Μόνο 14 μέρες το μήνα εφημερεύει ακτινολόγος στο νοσοκομείο της Άμφισσας, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του θεραπευτηρίου.
Ωστόσο αντί να γίνουν προσλήψεις μόνιμου ή τουλάχιστον επικουρικού προσωπικού, για να καλύψουν τις ελλείψεις τόσο στο εν λόγο νοσοκομείο, όσο και στο Κέντρο Υγείας Ιτέας, πρόσφατα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) έδωσε εντολή στους ακτινολόγους να κάνουν εφημερίες από το σπίτι τους (on call).
«Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε, ότι η προϊσταμένη αρχή της 5ης ΥΠΕ, αντί ευχών που συνηθίζονται τις συγκεκριμένες μέρες, κάλεσε σε έγγραφη απολογία την προϊσταμένη του αξονικού γιατί δεν καταθέτει πρόγραμμα παράνομων (on call) εφημεριών. Έτσι δείχνει την αμέριστη συμπαράσταση της, σε ένα νοσοκομείο το οποίο παραπαίει εδώ και καιρό, και με δική τους ευθύνη, λόγω έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, νοσηλευτικού, αλλά και διοικητικού προσωπικού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Σύμφωνα με το σωματείο, στις εφημερίες καθημερινά οι ειδικότητες αλλάζουν. «Τα στάνταρ είναι η χειρουργική ειδικότητα και οι υπόλοιπες παίζουν… Μία θα έχει παθολόγο ή αλλιώς καρδιολόγο με πολλαπλούς ρόλους, αφού κάνει και τον παθολόγο , αλλά και το νεφρόλογο, μια θα έχει αναισθησιολόγο, αλλά όχι παθολόγο… και βεβαίως σπανίως θα έχει ακτινολόγο. Δύο ακτινολόγοι ένας μόνιμος και ένας με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, πόσες εφημερίες μπορούν να καλύψουν; Το λιγοστό προσωπικό αξονικού (3 άτομα ), το όποιο πρέπει να είναι Τεχνολογικής εκπαίδευσης και εξειδικευμένο, πόσες βάρδιες μπορεί να καλύψει;», αναρωτιέται το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου της Άμφισσας και συνεχίζει: «Πώς να λειτουργήσουν παράνομα όπως η ΥΠΕ προστάζει, καλύπτοντας από το σπίτι τους και ποιος θα έχει την ευθύνη, όταν συμβεί κάτι σε ασθενείς ή τους ίδιους, αφού πουθενά δεν θα αναφέρονται επισήμως στο πρόγραμμα εργασίας; Ποιος γιατρός θα διαγνώσει τα περιστατικά που θα εμφανίσουν οι τεχνολόγοι συνάδελφοι, αφού μετά βίας εξυπηρετούν με εφημερίες 14 ημέρες του μήνα».
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, για ακόμη μία φορά επισημαίνει ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι οι προσλήψεις μόνιμου ή έστω επικουρικού προσωπικού: «Δεν είναι τα μπαλώματα και οι πρόχειρες λύσεις, να γεμίσουν τα κουτάκια του προγράμματος, να φανεί ότι κάνουμε την δουλειά μας και να διατηρήσουμε τις θέσεις μας».
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΠΥΥ: Αναστολή στα ψηφιακά ραντεβού των ασφαλισμένων έως την 1η Φεβρουαρίου
Ποια είναι τα 4 συμπτώματα προειδοποιούν για τον πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου
«Ασφυξία» στα παιδιατρικά νοσοκομεία- Εκατοντάδες παιδιά στα ΤΕΠ – Η αναμονή ξεπέρασε τις 6 ώρες
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!
Και που είσαι ακόμη