Τριτοκοσμικές εικόνες καταγραφήκαν τις τελευταίες ημέρες στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Δαφνί, καθώς η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το υπουργείο Υγείας.
Έτσι, μετά το αντιδραστικό και αναχρονιστικό νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που κατατέθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2024, σειρά ήρθε να πάρει η διάλυση του Ψ.Ν.Α., με κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων, με ελλείψεις στο προσωπικό που αγγίζουν το 60%, αλλά και συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών των ωφελούμενων.
Το «κερασάκι» στην τούρτα καταγράφηκε τις τελευταίες 18 ημέρες, όπου δεν υπήρχε καθαριότητα στις πρώην Δομές του 18Ανω και οι Διοικούντες – Διευθύνσεις του ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) σφύριζαν αδιάφορα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, «μετά από καταγγελίες των συναδέλφων που ανήκουν στο ΠΕΔΥΨΥ αλλά και με αυτοψία των κτιριακών υποδομών (κλειστό τμήμα 18 Άνω, 18 Άνω Αλκοολικών και 10ο Αλκοολικών) που παρέχουν υπηρεσίες σε εξαρτημένους θεραπευόμενους, βρίσκονται εντός του περίβολου χώρου της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής και ανήκουν στον ΕΟΠΑΕ (ΝΠΙΔ), προέβη σε καταγγελία προς τη Διεύθυνση Υγειονομικού ελέγχου Δυτικού Τομέα Αττικής απέναντι στον ΕΟΠΑΕ, με αρ. πρωτ. 53468346 για την παντελή έλλειψη καθαριότητας στις παραπάνω μονάδες υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο των εξαρτήσεων εδώ και 15ημέρες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί υγειονομική βόμβα».
Επίσης, στέκεται στην καταγγελία που έγινε στον Σύλλογο, «για την παντελή έλλειψη καθαριότητας στο οικοτροφείο “ΦΑΡΟΣ” που στεγάζεται στον Κορυδαλλό, ανήκει στο ΠΕΔΥΨΥ (2η ΥΠΕ) και φιλοξενεί 15 ηλικιωμένους ένοικους».
Την ίδια στιγμή, σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αναφέρουν με συγκεκριμένα παραδείγματα την πλήρη υποβάθμιση του Ψ.Ν.Α. όλο το προηγούμενο διάστημα.
Χαρακτηριστικά κάποια από τα παραδείγματα.
· Στο όνομα της συστέγασης (δικαιολογούμενοι ότι δεν βρίσκεται κτήριο), το τμήμα κλειστής διαμονής Απεξάρτησης Γυναικών εντάχθηκε μαζί με το Μητέρων.
· Με την λογική των τετραγωνικών της λειτουργίας των «υπνωτηρίων» σε κάθε νυχτερινή βάρδια, οι ασθενείς μεταφέρονται από το 10Ο Αλκοολικών, ακόμα και με κινητικά προβλήματα, διασχίζοντας με τα πόδια μία απόσταση 400μ. προς το 18Ανω αλκοολικών, καθώς δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσει τη νυχτερινή βάρδια. Αποτέλεσμα οι θεραπευόμενοι να στοιβάζονται σε θαλάμους.
· Σχεδόν 18 ημέρες δεν υπάρχει καθαριότητα στις πρώην Δομές του 18Ανω, και οι Διοικούντες – Διευθύνσεις του ΕΟΠΑΕ σφυρίζουν αδιάφορα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
· Οι ανάγκες κάλυψης τροφίμων, πολλές φορές γίνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και μάλιστα αξιοποιώντας τα δικά τους μεταφορικά μέσα.
· Στο Συμβουλευτικό Σταθμό Τροίας οι τουαλέτες κυρίως για τους ασθενείς που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη λήψης ούρων των τοξικολογικών εξετάσεων, είναι κλειστές λόγω της μη απολύμανσης του χώρου από την έλλειψη καθαριότητας και αποτελούν υγειονομική βόμβα.
· Ομάδες νέες στα πλαίσια της Ψυχοθεραπείας δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
· Οι εργαζόμενοι που τοποθετήθηκαν με αίτησή τους για την κάλυψη και ενίσχυση του ΠΕΔΥΨΥ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου αναφερόμενη στην αντικατάστασή τους με τις νέες προσλήψεις, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του ΕΟΠΑΕ που υφίσταται ως ΝΠΙΔ, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε προσλήψεις αφού κυριαρχεί η αντίληψη με το απαράδεκτο καθεστώς «μπλοκάκι εργασίας». Παράλληλα κωλυσιεργούν τις επιθυμίες των συναδέλφων που ανήκουν στο ΠΕΔΥΨΥ, φτάνοντας στο σημείο να τους λένε να πάρουν άδεια από τον ΕΟΠΑΕ, για δουλειά που αφορά τη λειτουργία υπηρεσιών του ΠΕΔΥΨΥ, όπως η Τηλεϊατρική.
