Το είδαμε κι αυτό: Σε μία εικόνα που μόνο συνηθισμένη δεν είναι, Βρετανοί αγρότες οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας και έφτασαν στο Λονδίνο, πολιορκώντας μέχρι και το… κοινοβούλιο, ζητώντας από την κυβέρνηση Στάρμερ να πάρει πίσω την αύξηση του… φόρου κληρονομιάς επί της ιδιοκτησίας γης.
Παρότι απέναντί τους έχουν μία κυβέρνηση Εργατικών, οι αγρότες δεν δίστασαν να ανέβουν στα τρακτέρ και να παραλύσουν την πρωτεύουσα, σκορπώντας μέχρι και ζωοτροφές στους λονδρέζικους δρόμους!
Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι η αύξηση του φόρου θα καταφέρει σφοδρό χτύπημα στα εισοδήματά τους.
Αν και δεν φημίζονται για τις κινητοποιήσεις τους και μάλλον δεν έχουν την αγωνιστική παράδοση, για παράδειγμα των Γάλλων ή των Γερμανών συναδέλφων τους, οι Βρετανοί αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Είναι εξοργισμένοι κυρίως για το εξής:
Από τις 6 Απριλίου του 2026 θα ισχύσει ένα νέο καθεστώς φορολόγησης. Μέχρι τώρα οι γεωργικές επιχειρήσεις πληρούσαν μέχρι πρόσφατα τις προϋποθέσεις για ελάφρυνση 100% στον φόρο κληρονομιάς επί αγροτικών και επιχειρηματικών περιουσιών μειώνοντας τα ποσά που πληρώνουν οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες γης κατά τη μεταβίβαση μετά θάνατον αρόσιμων εκτάσεων.
Αλλά πλέον η απαλλαγή από τους φόρους σε τέτοιες περιπτώσεις θα ισχύει μόνο για το πρώτο εκατομμύριο λιρών συνδυασμένης αγροτικής και επιχειρηματικής περιουσίας.
Οι αγρότες λένε ότι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα λόγω έλλειψης επιδοτήσεων και ανθρώπινου δυναμικού στον απόηχο του Brexit.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποστήριξε χθες ότι δεν θα πληγεί «η μεγάλη πλειοψηφία των αγροκτημάτων», αλλά το συνδικάτο NFU επιμένει ότι πάνω από το 66% των οικογενειακών αγροτικών επιχειρήσεων στην Αγγλία θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.
«Τα δικά μας νούμερα λένε ότι το 75% των εμπορικών αγροκτημάτων, αυτών που παράγουν τα τρόφιμα της χώρας, βρίσκονται στο μάτι της καταιγίδας», είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου NFU, Τομ Μπράντσοου.
Η κυβέρνηση των Εργατικών επικαλείται γι’ αυτή τη ρύθμιση τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά που παρέλαβε από τους Συντηρητικούς.
Ο πρωθυπουργός Στάρμερ αντιμετωπίζει έντονη κριτική ακόμα και από τον δηλωμένο πολέμιό του, τον μεγιστάνα και υπουργό πλέον του Τραμπ, τον Έλον Μασκ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Βρετανία ακολουθεί στα βήματα του Στάλιν». Παρομοίωσε την αύξηση του φόρου με την υποχρεωτική κολεκτιβοποίηση ιδιωτικών αγροικιών στην ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.
Βεντέτα Εργατικών – αγροτών
Πάντως οι σχέσεις της κυβέρνησης των Εργατικών με τους αγρότες είναι τεταμένες από πολλά χρόνια πριν. Επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ οι Εργατικοί επιχείρησαν να απαγορεύσουν το κυνήγι αλεπούδων στην Αγγλία και την Ουαλία. Τον Σεπτέμβριο του 2002 πάνω από 400.000 άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι γι αυτό.
Διαβάστε επίσης:
Πώς έμπαινε στα σπίτια η σπείρα των Βορείων Προαστίων – Βίντεο-ντοκουμέντα από τη δράση της
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr