Ελλάδα – Travelstyle
Τα Τρίκαλα είναι ορεινό χωριό του νομού Κορινθίας. Χωρίζεται σε τρεις επιμέρους συνοικίες (που αποτελούν επίσημα διαφορετικούς οικισμούς) με πληθυσμό κάποιων εκατοντάδων ανθρώπων. Οι συνοικίες διαιρούνται με βάση το υψόμετρο με το χαμήλοτερο χωριό να είναι η Κάτω Συνοικία, στην μέση είναι η Μέση Συνοικία και πιο ψηλά είναι τα Άνω Τρίκαλα. Είναι χτισμένα στις πλαγιές του όρους Ζήρεια (Κυλλήνη) με μέσο υψόμετρο 980 μέτρων. Λόγω του όμορφου φυσικού τους περιβάλλοντος αλλά και της κοντινής τους απόστασης από την Αθήνα αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Για την ακρίβεια είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ελληνικού προορισμούς αλλά και τους καλύτερους προορισμούς για όλο το χρόνο αλλά ιδιαίτερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα καθώς αποτελούν ιδανική επιλογή για μια όμορφη και κοντινή εκδρομή. Βρίσκονται, μόλις, 144 χλμ. από την Αθήνα, δηλαδή τόσο κοντά που μπορείτε να πάτε έστω και για ένα Σαββατοκύριακο και 119 από την Πάτρα.
Φτάνοντας στα Τρίκαλα της ορεινής Κορινθίας, θα διαπιστώσετε ότι χωρίζονται σε τρεις συνοικίες, που η καθεµία έχει να σας προσφέρει κάτι διαφορετικό από άποψη φυσικής ομορφιάς και δυνατοτήτων: Άνω Τρίκαλα, Κάτω Τρίκαλα και Μεσαία Τρίκαλα. Η αλήθεια είναι ότι η πιο “τουριστική” και με τις περισσότερες επιλογές τόσο σε φαγητό όσο και σε διαμονή είναι τα Μεσαία Τρίκαλα.
Το σίγουρο είναι ότι τα µοναδικά τοπία στα Τρίκαλα Κορινθίας, θα γεµίσουν την µνήµη της φωτογραφικής σας μηχανής -και τη δική σας- με υπέροχες εικόνες!
Γιατί να πάτε
Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους τουριστικούς ορεινούς προορισμούς, ο οποίος συνεχίζει µέχρι και σήµερα να προσελκύει πλήθος επισκεπτών, και γιατί θα είστε εκεί σε µόλις 2 ώρες αν ξεκινάτε από την Αθήνα! Η τοποθεσία συνδυαστικά βέβαια, με τη φυσική ομορφιά, τα αξιοθέατα αλλά και τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του προορισμού ως ενός από τους πιο δημοφιλής ενώ έχει βοηθήσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη.
Είναι λοιπόν σχετικά κοντά στην Αθήνα και δεν θα κουραστείτε στη διαδροµή. Οι παραδοσιακές ταβέρνες µε το ωραίο φαγητό, προσφέρουν µια ξεχωριστή γαστρονοµική εµπειρία αλλά και οι περιποιημένοι και κομψοί στην πλειοψηφία τους ξενώνες αναβαθμίζουν την περιοχή. Τα Σαββατοκύριακα γεµίζει µε κόσµο, οπότε πρέπει προλάβετε να κλείσετε δωµάτιο! Όπως και να έχει, θα περάσετε υπέροχα εδώ και ένα Σαββατοκύριακο είναι ότι πρέπει για να δείτε το μέρος, αξιοθέατα αλλά και δραστηριότητες για όσους ενδιαφέρονται.
Πώς να πάτε
Η Ορεινή Κορινθία προσφέρει την εμπειρία μιας υπέροχης διαδρομής μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας και να απολαύσετε την εκδρομή σας και στις 3 συνοικίες.
Πηγαίνοντας προς την Πάτρα, αφού περάσετε το Ξυλόκαστρο, θα στρίψετε αριστερά και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες των σημάτων για να φτάσετε στα Τρίκαλα τα οποία απέχουν μόλις 24 χιλιόμετρα από το Ξυλόκαστρο. Κατά την διάρκεια της όμορφης διαδρομής μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, θα δείτε γραφικά χωριουδάκια όπως την Ρίζα, την Πελλήνη, το Ρέθι και το Δενδρό αναλόγως την κατεύθυνση σας.
Οι Συνοικίες
Τα Τρίκαλα Κορινθίας από όλα τα χωριά στην ανατολική πλευρά του όρους Ζήρεια είναι το πιο μεγάλο. Είναι από τα πιο διάσημα, αγαπητά και παλιότερα κέντρα παραθέρισης για όσους λατρεύουν τις διακοπές στο βουνό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρα, 1000 μέτρα και 1100 μέτρα αντίστοιχα. Τα Τρίκαλα πήραν την θέση του αρχαίου Μύσαιου, μέσα στον 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, οι οποίοι καθώς ήταν κυνηγημένοι από τους τότε επιδρομείς, πήραν την πρωτοβουλία να ανέβουν και να χτίσουν χωριά σε έναν πανέμορφο, καθαρό και υγιή τόπο.
Άνω Τρίκαλα
Τα Άνω Τρίκαλα είναι η ψηλότερη από τις τρεις συνοικίες των Τρικάλων Κορινθίας και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όσους τα επισκεφτούν. Χτισμένα σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Ζήρειας, μέσα σε ελατοδάσος, τα Άνω Τρίκαλα αποτελούν έναν παραδοσιακό οικισμό με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά. Αποτελούν το ορεινότερο από τα τρία χωριά των Τρικάλων.
Δύο υπερήλικες πλάτανοι, θα τραβήξουν το βλέµµα σας στην γραφική πλατεία των Κάτω Τρικάλων. Ένα µέρος έντονα παραδοσιακό, µε πετρόκτιστα κτίρια που θυµίζουν τοπίο παραµυθιού. Ένα µέρος που µοιάζει όνειρο, αλλά είναι µια µοναδική πραγµατικότητα που µαγεύει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.
Άνω Τρίκαλα Κορινθίας
Τις εντυπώσεις σας, θα κλέψουν τα πετρόχτιστα αρχοντικά του παραδοσιακού οικισµού. Μια βόλτα στα Άνω Τρίκαλα, θα σας κάνει για λίγο να πιστέψετε ότι πρωταγωνιστείτε σε ταινία εποχής. Το τοπίο θεωρείται ιδιαίτερα εντυπωσιακό τις βροχερές ηµέρες.
Η τοποθεσία των Άνω Τρικάλων τα κάνει ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση. Τα πυκνά ελατοδάση που τα περιβάλλουν, προσφέρουν ένα καταφύγιο δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα μεταμορφώνονται σε ένα παραμυθένιο τοπίο.
Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό θα καταλάβετε αμέσως έχουν μια μακρά ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αρκετά μνημεία και αρχιτεκτονικά στοιχεία μαρτυρούν το πλούσιο παρελθόν του χωριού. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι ο Πύργος των Νοταραίων, ένα εντυπωσιακό κτίριο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Οι Νοταράδες, ήταν µια ξακουστή και πλέον ιστορική οικογένεια της περιοχής.
Εδώ επίσης βρίσκεται η κατοικία όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος ο εκ Τρικάλων Κορινθίας και έπειτα Άγιος Γεράσιμος ο εν Κεφαλληνία.
Άνω Τρίκαλα
Tip. Μην ξεχάσετε να πιείτε τον καφέ σας δίπλα στις πηγές των Άνω Τρικάλων. Είναι κάτι το οποίο θα σας προσφέρει µοναδικές στιγµές χαλάρωσης. Μην παραλείψετε επίσης, όπως αναφέραμε παραπάνω, να επισκεφτείτε στο πετρόχτιστο αρχοντικό των Νοταράδων.
Επίσης, στα Άνω Τρίκαλα θα βρείτε αρκετές εκκλησίες, όπως η Μονή του Αγίου Βλασίου, που προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια θρησκευτική παράδοση της περιοχής.
Μεσαία Τρίκαλα
Η Μέση Συνοικία Τρικάλων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1050 μέτρων στις πλαγιές του όρους Ζήρειας (Κυλλήνη). Ο πληθυσμός της είναι μεγαλύτερος από αυτόν των Άνω Τρικάλων και αποτελεί την πολυπληθέστερη συνοικία του χωριού. Βρίσκεται και αυτή μέσα σε πυκνό ελατοδάσος.
Τα Μεσαία Τρίκαλα είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την παράδοση με τη φύση, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αξέχαστη εμπειρία. Τα Μεσαία Τρίκαλα αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο ζωντανή συνοικία των Τρικάλων Κορινθίας. Λόγω του υψόμετρου, στις πλαγιές του όρους Ζήρειας, προσφέρουν μια μοναδική θέα και ένα ιδανικό περιβάλλον για χαλάρωση και αποδράσεις.
Μεσαία Τρίκαλα
Τα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας, δεν είναι η πιο γραφική συνοικία στο σύνολό της, αντίθετα, θεωρείται µάλιστα αρκετά µοντέρνα, ωστόσο έχει κι αυτή να σας προσφέρει το κάτι διαφορετικό.
Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε πλήθος εστιατορίων για νέες και ευχάριστες γευστικές εµπειρίες και παραδοσιακές γεύσεις. Πρόκειται µάλιστα για την περιοχή την οποία πολλοί από τους επισκέπτες των Τρικάλων, επιλέγουν για διαµονή, καθώς διαθέτει αρκετά κοµψά ξενοδοχεία και ξενώνες.
Τα Μεσαία Τρίκαλα επίσης βρίσκονται σε κεντρικό σημείο, καθιστώντας τα εύκολα προσβάσιμα από διάφορες περιοχές. Εδώ θα κάνετε βόλτα και θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική… Τα πέτρινα σπίτια με τις σκεπές από σχιστόλιθο και τα πλακόστρωτα σοκάκια δημιουργούν μια εικόνα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Θα δείτε τη Φυσική ομορφιά ολόγυρά σας. Τα πυκνά δάση που περιβάλλουν το χωριό προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες στη φύση ακόμα και μια απλή βόλτα για να θαυμάσετε το τοπίο και να πάρετε καθαρό αέρα! Οι (πολλές) ταβέρνες και τα καφενεία της περιοχής σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα στην πλειοψηφία τους και η αλήθεια είναι ότι είναι μάλλον απίθανο να μη φάτε καλά εδώ!
Κάτω Τρίκαλα
Η Κάτω Συνοικία Τρικάλων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη. Ο πληθυσμός της είναι ο μικρότερος και από τις 3 συνοικίες (λιγότεροι από 100 κάτοικοι).
Τα Κάτω Τρίκαλα αποτελούν τον χαμηλότερο οικισμό των Τρικάλων Κορινθίας και είναι γνωστά για την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και την ήρεμη ατμόσφαιρά τους. Χτισμένα σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Ζήρειας, προσφέρουν μια καταπληκτική θέα και ένα ιδανικό περιβάλλον για χαλάρωση και αποδράσεις.
Η γραφική πλατεία των Κάτω Τρικάλων με τους δύο τεράστιους πλάτανους θεωρείται μία από τις πιο όμορφες της Ελλάδας.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι διάχυτη παντού. Τα πέτρινα σπίτια με τις σκεπές από σχιστόλιθο και τα πλακόστρωτα σοκάκια δημιουργούν μια εικόνα που παραπέμπει σε άλλες εποχές.
Μην αμελήσετε αν βρεθείτε στο χωριό να επισκεφτείτε το Ναό του Αγίου Δημητρίου, ένα εντυπωσιακό ναό με εξπρεσιονιστικές τοιχογραφίες.
Τα Κάτω Τρίκαλα βρίσκονται σε κεντρικό σημείο, καθιστώντας τα εύκολα προσβάσιμα από διάφορες περιοχές και είναι σίγουρα ένα ιδανικό μέρος για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να χαλαρώσετε.
Tip. Σε όποια συνοικία και να μείνετε σίγουρα θα επισκεφτείτε και τα άλλα δυο, αφού είναι το ένα δίπλα στο άλλο και ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνολικά προορισμό.
Τι να δείτε: Αξιοθέατα
Στα Τρίκαλα Κορινθίας μπορείτε να θαυμάσετε πολλά αξιοθέατα. Στα Κάτω Τρίκαλα, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μία στάση και να θαυμάσετε τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγ. Δημητρίου ο οποίος κατασκευάστηκε το 1697. Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ναό να ξεχωρίζει, είναι οι εξπρεσιονιστικής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες του.
Συνεχίζοντας στα Μεσαία Τρίκαλα, το επόμενο μέρος που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε είναι η Μονή της Παναγίας η οποία κατασκευάστηκε το 1700 από τον μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.
Στα Άνω Τρίκαλα Θα δείτε τα κατασκευασμένα από πέτρες και ξύλο αρχοντικά και εκκλησίες. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο χωριό από τον 16ο αιώνα ενώ τα πιο «πρόσφατα» κατασκευάστηκαν τον 18ο αιώνα! Αρκετά είναι ανοιχτά για το κοινό, αλλά αυτά που ξεχωρίζουν είναι το διάσημο αρχοντικό των Νοταράδων και ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου στον οποίο θα δείτε μοναδικές τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται στον 10ο αιώνα.
Ναός του Αγίου Δημητρίου – Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην Κάτω Συνοικία των Τρικάλων Κορινθίας. Χτίστηκε το 1697 και ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες από τον 180 αιώνα που έχουν άκρως εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα και στυλ, όπως η ξακουστή τοιχογραφία με το όνομα “Άκρα Ταπείνωση”.
Μοναστήρι Αγίου Βλασίου – Άνω Τρίκαλα Κορινθίας
Η είσοδος του μοναστηριού του Αγίου Βλασίου
Η παράδοση αποκαλύπτει ότι το μοναστήρι Αγίου Βλασίου χτίστηκε κάπου στο 1400, και αυτό έγινε όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου. Η ιστορική Ιερά Μονή βρίσκεται πολύ κοντά στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας.
Στην Τουρκοκρατία η Ιερά Μονή λειτουργούσε σαν κέντρο για πνευματικούς και θρησκευτικούς σκοπούς στην περιοχής. Αν πάτε στο βάθος της Μονής στον όμορφο κήπο, δοκιμάστε τα λουκουμάκια που θα σας προσφέρουν απλόχερα οι καλόγριες. Υπάρχει επίσης ένα μονοπάτι που οδηγεί χαμηλά σε μια φυσική βρύση. Ακολουθήστε το. Φωνάξτε ότι επιθυμείτε δυνατά και ακούστε ευχάριστα τον αντίλαλο σας.
Γενικότερα στην περιοχή υπάρχουν πολλά μοναστήρια, όπως αυτό του Αγίου Βλασίου ή το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Φενεό και πολυάριθμα ξωκλήσια, τα οποία βρίσκονται ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι εύκολα προβάσιμες στους επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Μάννα.
Ο Πύργος των Νοταραίων – ‘Ανω Τρίκαλα Κορινθίας
Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκεται ακόμα και σήμερα ο ξακουστός Πύργος των Νοταραίων όπου και γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς. Ο ρόλος αυτής της οικογένειας των “Νοταραίων”, ήταν πολύ σημαντικός για τα Ορλωφικά το 1770, για την Επανάσταση του 1821 αλλά και για τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε.
Λίμνη Δασίου
Στο βορειοανατολικό άκρο του οροπεδίου της Ζήρειας σχηματίζεται από το φθινόπωρο μέχρι αργά την άνοιξη, η εποχιακή λίμνη Δασίου. Μαζί με το δάσος που την περιβάλλει σχηματίζει ένα εξαιρετικής ομορφιάς αλπική τοπίο. Τα χρώματα εναλλάσσονται με τις εποχές αλλά ιδιαίτερα οι εικόνες της παγωμένης λίμνης τον χειμώνα είναι μοναδικές. Αν η εποχή και ο καιρός το επιτρέπει η λίμνη Δασίου είναι ιδανική για κολύμβηση και χαλάρωση.
Λίμνη Δασίου
Τη Λίμνη Δασίου θα τη βρείτε στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους “Κυλλήνη”, στα 1480 μέτρα υψόμετρο, 10 λεπτά από το Χιονοδρομικό Αθλητικό Κέντρο Ζήρεια.
Σε ολόκληρη τη Ζήρεια η χλωρίδα και η πανίδα κλέβουν τις εντυπώσεις. Θα δείτε μία ποικιλία από δέντρα και φυτά όπως έλατα, βελανιδιές, μενεξέδες, μανιτάρια, πανέμορφα λουλούδια να συμβιώνουν αρμονικά και φυσικά με σπάνια αρπακτικά πουλιά, λαγούς, νυφίτσες, άγρια άλογα και αγελάδες καθώς και όμορφες αλεπούδες.
Η λίμνη Δασίου τον χειμώνα, παγωμένη
Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας
Η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας είναι ξακουστό αξιοθέατο της περιοχής και εκτείνεται ανάμεσα στη Μικρή και Μεγάλη Ζήρεια. Μαζί με το Όρος Κυλλήνης, έχουν ενταχθεί στο “Natura 2000” ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος περιοχές για τις οποίες υπάρχει η ανάγκη για προστασία.
Διασχίζοντάς την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας θα περάσετε ανάμεσα από γραφικά ρυάκια και πολύ παλιά αιωνόβια δέντρα και θα καταλήξετε στις πηγές του όμορφου ποταμού “Σύθα”.
Σπήλαιο Ερμή – Όρος Ζήρεια
Στα έγκατα του σπηλαίου “Ερμής” σύμφωνα με την μυθολογία γεννήθηκε (προφανώς) ο Ερμής: γιος του Διός και της Μαίας η οποία ήταν μια από τις επτά Πλειάδες με πατέρα τον Άτλαντα και μητέρα την Πλειόνη.
Το σπήλαιο θα το βρείτε στην δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Έχει έκταση 1.200 τ.μ και διακλαδίζεται σε 8 θαλάμους οι οποίοι είναι γεμάτοι συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
Εκεί φύτρωνε το χόρτο “Μώλη” το οποίο είχε μαγικές ιδιότητες. Αυτό το χόρτο το έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να τον κρατήσει ασφαλή και προστατευμένο από την μάγισσα Κίρκη.
Tip. Αν επιθυμείτε να πάτε και να εξερευνήσετε το σπήλαιο πρέπει να έχετε μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως φακό, σχοινί και κατάλληλα ρούχα.
**Οι πληροφορίες για τα αξιοθέατα αντλήθηκαν από το www.trikalakorinthias.gr
Ζήρεια
Τι να κάνετε: Δραστηριότητες και εμπειρίες
Αν και οι περισσότεροι επιλέγουν τα Τρίκαλα Κορινθίας για μια εκδρομή κάποιο Σαββατοκύριακο ή το πολύ τριήμερο, είναι μάλλον δύσκολο να προλάβουν σε αυτό το χρόνο να κάνουν και διάφορες δραστηριότητες πέρα του να περιπλανηθούν τριγύρω, αναπνέοντας καθαρό αέρα, θαυμάζοντας τη μαγευτική θέα και να απολαμβάνοντας τις όμορφες μυρωδιές της φύσης. Όμως υπάρχουν εδώ λογιών λογιών δραστηριότητες που εκτός από την εμπειρία και την περιπέτεια, θα σας φέρουν πιο κοντά στον τόπο, τόσο το παρελθόν και το παρόν του, αλλά και θα σας φέρουν σε επαφή με την φύση. Αν λοιπόν την επόμενη φορά που θα πάτε στα Τρίκαλα Κορινθίας έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, η περιοχή δίνει πολλές δυνατότητες για δραστηριότητες και όμορφες εμπειρίες!
Εκτός λοιπόν από την δημοφιλέστερη δραστηριότητα που δεν είναι άλλη από το να εξερευνήστε τα χωριά και ευρύτερα την περιοχή, τη φυσική ομορφιά, την αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρά τους, ο τόπος προσφέρεται για πολλές και διάφορες δραστηριότητες!
Ανακαλύψτε το πανέμορφο βουνό της Ζήρειας : Το Σπίτι του Θεού Ερμή
Σύμφωνα με έναν μύθο, η Πλειάδα γνωστή ως Μαία γέννησε τον γιο του Δία, τον Ερμή, σε μια σπηλιά κοντά στη λίμνη Δασίου, στο Βουνό της Ζήρειας, κοντά στο χωριό των Τρικάλων.
Ο μύθος
”Κυλλήνης Δία κάρινα” (μτφ. Οι θεϊκές κορφές της Κυλλήνης), γράφει ο Όμηρος στον ύμνο του προς τον Ερμή, που δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει το θεϊκό βουνό. Το όρος Κυλλήνη, έχει στενά δεμένη την ιστορία του με το θεό Ερμή, ο οποίος εξάλλου λατρευόταν και στην περιοχή της Ευρωστίνης. Ο τόπος γέννησης του Θεού Ερμή σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, το «Σπήλαιο του Ερμή» είναι μοναδικό καθώς είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που βρίσκεται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Αποτελούμενο από θαλάμους, σταλαγμίτες και σταλακτίτες στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα παρατηρήσει ακόμα και κρυστάλλινο νερό που πέφτει σιγά σιγά και δημιουργεί μικρές λίμνες.
Σε αυτό το σπήλαιο της Κυλλήνης, λέει ο ομηρικός ύμνος, που είναι αφιερωμένος στον Αργεϊφόντη, η αρχαία νύμφη, η Μαία, έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με τον πατέρα των Θεών και των Ανθρώπων, το Δία. Ο μικρός Ερμής, το πρώτο βράδυ της γέννησής του, δραπέτευσε από το λίκνο του και έφτασε στη Θεσσαλία, όπου έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα. Κατόπιν, φτάνοντας το άλλο πρωί στην Κυλλήνη, θέλησε να περιηγηθεί στη γύρω περιοχή κι έτσι έφτασε στο τραπεζοειδές όρος που βρίσκεται δυτικότερα, πάνω από την σημερινή περιοχή της Ευρωστίνης. Εκεί ανακάλυψε μια χελώνα.
Χρησιμοποιώντας το καβούκι της και τα νεύρα από ένα βόδι, έφτιαξε μία λύρα, το πρώτο κατά το μύθο μουσικό όργανο που κατασκευάστηκε στον κόσμο. Αυτή η λύρα του φάνηκε χρήσιμη αργότερα, γιατί την πρόσφερε αργότερα στον θεό Απόλλωνα ο οποίος έφτασε οργισμένος στην Κυλλήνη, αναζητώντας το κοπάδι του, προκειμένου να τον εξευμενίσει. Ο Φοίβος, μαγεμένος από την ανακάλυψη της μελωδίας που παρήγαγε, ξέχασε το θυμό του και έφυγε ευχαριστημένος.
