Μια εύκολη συνταγή για σπιτικό ψωμί με τραγανή κρούστα και αφράτο εσωτερικό, ιδανικό για αρχάριους.
Ψήνεται σε μαντεμένια γάστρα, σε κεραμικό δοχείο ή κατσαρόλα με καπάκι, που εμποδίζει τη διαρροή της υγρασίας και προστατεύει το ψωμί από το να στεγνώσει, δίνοντάς του ομοιόμορφο ψήσιμο και τραγανή κρούστα.
Υλικά για τη Συνταγή
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
10 γραμμάρια φρέσκια μαγιά (νωπή)
300 ml χλιαρό νερό
200 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
350 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. ή για ζυμώματα
12 γραμμάρια αλάτι
120 γραμμάρια γιαούρτι

Εκτέλεση
1. Αρχικά διαλύστε τη ζάχαρη και τη μαγιά σε χλιαρό νερό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήστε το μίγμα στην άκρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει ελαφρά.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα αλεύρια και το αλάτι και κάντε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίξτε το γιαούρτι και το νερό με τη μαγιά, στην κοιλότητα. Ανακατέψτε για λίγο τη ζύμη και αφήστε την για λίγο, σκεπασμένη, να ξεκουραστεί.
3. Ζυμώστε με το μίξερ ή με τα χέρια για περίπου 6 λεπτά μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη, σκεπάστε την και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες.
4. Πλάστε τη ζύμη σε καρβέλι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφήστε την να ξεκουραστεί και πάλι, σκεπασμένη, πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, για περίπου 20 λεπτά.
5. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο, συμπεριλαμβανομένου του σκεύους που θα χρησιμοποιήσετε, στην κάτω θέση του φούρνου, στους 230° C στις αντιστάσεις.
6. Αλευρώστε το καρβέλι και χαράξτε το αρκετές φορές στην επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι.
7. Βάλτε το ψωμί στην καυτή κατσαρόλα κρατώντας το από τη λαδόκολλα και ψήστε το με κλειστό καπάκι για περίπου 40-45 λεπτά. Στη, συνέχεια, αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε το ψωμί για άλλα 10-12 λεπτά.
Συμβουλές
- Η συνταγή περιέχει μαγιά, συνεπώς φροντίστε να τηρείτε τις καθορισμένες περιόδους ανάπαυσης για να επιτύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.
- Χαράξτε το ψωμί στην επιφάνεια πριν το βάλετε στο φούρνο.
- Φροντίστε να προθερμάνετε τον φούρνο και το σκεύος. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσει η διαδικασία ψησίματος απευθείας σε πλήρη θερμοκρασία και να αναπτυχθεί η κρούστα όπως επιθυμείτε.
Διαβάστε επίσης:
Φραουλένια καπ κέικς με λαχταριστή βουτυρόκρεμα
Ψητά μπαρμπούνια με ντρέσινγκ σκόρδου και μαϊντανού