Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχουμε ξανά έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Δημόσια Τηλεόραση ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως εξήγησε η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Για την έξαρση του στρεπτόκοκκου στα σχολεία αυτή την περίοδο ήταν αρκετά καθησυχαστικός και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Οι αναπνευστικοί ιοί είναι, από την πανδημία και μετά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», διευκρίνισε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε: «Μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε τη μεγάλη έξαρση της Covid-19, τη θερινή έξαρση της Covid-19, η οποία τώρα έχει μπει σε ύφεση και είναι κάτι το οποίο δεν το είχαμε συνηθίσει προ της πανδημίας, να έχουμε δηλαδή έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων τότε. Αυτό που περιμένουμε να συμβεί είναι γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η βραδινή θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει και κάτω από τους 18°C – αυτό είναι το όριο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο, όπου αισθανόμαστε σχετικά καλά – θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι ο κόσμος πλέον, για παράδειγμα, δεν κάθεται έξω για να φάει, αλλά μπαίνει σε κλειστούς χώρους».
Ο κ. Μαγιορκίνης δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για το θέμα της εξάπλωσης στα σχολεία. «Για τα σχολεία, σε αυτή τη φάση δεν αναμένουμε κάτι ιδιαίτερο, γιατί όπως είπα είχαμε μια μεγάλη σημαντική έξαρση της Covid 19 μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι δηλαδή το κόλλησαν, οπότε έχουν μία ανοσία. Οπότε θεωρητικά αυτό που περιμένουμε με το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι κάποια σημαντική επιβάρυνση. Η πρόγνωση που κάνουμε είναι για τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου ότι θα δούμε πάλι μια έξαρση», είπε χαρακτηριστικά.
Στρεπτόκοκκος: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε μεταξύ άλλων: «Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι αυτός, ο οποίος προκαλεί την φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, την αμυγδαλίτιδα δηλαδή που λίγο πολύ την έχουν περάσει όλοι σε κάποια φάση της ζωής τους και μπορεί να προκαλέσει και την οστρακιά. Αυτός λοιπόν ο στρεπτόκοκκος έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι έχει μια αύξηση στα διεισδυτικά, δηλαδή στα περιστατικά που είναι πιο βαριά και δυστυχώς για τα βαριά περιστατικά αυτά, δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη πρόγνωση.
Δηλαδή δεν μπορούμε εύκολα να πούμε αν αυτός θα κάνει διεισδυτική λοίμωξη. Αυτό που έχουμε δει βέβαια είναι ότι αφορά κυρίως μεγάλους ανθρώπους και κάποια παιδάκια».
Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέχει κανείς, ο καθηγητής τόνισε: «Ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο που χρειάζεται αντιβίωση και πρέπει να πάρει κάποιος αν έχει κολλήσει, γιατί έχει παρατηρηθεί – αυτό δεν το έχουμε δει τώρα αλλά πριν από την ύπαρξη αντιβιοτικών – ότι υπάρχει ένας κίνδυνος, να προσβληθεί η καρδιά και νεφροί από μία αυτοάνοσου τύπου αντίδραση. Είναι πολύ σημαντικό εάν κάποιος έχει πονόλαιμο, αλλά όχι συνάχι. Ο στρεπτόκοκκος δεν κάνει συνάχι, κάνει πρησμένες αμυγδαλές με πύον συνήθως και υψηλό πυρετό. Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση γίνεται με strept test από ειδικό επαγγελματία υγείας, δηλαδή είτε παιδίατρο είτε μικροβιολόγο και όχι σε φαρμακείο».
Διαβάστε επίσης:
Η διατροφή που μειώνει κατά 40% το λίπος στο ήπαρ
Ξύδι: Πώς επιδρά στον μεταβολισμό γλυκόζης και το σωματικό βάρος
Κάπνισμα: Πόσα χρόνια μετά τη διακοπή του μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr