Παρέμβαση στο θεμα της ακύρωσης του εμπορικου σήματος Turkagean έκανε η βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας Θεοδώρα Τζάκρη.
Σημειώνεται ότι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. ( EUIPO) πήρε απόφαση για την ακύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean».
Το γραφείο έκανε τελικώς δεκτά τα ελληνικά επιχειρήματα και πλέον το τουρκικό εμπορικό σήμα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται επί ευρωπαϊκού εδάφους για το σύνολο των έξι χρήσεων (διαφήμιση, ΜΜΕ, υπηρεσίες μεταφορών, εκπαίδευση, ξενοδοχεία-εστίαση, νομικές υπηρεσίες) για τις οποίες είχε κατοχυρωθεί από τον τουρκικό οργανισμό.
Σε ανακοίνωσή της η κα Τζάκρη επισημαίνει ότι: «το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας (TGA) κατέθεσε προς κατοχύρωση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. το εμπορικό σήμα «Turkaegean».
Το «Turkaegean» ήταν ο τίτλος διαφημιστικής καμπάνιας που ξεκίνησε το 2021 και διαφημίζει τις τουρκικές παραλίες στο Αιγαίο με σκοπό την προσέλκυση τουριστών» αναφέρει η βουλευτής και συνεχίζει:
«Μια προσπάθεια καπηλείας από πλευράς της Τουρκίας, φαινομενικά εμπορικής φύσεως αλλά σίγουρα όχι μόνο.
Και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καμπάνια ήταν στον «αέρα» για πολύ καιρό κανείς δεν μίλησε και δεν παρενέβη.
Τότε μάλιστα η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» φιλοξενούσε ρεπορτάζ για την τουρκική καμπάνια με τίτλο «κόντρα για το Αιγαίο αυτή τη φορά με την Ελλάδα».
Έρχεται λοιπόν σήμερα Πρωθυπουργός 3 χρόνια μετά την χρήση της επωνυμίας «Turkaegean» από την Τουρκία και κάνει ειδική αναφορά στην ακύρωση του εν λόγω σήματος.
Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανάρτησή του: «με απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά του σήματος «Turkaegean», ενώ με απόφαση του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) ζητήθηκαν εξηγήσεις για τον λόγο επιλογής του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος».
Στο ίδιο αυτό πλαίσιο πανηγυρίζει και ο κ. Γεωργιάδης, ως πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, όταν το 2021 υποβάθμιζε το θέμα αυτό ως ήσσονος σημασίας. Ο οποίος βέβαια είναι ο μόνος που δεν δικαιούται να πανηγυρίζει.
Πρώτον γιατί ο ίδιος έχει παραδεχτεί (ως Υπουργός Ανάπτυξης) ότι δεν κατατέθηκε εμπρόθεσμα ένσταση στα όργανα του EUIPO.
Στην προσπάθεια του μάλιστα να δικαιολογήσει τις κατηγορίες εκείνης της περιόδου, σχετικά με την αδιαφορία των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών για την κατάθεση σχετικής ένστασης στα όργανα του EUIPO ανέφερε ότι «τα στελέχη της υπηρεσίας του δεν είχαν γνώση της κατάστασης αυτής, και κατά συνέπεια δεν κατατέθηκε εμπρόθεσμα ένσταση στην αρμόδια επιτροπή του EUIPO». Δεν μας είπε όμως αν θα έπρεπε να έχουν γνώση.
Δεύτερον γιατί διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ για την απόδοση τυχόν ευθυνών σε υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα της ΕΔΕ (λόγω εμπιστευτικότητας) δεν έχουν γνωστοποιηθεί, προκειμένου να γίνει γνωστό που οφειλόταν η καθυστερημένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Εν κατακλείδι», αναφέρει η βουλευτής
«Πράγματι, θεωρείται μια καλή εξέλιξη τουλάχιστον όσον αφορά προς το παρόν για την Ευρώπη.
Ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι:
Η αίτηση με το λεκτικό στοιχείο «Turkaegean» κατατέθηκε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Eυρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) την 16/07/2021, έγινε δεκτή, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 07/09/2021 και καταχωρίστηκε την 15/12/2021.
Η όλη διαδικασία ακύρωσης του σήματος «Turkaegean» από την ελληνική πλευρά ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και αφού το όλο θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στο εσωτερικό της χώρας όταν έγινε πλέον γνωστή η κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean» στις 15/12/2021.
Επί ένα εξάμηνο δηλαδή, η ελληνική πλευρά δεν αντιλήφθηκε τίποτα προκειμένου να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ώστε να εμποδίσει την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος.
Αυτή η εξέλιξη έχει επιτρέψει εντωμεταξύ στην τουρκική πλευρά να χρησιμοποιεί τα τελευταία 3 χρόνια την τουριστική καμπάνια με την ονομασία «Turkaegean», και
Στις ΗΠΑ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, αφού σε αυτή τη φάση, η απόφαση του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) που εκδόθηκε προσφάτως, ζητά από την Τουρκία περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα “Turkaegean”. Που σημαίνει ότι υπάρχει συνέχεια!»
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες σταθμευμένο αυτοκίνητο στον δήμο Δέλτα
Άλιμος: Βρέθηκαν συνομιλίες του καθηγητή και με άλλη ανήλικη (video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr