Με προέλευση από την Τουρκία, το pide είναι ένα οβάλ σχήματος ζυμαράκι πίτσας, σαν βαρκούλα, που ψήνεται στον φούρνο με διάφορους συνδυασμούς γέμισης και επικάλυψης.
Στη συγκεκριμένη νηστίσιμη συνταγή βάσης, γίνεται με γέμιση σπανακιού και αρωματικών μπαχαρικών, ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με αυγό και τυρί για όσους δεν νηστεύουν.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τη ζύμη (για 2 pide)
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά στιγμής
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
300 γραμμάρια αλεύρι ψωμιού, κίτρινο, για ζυμωτά
200 ml χλιαρό νερό
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γραμμάρια φύλλα σπανάκι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Προαιρετικά
3-4 κουταλιές της σούπας φέτα, χοντροτριμμένη
Σπόρους σουσαμιού, ελαφρά καβουρδισμένους
2 αυγά
Εκτέλεση
1. Αρχικά, διαλύστε τη μαγιά, με 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό (μέχρι 40ο C) και τη ζάχαρη, σε ένα μικρό μπολ. Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε την να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει για 10 λεπτά.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατέψτε και ρίξτε το μίγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό. Ανακατέψτε στην αρχή με ξύλινη κουτάλα και μόλις απορροφηθεί το αλεύρι, ζυμώστε με τα χέρια σας για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι. Αν είναι απαραίτητο πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας με 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι.
3. Σχηματίστε μια μπάλα ζύμης, βάλτε την στο λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την σε χλιαρό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
4. Έπειτα ξεφουσκώστε τη ζύμη, χωρίστε την σε 2 κομμάτια, σχηματοποιήστε πάλι σε μπάλες, σκεπάστε με υγρή πετσέτα και αφήστε πάλι για 1 ώρα να φουσκώσουν.
5. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίστε το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου. Προσθέστε το σπανάκι και μαράνετέ το, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Καρυκεύστε με κύμινο και αλατοπίπερο και αποσύρετε στην άκρη το μίγμα να κρυώσει.
6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
7. Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη, το κάθε ζυμαράκι σε οβάλ σχήμα μήκους 40 εκατοστών και πλάτους στο πιο φαρδύ σημείο 20 εκατοστών.
8. Πασπαλίστε το ταψί με πολύ λίγο σιμιγδάλι, τοποθετήστε το ανοιγμένο ζυμάρι διαγώνια για να χωρέσει, βάλτε στο κέντρο του τη γέμιση και απλώστε την, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών γύρω – γύρω. Αλείψτε το περιθώριο αυτό με νεράκι. Τσιμπήστε τις άκρες της ζύμης να σφραγίσουν και διπλώστε τα πλαϊνά προς τα μέσα, σχηματίζοντας μια βαρκούλα.
9. Ψήστε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη, πασπαλίστε με την τριμμένη φέτα και το καβουρδισμένο σουσάμι και αν επιθυμείτε ραντίστε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Αν θέλετε να στολίσετε με αυγό, ψήστε το pide για 10 λεπτά, σπάστε το αυγό από πάνω και επιστρέψτε το στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκιά πατσαβουρόπιτα, πλισέ (νηστίσιμη)
Νόστιμο και ελαφρύ γκρατέν μελιτζάνας, με τραγανό φασκόμηλο (νηστίσιμο)
Μακαρονοσαλάτα σε βαζάκι, με ρόκα, πέστο, λιαστές ντομάτες και ελιές