Το βουνό
Η Ζήρεια, είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, η ονομασία του οποίου πιθανόν να προέρχεται από τη σλάβικη λέξη ζήρι που σημαίνει βελανίδι. Η Ζήρεια είναι ένα από τα ελάχιστα βουνά της Ελλάδας που έχει τόσες κορυφές άνω των 2000 μέτρων, εκ των οποίων η ψηλότερη, εν ονόματι «Ψηλή Κορφή», φτάνει τα 2.374 μ.
Στις παρυφές του όρους εκτείνεται ένα σύμπλεγμα γραφικών οικισμών, ιστορικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, που απέχουν από 120χλμ έως 160 χλμ από την Αθήνα. Απέραντα παρθένα δάση καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του όρους Ζήρεια. Η Μαύρη Πεύκη (Pinus Nigra) και η Κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies Cephalonica) κυριαρχούν και δημιουργούν ένα καταπράσινο τοπίο. Τίποτα δεν θυμίζει πως η περιοχή βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να ξεδιψάσει από το πεντακάθαρο, κρυστάλλινο νερό που αναβλύζει από τις πολυάριθμες πηγές και βρύσες που βρίσκονται στην περιοχή.
Στην Μεγάλη Ζήρεια ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την λίμνη Δασίου, η οποία αποτελεί μια λίμνη που γεμίζει τον χειμώνα και το καλοκαίρι στερεύει, όπως αναφέραμε και παραπάνω.
Το «οροπέδιο» χάρη και στο οποίο συγκεντρώνονται τα νερά ώστε να δημιουργηθεί η Λίμνη Δασίου, είναι μια καταπληκτική περιοχή από την οποία υπάρχει υπέροχη θέα.
Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα υπάρχει και το Α΄ καταφύγιο. Καταφύγιο επίσης υπάρχει και σε υψόμετρο 1700 περίπου μέτρων στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς της Μεγάλης Ζήρειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το φυσικό σύνορο μεταξύ Μεγάλης και Μικρής Ζήρειας είναι η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας με τον ποταμό Σύθα να την διασχίζει για να καταλήξει στο Ξυλόκαστρο. Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας μαζί με τις κορυφές της Ζήρειας είναι προστατευόμενες περιοχές από την συνθήκη Natura 2000 καθώς είναι περιοχές που χαρακτηρίζονται από πλούσια φυσική χλωρίδα και πανίδα, ξεχωριστής και μοναδικής ομορφιάς.
Έλατα, βελανιδιές, πεύκα φτελιές, σφένδαμοι, κέδροι, πλατάνια, ίταμοι, αγραπιδιές, καστανιές, κυπαρίσσια, αγριοκορομηλιές, αγριοκερασιές και καρυδιές συνθέτουν ένα περιβάλλον μοναδικού κάλλους, προσφέροντας στον περιηγητή στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.
Μεγάλη Ζήρεια
Η Μεγάλη Ζήρεια ή Τρικαλίτικη ή Τρικαλινή έχει ως ψηλότερη κορυφή το “Σημείο” ή όπως αλλιώς ονομάζεται, την “Ψηλή κορυφή” και αγγίζει τα 2.374 μέτρα! 5 κορυφές της ξεπερνάνε τα 2000 μέτρα! Στις ανατολικές παρυφές βρίσκονται τα Τρικαλοχώρια (Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα), Ρέθι, Δενδρό, Πελλήνη, Γελίνη.
Μικρή Ζήρεια
Η Μικρή Ζήρεια ή Μαρκασιώτικη έχει ως ψηλότερη κορυφή το “Χιόνι” το οποίο αγγίζει τα 2.127 μέτρα. 3 κορυφές της Μικρής Ζήρειας ξεπερνάνε τα 2.000 μέτρα! Στις παρυφές της βρίσκονται τα χωριά Μάννα (Μάρκασι), Κεφαλάρι, Κυλλήνη, Στυμφαλία και Δροσοπηγή.
Σκι στο Χιονοδροµικό Κέντρο Ζήρειας
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ. Μπορείτε να απολαύσετε τις πίστες του σκι και του snowboard, αλλά και να κάνετε μια βόλτα με τα χιονοπέδιλα.
Το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας βρίσκεται στο οροπέδιο του ομώνυμου βουνού (όρος Ζήρεια ή Κυλλήνη), μόλις 10 χλμ. από το χειμερινό τουριστικό θέρετρο Τρίκαλα Κορινθίας.
Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα αφού λειτουργεί από το 2007. Ιδανικό για οικογένειες με παιδιά και αρχάριους.
Μεγάλο του προσόν, η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας καθώς και το ευρύχωρο ασφαλτοστρωμένο παρκινγκ 200 θέσεων.(www.ziriaski.gr)
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Από την Αθήνα 155 χιλιόµετρα / Από τη Θεσσαλονίκη 580 χλμ/ Από την Πάτρα 129 χλμ
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1.500μ. ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ: 2 ΠΙΣΤΕΣ : 1 ΜΗΚΟΣ ΠΙΣΤΩΝ: 500 μέτρα.
Σας αρέσει το σκι; Φορέστε τα αθλητικά σας πέδιλά και απολαύστε το! Το Αθλητικό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας είναι μία από τις πιο ξακουστές και λατρεμένες ορεινές δραστηριότητες των επισκεπτών στα Τρίκαλα και αποτελεί σημείο αναφοράς εδώ και χρόνια.
Tips
Διαθέτει μια baby lift πίστα 100 μέτρα ύψος και ειδικό εκπαιδευτή για τους μικρούς οπαδούς του σκι
Για τους μεγαλύτερους υπάρχει μια μεγαλύτερη πίστα 700 μέτρα η οποία εξυπηρετείται από συρόμενο αναβατήρα πιατάκι (“platter lift”).
Από το χιονοδρομικό μπορείτε να νοικιάσετε τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό για την ασφάλειά σας.
Πολλοί επισκέπτες ενοικιάζουν snow mobiles ή τα ATV ή κάνουν “cross country σκι αντοχής” (δηλαδή διανύουν μεγάλες πεζοπορικές αποστάσεις με ελαφριά ειδικά χιονοπέδιλα) στο οροπέδιο Ζήρειας.
Αν θέλετε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε μετά τις αθλητικές σας δραστηριότητες στο βουνό, υπάρχει το ξύλινο σαλέ που προσφέρει καθημερινά τον φιλόξενο χώρο του για να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ, το ποτό ή ακόμα και κάποιο κρύο πιάτο, παράλληλα με την μαγευτική θέα από το Οροπέδιο!
Επισκεφτείτε τη Λίμνη Δόξα
Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή ονομάζεται “Ελβετία της Κορίνθου”. Η τεχνητή λίμνη Δόξας καθρεφτίζει τα γύρω βουνά ενώ το Παλιομονάστηρο στο κέντρο της είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών.
Αν μάλιστα αγαπάτε τους μύθους, η περιοχή έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εσάς, αφού, οι ποταμοί Όλβιος και Δόξα γέμιζαν την πεδιάδα και οι καταβόθρες στους πρόποδες του όρους Σαϊτάς «ρουφούσαν» τα νερά. Ο κατασκευαστής τους ήταν σύμφωνα με το μύθο ο Ηρακλής και σε κάποιες εκδοχές θεωρούνται ως είσοδοι προς τον Άδη. Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που φαίνεται στη μέση της λίμνης, διαθέτει πρόσβαση μέσω ενός χωμάτινου δρόμου.
Η Λίμνη Δόξα που βρίσκεται στον Φενεό Κορινθίας στα 1.100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Στη μέση της λίμνης, όπως είπαμε θα δει κανείς την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου. Στο παρελθόν υπήρχε ένα μοναστήρι στο φράγμα του Φενεού, γνωστό ως Μονή Αγίου Γεωργίου (ονομαζόταν επίσης και ως Παλαιομονάστηρο), το οποίο εξαιτίας κατακλυσμών μεταφέρθηκε σε έναν κοντινό λόφο.
Παρότι η λίμνη είναι τεχνητή, φτιαγμένη το 1998, έχει ενσωματωθεί τέλεια στον περιβάλλοντα χώρο της , τόσο που λέγεται ότι υπήρχε λίμνη στη περιοχή από την αρχαιότητα.
Πεζοπορία
Κάντε ήπια πεζοπορία μέσα από τη σηματοδοτημένη διαδρομή «Αρχαίο Μύσσαιον» από τα Κάτω προς τα Μεσαία Τρίκαλα, η οποία διαρκεί περίπου 45 λεπτά, μέσα στο δάσος, κάτω από τη σκιά των τεράστιων δέντρων. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία στην περιοχή, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Μπορείτε να εξερευνήσετε τα δάση, τις κοιλάδες και τις κορυφές των βουνών.
