Μια υπέροχη μηλόπιτα με τριφτή ζύμη σαν μπισκοτένια ψίχουλα και ζουμερή γέμιση από καραμελωμένα μήλα, γεμάτη από τα αρώματα της κανέλας και του λεμονιού.
Είναι γνωστή παγκοσμίως σαν apple crumble στην Αγγλία αλλά και ως sbriciolata (ψιχουλιαστή) στην Ιταλία και είναι ένα κλασικό πεντανόστιμο γλυκό που πρέπει να δοκιμάσεις.
Υλικά για τη Συνταγή
Για την τριφτή ζύμη
250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
8 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γραμμάρια βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 αυγό
Για τη γέμιση
3 μήλα, ψιλοκομμένα
50 γραμμάρια ζάχαρη
20 γραμμάρια βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή λικέρ ή κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
Ξύσμα από ½ λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Αχνοζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Αρχικά σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά για την τριφτή ζύμη, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το ξύσμα και έπειτα με τα χέρια σας τρίψτε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη.
2. Προσθέστε το αυγό, ανακατέψτε με τα ακροδάκτυλα και τρίψτε τη ζύμη σε ψίχουλα. Βάλτε τη ζύμη για λίγο στο ψυγείο.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και ξεκινήστε να ετοιμάζετε τη γέμιση.
4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε τα μήλα ψιλοκομμένα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, την κανέλα και το κορν φλάουρ. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα, για 8 λεπτά. Προσθέστε τη μαρμελάδα ή το κονιάκ, ανακατέψτε ξανά και αφήστε στην άκρη για να κρυώσει.
5. Στρώστε μια φόρμα, ταρτιέρα ή ταψί 22-25 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί.
6. Απλώστε στη βάση της φόρμας τα 2/3 της ζύμης ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα με τα ψίχουλα. Μπορείτε αν θέλετε, να πιέσετε λίγο τη ζύμη με τα χέρια σας ώστε να δημιουργηθεί μια βάση που να καλύπτει και λίγο τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.
7. Αδειάστε τη γέμιση των μήλων και ισιώστε την επιφάνεια.
8. Καλύψτε με την υπόλοιπη ζύμη, τρίβοντάς την με τα χέρια σας ώστε να δημιουργηθούν ψίχουλα.
9. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αφήστε την να κρυώσει και πασπαλίστε με αχνοζάχαρη.
Διαβάστε επίσης:
Αυγό ψημένο μέσα σε μπαγιάτικο σουσαμένιο ψωμάκι
Κοτόπουλο Dijonnaise στη σχάρα
Cucina Povera | topontiki.gr