Ο δήμος της Γάνδης είχε μια ιδέα. Πρότεινε στους κατοίκους του να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα προκειμένου να περιορίσουν την σπατάλη τροφίμων.
Ο δήμος της βελγικής πόλης της Φλάνδρας εξήγησε, μάλιστα, ότι οι Σκανδιναβοί συνηθίζουν να αποξηραίνουν τις βελόνες για να παρασκευάσουν, για παράδειγμα, ένα είδος βουτύρου. Η βελγική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων επενέβη λέγοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα ήταν καλύτερα να φάνε κάτι άλλο.
«Τα χριστουγεννιάτικα έλατα δεν είναι φαγώσιμα»
Όλα ξεκίνησαν όταν στη Γάνδη, μια κοινότητα της Φλάνδρας που θεωρείται προπύργιο των οικολόγων, εμφανίστηκε η προτροπή προς τους κατοίκους -στον ιστότοπο του δήμου- «να φάνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα» για να περιορίσουν τη… σπατάλη τροφίμων. Ο δήμος εξήγησε ότι οι Σκανδιναβοί το συνηθίζουν αλλά όταν ρωτήθηκε για το θέμα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων (Afsca) δήλωσε ότι: «τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι ασφαλής για τους ανθρώπους ή τα ζώα. Καθώς δεν είναι εύκολο να ξέρει ο καταναλωτής αν έχουν ψεκαστεί τα δέντρα με επιβραδυντικά φωτιάς και, αν δεν το γνωρίζει, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές, έως και μοιραίες συνέπειες για την υγεία. Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προωθούμε ή να ενθαρρύνουμε την επαναχρησιμοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στην τροφική αλυσίδα».
Μετά την προειδοποίηση, ο δήμος τροποποίησε ελαφρώς την ανάρτησή του. Στην ιστοσελίδα του ο τίτλος από «Φάτε το χριστουγεννιάτικο έλατο» άλλαξε σε «Οι Σκανδιναβοί τρώνε τα χριστουγεννιάτικα έλατα».
Τι απάντησαν οι Σουηδοί
Η απάντηση την Σκανδιναβία δεν άργησε με τις σουηδικές αρχές να αποσαφηνίζουν πως και πότε τρώνε… έλατα. Οι βελόνες από τα έλατα μπορούν να καταναλωθούν ως αφέψημα, μπίρα ή σιρόπι, όταν έχουν μαζευτεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες και τη σωστή περίοδο στο δάσος.
Η Στοκχόλμη συντάσσεται με την άποψη της βελγικής υπηρεσίας, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις οι τα έλατα τρώγονται
«Δεν έχουμε κάποιες οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, επειδή δεν θεωρούνται βρώσιμα είδη. Στα δέντρα αυτά μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά προϊόντα, μη κατάλληλα για κατανάλωση (…) Από αυτήν την άποψη, συμμεριζόμαστε την άποψη των βελγικών αρχών: δεν ξέρουμε αν η κατανάλωση του χριστουγεννιάτικου έλατου είναι ακίνδυνη» ανέφερε η Ανελί Βίντενφαλκ, τοξικολόγος στη σουηδική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων.
Η Βίντενφαλκ σημείωσε πάντως ότι στη Σουηδία κάποιοι συνηθίζουν να μαζεύουν τις τρυφερές βελόνες και να τις χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, σε μικρές ποσότητες. «Αυτό γίνεται συνήθως γύρω στον Μάιο ή Ιούνιο, όταν είναι ακόμη μικρές και τρυφερές και στο δέντρο πιθανότατα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες»,
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία για τις απειλές Τραμπ για την Γροιλανδία: «Η ΕΕ δεν θα ανεχτεί επιθέσεις στα σύνορά της»
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr