Ζουμερό φιλέτο στήθος κοτόπουλου, ψημένο στη σχάρα, με σάλτσα dijonnaise διπλής χρήσης, αφού μαρινάρεται μέσα σε αυτήν αλλά και σερβίρονται στο τέλος μαζί.
Η μαγιονέζα δημιουργεί μια κρούστα που αποτρέπει το κρέας να κολλήσει στη σχάρα ενώ η μουστάρδα βοηθάει στο να μείνει μαλακό το πουλερικό εσωτερικά και να καραμελώσει εξωτερικά. Σερβίρετε το κοτόπουλο μέσα σε ψωμάκι με μαρούλι και σάλτσα, σαν προσθήκη στη σαλάτα του Καίσαρα αλλά και σκέτο, συνοδεία ψητού καλαμποκιού.
Υλικά για τη Συνταγή
½ φλιτζάνι μαγιονέζα
½ φλιτζάνι μουστάρδα Dijon
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγο θυμάρι ξερό ή μερικά φύλλα φρέσκου ψιλοκομμένα
1 ½ έως 2 κιλά στήθη κοτόπουλου ή μπούτια χωρίς κόκαλα και χωρίς πέτσα
Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Αρχικά ζεστάνετε μια σχάρα (ηλεκτρικής ψησταριάς ή με κάρβουνα) σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
2. Στο μεταξύ, σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέψτε μαζί τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το σκόρδο και αλατοπιπερώστε κατά βούληση. Μεταφέρετε τη μισή ποσότητα της σως σε ένα μικρό μπολ και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.
3. Στο άλλο μπολ με την υπόλοιπη Dijonnaise, ρίξτε τα φύλλα θυμαριού.
4. Αλατοπιπερώστε παντού το κοτόπουλο, μεταφέρετέ το στο μπολ με τη σάλτσα του θυμαριού και τρίψτε το με τα χέρια σας ώστε να καλυφθεί παντού. Αφήστε το να μαριναριστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά ή βάλτε το στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. (Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσετε.)
5. Αφαιρέστε την περίσσεια μαρινάδας από το κοτόπουλο πρόχειρα με τα χέρια σας, πετάξτε την και ψήστε σε απευθείας φωτιά μέχρι το κοτόπουλο να ξεκολλάει από τη σχάρα, 4 με 6 λεπτά ανά πλευρά και να πάρει ένα χρυσορόδινο χρώμα. Εάν χρησιμοποιείτε σχάρα υγραερίου, κλείνετε το καπάκι ενδιάμεσα στα γυρίσματα. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού.
Συμβουλή
Η συνταγή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οικιακό φούρνο. Στρώστε το ταψί του φούρνου σας με αλουμινόχαρτο και ακουμπήστε πάνω τη σχάρα ή ένα πλέγμα. Ψήστε τα φιλέτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 20 λεπτά.
Μπορείτε επίσης να το ετοιμάσετε σε σχαροτήγανο στην εστία της κουζίνας σας, σε μέτρια φωτιά.
Διαβάστε επίσης:
Αλευροχαλβάς του κουταλιού με ταχίνι, πληθωρικός και εναλλακτικός
Τυροπιτάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και πετιμέζι
Cucina Povera | topontiki.gr