει η κορυφογραμμή «Dorsum Thera», προς τιμήν του.
Ο Κονταράτος επέστρεψε στη Ελλάδα στα 1976, και έδωσε την οργανωτική του πείρα στο Πολυτεχνείο Πατρών έως το 1984. Διετέλεσε Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,είχε μακρά θητεία και έγινε πρόεδροςστην εταιρεία Golden Filter S.A. η οποία εξέλισσε το πρωτοποριακό βιολογικό φίλτρο τσιγάρων «Biofilter», αλλά έκανε και μικρές θητείες σαν διοικητής του «Ερρίκος Ντυνάν» (1999-2000) και του «Ευαγγελισμού» (2008), μέχρι τον θάνατό του το 2009, σε ηλικία 76 ετών.
Ρυθμίστε τα τηλεσκόπιά σας, λοιπόν, στις πιο πάνω συντεταγμένες, και σηκώστε ψηλά το βλέμμα!
Διαβάστε επίσης
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr