Ζαλίζει ξανά η τιμή του ρεύματος, που ξεπέρασε τα 200 ευρώ η MWh, με βασική αιτία το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο προκαλεί αύξηση της ζήτησης. Και μπορεί να υπάρχει η κρατική επιδότηση, η οποία κρατά εν μέρει τις τιμές στα επίπεδα των 15 λεπτών η KWh, ωστόσο ελάχιστα φαίνεται να ικανοποιεί την πλειονότητα των καταναλωτών, οι οποίοι βλέπουν την τιμή του ρεύματος να παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ της κρίσης η τιμή της KWh ήταν περίπου στα 9 λεπτά και σήμερα, με τεχνητές αναπνοές, είναι στα 15 λεπτά. Και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη σοβαρής αποκλιμάκωσης. Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, έχει οδηγήσει σε έντονη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα οι χονδρεμπορικές τιμές να εκτοξευθούν.
Σήμερα, οι τιμές ανά MWh αγορά έχουν υπερβεί τα 200 ευρώ, φτάνοντας στα 205,78 ευρώ, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τις 14 Νοεμβρίου. Αυτή η αύξηση της τάξης του 46,8% οφείλεται στη σημαντική μείωση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες αναμένονται να καλύψουν μόλις το 26,66% της ζήτησης. Ενώ οι χονδρεμπορικές τιμές παρέμειναν υψηλές από την αρχή της εβδομάδας, η αγορά συγκρατήθηκε λόγω της ενισχυμένης συμμετοχής των ΑΠΕ.
Ωστόσο, για σήμερα αναμένονται συνθήκες «Dunkelflaute» (εξαιρετικά χαμηλή ηλιοφάνεια και άπνοια) και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οδηγώντας σε αυξήσεις στις τιμές των ηλεκτρικών αγορών. Ενδεικτικά, στη Γερμανία η τιμή αναμένεται να φτάσει τα 222,18 ευρώ, στην Ολλανδία τα 206,89 ευρώ, ενώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι τιμές αναμένονται να αγγίξουν τα 241,89 ευρώ ανά MWh. Για την Ελλάδα, η χονδρική τιμή του Ιανουαρίου ανέρχεται πλέον στα 128,56 ευρώ ανά MWh, σχεδόν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου (129,81 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστεί, εκτός αν υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση των τιμών στο δεύτερο μισό του μήνα.
Η ζήτηση για ηλεκτρισμό έχει αυξηθεί σημαντικά, με τον όγκο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να έχει αυξηθεί κατά 21% και 5% τις πρώτες μέρες της εβδομάδας. Ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι το μέγιστο φορτίο θα φτάσει τα 7.860 MW σήμερα, και αναμένεται να κορυφωθεί στα 8.460 MW αύριο Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου. Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, με τις τιμές στον ολλανδικό κόμβο να ανεβαίνουν ξανά, φτάνοντας τα 48 ευρώ ανά MWh, και η συνεχής βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό ΤΑΡ να οδηγεί σε μειωμένες μεταφορές αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Από την άλλη πλευρά, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό φαίνεται να είναι σε θέση να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, καθώς όλες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες είναι διαθέσιμες και η παραγωγή των ΑΠΕ παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή.
Ιδιαίτερα θετική είναι η συμβολή της νέας μονάδας αερίου στη Κομοτηνή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη δοκιμαστική της λειτουργία και αναμένεται να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Η εικόνα από τα υδροηλεκτρικά είναι επίσης θετική, με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών να ενισχύουν την αποθήκευση νερού στους ταμιευτήρες. Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις διασφαλίζουν ότι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να αναπληρώνουν τα αποθέματά τους μέχρι τον Μάιο, προσφέροντας σημαντική δυνατότητα για την επόμενη θερινή περίοδο.
Παρά την αύξηση των τιμών, η Ελλάδα διατηρεί το εξαγωγικό πρόσημο της στην ενέργεια, καθώς οι τιμές της αγοράς παραμένουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο, πλέον οι μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής εξάγονται τις βραδινές ώρες λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας και της πτώσης της παραγωγής από τα φωτοβολταϊκά.
Διαβάστε επίσης:
Αυτόματη απαλλαγή δημοτικών τελών για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
Προ των πυλών νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων λόγω ανόδου του Brent και υποχώρησης του ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr