Ένα υπέροχο πιάτο, με ζυμαρικά φούρνου που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, πολύχρωμο και θρεπτικό, ιδανικό για το καθημερινό σας γεύμα.
Ετοιμάζεται με μικρά ζυμαρικά της επιλογής σας, βίδες, φιογκάκια κτλ., ενώνεται με μια πλούσια σε αρώματα σάλτσα ντομάτας, εμπλουτίζεται με στραγγισμένο τόνο και ελιές Καλαμών και ψήνεται στο φούρνο σχηματίζοντας μια υπέροχη κρούστα από τριμμένη μοτσαρέλα.
Υλικά για τη Συνταγή
300 γραμμάρια ζυμαρικά (φουσίλι, φαρφάλες κτλ.)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
500 γραμμάρια πασάτα (συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
50 ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
100 γραμμάρια ελιές Καλαμών, εκπυρηνωμένες
2 συσκευασίες τόνο σε ελαιόλαδο (160 γραμμαρίων Χ 2), στραγγισμένες
100 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Αρχικά, βράστε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente (να κρατάνε στο δόντι). Στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα, βάλτε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα.
3. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και φέρτε τον μερικές βόλτες με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μυρίσει. Στη συνέχεια ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας, το νερό, το θυμάρι, τη ρίγανη, το βασιλικό και αλατοπιπερώστε ανάλογα.
4. Αφήστε τη σάλτσα να κοχλάσει και να βράσει για 5 λεπτά και έπειτα βάλτε τις ελιές και ανακατέψτε μέσα στο σκεύος και τα στραγγισμένα ζυμαρικά.
5. Αποσύρετε από τη φωτιά, σπάστε μέσα στο μίγμα τον στραγγισμένο τόνο και ανακατέψτε καλά.
6. Αδειάστε το γεύμα των ζυμαρικών σε ένα ταψί, απλώστε το ομοιόμορφα στο σκεύος και πασπαλίστε με την τριμμένη μοτσαρέλα.
7. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά μέχρι να σχηματίσει ροδαλή κρούστα, αφήστε να χλιαρύνει και πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης:
Μπάρες με πραλίνα φουντουκιού και κραμπλ από νιφάδες βρώμης
Κεφτέδες πανέ, με μίγμα κιμά που «φτουράει»
Μπισκοτένιες φωλιές, με φουντούκια και πραλίνα (χωρίς ψήσιμο)