· Σε οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα- βλάβη προκύψει, καμία μονάδα ή δομή του πρώην 18Ανω, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, καθώς ο ΕΟΠΑΕ ως ΝΠΙΔ πλέον δεν έχει στη διάθεση του υποδομές τεχνικής υποστήριξης.
· Την ίδια ώρα εργαστηριακές εξετάσεις και διάθεση Φαρμάκων τινάζονται στον αέρα, καθώς έχουν δημιουργηθεί κενά στην κάλυψη των θεραπευόμενων.
«Εδώ και 18 ημέρες δεν υπήρχε καθόλου καθαριότητα»
Όπως ανέφερε και στο topontiki.gr, ο Βαγγέλης Πουλής, Ψυχολόγος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, «εδώ και 18 ημέρες δεν υπήρχε καθόλου καθαριότητα, ενώ είχαμε ενημερώσει και με έγγραφο τον ΕΟΠΑΕ για την κατάσταση. Φυσικά δεν λάβαμε καμία απάντηση».
Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία τόνισε ότι «την Τετάρτη (2/4) πήγα κανονικά στη δουλειά μου και για ακόμη μια μέρα δεν υπήρχε καμία καθαριότητα. Έτσι, έστειλα e-mail στον ΕΟΠΑΕ και στη γραμματεία της 2η ΥΠΕ ότι δεν πρόκειται να παραμείνω στο νοσοκομείο υπό αυτές τις συνθήκες. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας με καλύπτει απόλυτα και αποχώρησα. Καταλαβαίνετε ότι δεν είχαμε πού να πάμε τουαλέτα; Έφτασαν στο σημείο συνάδερφοι να φέρνουν καθαριστικά και βετέξ από το σπίτι τους για να καθαρίζουν».
«Έστειλα καταγγελία στο υγειονομικό για την κατάσταση και μέσα σε μισή ώρα ήρθε στο νοσοκομείο ο κ. Θεοχάρης, πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ και ο κ. Νάπας, μέλος του ΕΟΠΑΕ και… ως δια μαγείας μέσα σε 10 λεπτά βρέθηκε καθαρίστρια», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πουλής υπογράμμισε ότι το ακόμη πιο προκλητικό είναι ότι και οι δύο κοίταξαν τον χώρο και δεν τους φάνηκε και…. πολύ βρώμικος, όπως είπαν. Βέβαια, ίσως δεν σκέφτηκαν ότι προηγουμένως είχαν αναγκαστεί να το καθαρίσουν οι ίδιοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες στο Δαφνί είναι ότι όσοι την περασμένη Δευτέρα χρειάστηκαν ουροληψία για τοξικολογικές εξετάσεις, ανέβαιναν στην τουαλέτα του πάνω ορόφου (δεν είχε βρωμίσει όσο οι άλλες) και στη συνέχεια κατέβαιναν κάτω, περνούσαν από το πεζοδρόμιο και κρατούσαν το μπουκαλάκι με τα ούρα στο χέρι.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Πουλής, οι δύο όροφοι δεν επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους και αναγκαστικά πρέπει να περάσεις από τον δρόμο. «Διανοείστε ότι οι άνθρωποι περπατούσαν στον δρόμο κρατώντας το μπουκαλάκι στο χέρι τους;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων.
«Όμηροι οι ψυχολόγοι στον ΕΟΠΑΕ»
Όσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση στον χώρο της ψυχικής υγείας, ανέφερε πως «πολλοί ψυχολόγοι είναι όμηροι στον ΕΟΠΑΕ. Γενικότερα, όλη η δημόσια υγεία χορεύει στους ρυθμούς του ΕΟΠΑΕ. Μας είχαν υποσχεθεί προσλήψεις και δεν έχει γίνει τίποτα. Οι προσλήψεις των ψυχολόγων για όλη την Ελλάδα είναι 10, τη στιγμή που μόνο από το Δαφνί αποχωρούν 25».
«Παράλληλα, είχαν υποσχεθεί προσλήψεις και στην καθαριότητα, αλλά δεν προχωρήσαν ούτε καν σε προκήρυξη. Δεν συζητάμε καν για τις καταργήσεις και τις συστεγάσεις τμημάτων», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Χοληστερίνη: Πώς σχετίζεται με την άνοια