LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Βαρκούλες με σπανάκι (τούρκικο pide), σε νηστίσιμη και αρτύσιμη εκδοχή
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Καιρός σήμερα: Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 34 βαθμούς και οι άνεμοι έως 7 μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση​
25 Αυγούστου 2025
Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς βοριάδες η νέα εβδομάδα – «Κοκκινίζει» από την Πέμπτη και μετά ο υδράργυρος​
25 Αυγούστου 2025
Τζόκερ κλήρωση 2953: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα​
24 Αυγούστου 2025
«Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας ξεχώρισε στον δημόσιο βίο της χώρας» – Τα συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής​
24 Αυγούστου 2025
Έστησαν ενέδρα σε οδηγό στο Ζεφύρι – Του έκλεισαν τον δρόμο, τον ξυλοκόπησαν και του έκαψαν το αυτοκίνητο​
24 Αυγούστου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΓΕΥΣΗ > Βαρκούλες με σπανάκι (τούρκικο pide), σε νηστίσιμη και αρτύσιμη εκδοχή
ΓΕΥΣΗ

Βαρκούλες με σπανάκι (τούρκικο pide), σε νηστίσιμη και αρτύσιμη εκδοχή

8 Απριλίου 2025 138 Views
Updated 2025/04/08 at 5:02 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Με προέλευση από την Τουρκία, το pide είναι ένα οβάλ σχήματος ζυμαράκι πίτσας, σαν βαρκούλα, που ψήνεται στον φούρνο με διάφορους συνδυασμούς γέμισης και επικάλυψης.

Contents
Υλικά για τη ΣυνταγήΕκτέλεση

Στη συγκεκριμένη νηστίσιμη συνταγή βάσης, γίνεται με γέμιση σπανακιού και αρωματικών μπαχαρικών, ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με αυγό και τυρί για όσους δεν νηστεύουν.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη ζύμη (για 2 pide)

- Advertisement -
Ad image

1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά στιγμής

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

300 γραμμάρια αλεύρι ψωμιού, κίτρινο, για ζυμωτά

200 ml χλιαρό νερό

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

300 γραμμάρια φύλλα σπανάκι

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Προαιρετικά

3-4 κουταλιές της σούπας φέτα, χοντροτριμμένη

Σπόρους σουσαμιού, ελαφρά καβουρδισμένους

2 αυγά

Εκτέλεση

1. Αρχικά, διαλύστε τη μαγιά, με 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό (μέχρι 40ο C) και τη ζάχαρη, σε ένα μικρό μπολ. Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε την να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει για 10 λεπτά.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατέψτε και ρίξτε το μίγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό. Ανακατέψτε στην αρχή με ξύλινη κουτάλα και μόλις απορροφηθεί το αλεύρι, ζυμώστε με τα χέρια σας για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι. Αν είναι απαραίτητο πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας με 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι.

3. Σχηματίστε μια μπάλα ζύμης, βάλτε την στο λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την σε χλιαρό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

4. Έπειτα ξεφουσκώστε τη ζύμη, χωρίστε την σε 2 κομμάτια, σχηματοποιήστε πάλι σε μπάλες, σκεπάστε με υγρή πετσέτα και αφήστε πάλι για 1 ώρα να φουσκώσουν.

5. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου. Προσθέστε το σπανάκι και μαράνετέ το, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Καρυκεύστε με κύμινο και αλατοπίπερο και αποσύρετε στην άκρη το μίγμα να κρυώσει.

6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C στον αέρα.

7. Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη, το κάθε ζυμαράκι σε οβάλ σχήμα μήκους 40 εκατοστών και πλάτους στο πιο φαρδύ σημείο 20 εκατοστών.

8. Πασπαλίστε το ταψί με πολύ λίγο σιμιγδάλι, τοποθετήστε το ανοιγμένο ζυμάρι διαγώνια για να χωρέσει, βάλτε στο κέντρο του τη γέμιση και απλώστε την, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών γύρω – γύρω. Αλείψτε το περιθώριο αυτό με νεράκι. Τσιμπήστε τις άκρες της ζύμης να σφραγίσουν και διπλώστε τα πλαϊνά προς τα μέσα, σχηματίζοντας μια βαρκούλα.

9. Ψήστε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη, πασπαλίστε με την τριμμένη φέτα και το καβουρδισμένο σουσάμι και αν επιθυμείτε ραντίστε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Αν θέλετε να στολίσετε με αυγό, ψήστε το pide για 10 λεπτά, σπάστε το αυγό από πάνω και επιστρέψτε το στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα, πλισέ (νηστίσιμη)

Νόστιμο και ελαφρύ γκρατέν μελιτζάνας, με τραγανό φασκόμηλο (νηστίσιμο)

Μακαρονοσαλάτα σε βαζάκι, με ρόκα, πέστο, λιαστές ντομάτες και ελιές

​ Read More

Newsroom 8 Απριλίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καιρός σήμερα: Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 34 βαθμούς και οι άνεμοι έως 7 μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση​
25 Αυγούστου 2025
Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς βοριάδες η νέα εβδομάδα – «Κοκκινίζει» από την Πέμπτη και μετά ο υδράργυρος​
25 Αυγούστου 2025
Τζόκερ κλήρωση 2953: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα​
24 Αυγούστου 2025
«Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας ξεχώρισε στον δημόσιο βίο της χώρας» – Τα συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής​
24 Αυγούστου 2025
Έστησαν ενέδρα σε οδηγό στο Ζεφύρι – Του έκλεισαν τον δρόμο, τον ξυλοκόπησαν και του έκαψαν το αυτοκίνητο​
24 Αυγούστου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΓΕΥΣΗ

Παραδοσιακή κυκλαδίτικη ρεβυθάδα στον φούρνο

24 Αυγούστου 2025
ΓΕΥΣΗ

Φίλια Γη: Ένα ταξίδι στις γεύσεις και στις ιστορίες πίσω από τα κρασιά της Καρδίτσας

23 Αυγούστου 2025
ΓΕΥΣΗ

Πώς να αποθηκεύσετε το ψωμί τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

23 Αυγούστου 2025
ΓΕΥΣΗ

Χοιρινό σνίτσελ, μπαρμπούνια τηγανητά και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, ξεχωρίζουν στο μενού της επόμενης εβδομάδας

23 Αυγούστου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?