Ορειβασία
Για τους πιο έμπειρους, η ορειβασία είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε να κατακτήσετε τις κορυφές της Μεγάλης και της Μικρής Ζήρειας.
Ιππασία
Εξερευνήστε την περιοχή κάνοντας μια βόλτα με άλογο. Υπάρχουν πολλά κέντρα ιππασίας που προσφέρουν μαθήματα και εκδρομές.
Οff-road ταξίδια με buggies & άλλες δραστηριότητες στη φύση
Κάντε off-road ταξίδια με buggies στα δάση και τις πλαγιές της “Ζήρειας” με την ομάδα του “Explore Ziria”. Μπορείτε να κάνετε τις μοναδικές περιηγήσεις του Explore Ziria! Από οδήγηση με ATV & Buggy μέχρι Jeeping και από ηλεκτρικά ποδήλατα μέχρι υδροποδήλατα στη λίμνη, έχουν σχεδιάσει τα τέλεια μονοπάτια για να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες!
Άλλες δραστηριότητες στη φύση:
Ποδήλατο Βουνού
Υδροποδήλατα
Sup στη λίμνη Δόξα
Κανό στη Λίμνη
Snow Buggy
Snowmobile
Επίσης, οι πιο περιπετειώδεις… μπορούν να ανακαλύψουν το Φαράγγι του Αγίου Λουκά. Βρίσκεται κοντά στο Ξυλόκαστρο. Με μήκος 2 χλμ και διαφορά 350 μέτρων σε υψόμετρο, η διέλευση του εντυπωσιακού φαραγγιού του Αγίου Λουκά είναι μια από τις πιο απαιτητικές και διάσημες δραστηριότητες στη Ζήρεια που επίσης προσφέρει το Explore Ziria.
Απολαύστε την τοπική γαστρονομία και τις παραδοσιακές γεύσεις
Όπως κάθε μέρος, έτσι και εδώ δεν θα μπορούσε η τοπική κουζίνα και οι παραδοσιακές συνταγές να λείπουν από τη λίστα. Στα Τρίκαλα Κορινθίας πρέπει να δοκιμάσετε και να απολαύσετε το τοπικό παραδοσιακό φαγητό σε κάποια από τις πολλές ταβέρνες που έχει η περιοχή στην πλειοψηφία τους εξαιρετικές! Η τοπική κουζίνα, αντλώντας τα υλικά της από τα γύρω χωράφια και τα ζώα της περιοχής, δημιουργεί πιάτα γευστικά και θρεπτικά, κατά κύριο λόγο βασισμένα στο κρέας.
Εδώ θα φάτε σύγκλινο, ένα πιάτο με βάση το αρνί ή το κατσίκι, μαγειρεμένο με αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά, γουρουνόπουλο στη γάστρα, ένα κλασικό χειμωνιάτικο πιάτο, μαγειρεμένο αργά στη γάστρα με πατάτες και λαχανικά, χοιρινό με σάλτσα κρασιού, ένα πιάτο με έντονη γεύση, ιδανικό για τους λάτρεις του κόκκινου κρέατος μπουρμπούλι, ένα παραδοσιακό πιάτο με βάση το μοσχάρι, μαγειρεμένο με μελιτζάνες και γιαούρτι και φυσικά κοκορέτσι.που μπορεί να το βρίσκουμε παντού στην Ελλάδα, αλλά εδώ είναι σημείο αναφοράς, ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της περιοχής. Από ορεκτικά, ξεχωρίζουν τα τυροπιτάκια με διάφορα είδη τυριού αλλά και η χορτόπιτα. Φυσικά το πλούσιο γεύμα θα το συνοδεύσετε με ωραίο ντόπιο κρασί ή ακόμα καλύτερα εκλεκτό τσίπουρο. Σε όλη την περιοχή θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν αυθεντική τοπική κουζίνα. Εδώ μπορείτε να δείτε 5 από αυτές τις ταβέρνες ενώ θα επανέλθουμε με πολλές ακόμ απροτάσεις καθώς ο Τάσος Δούσης και οι ΕΙΚΟΝΕΣ βρίσκονται στην περιοχή και ετοιμάζουν ένα εξαιρετικό επεισόδιο που θα δούμε σε λίγο καιρό.
Δείτε επίσης
Τι να κάνετε στο Πήλιο – 15 κορυφαίες εμπειρίες στο βουνό των Κενταύρων
Πού να φάτε στο Ζαγόρι: Οι 29 καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια στα όμορφα χωριά του
Τα 21 όμορφα χωριά του Παρνασσού
The post Τρίκαλα Κορινθίας: Πλήρης οδηγός για όσα θα δείτε και θα κάνετε σε έναν από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς appeared first on Travelstyle.