Τραγανά και λαχταριστά πιτάκια με γέμιση αφράτης πατάτας πουρέ, μυρωδικών και βοτάνων σε ένα μοναδικό σχήμα που θυμίζει τριαντάφυλλο.
Η συνταγή μπορεί να γίνει με ότι γέμιση επιθυμείτε, νηστίσιμη και μη και να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους με την εμφάνιση και την γεύση της.
Υλικά για τη Συνταγή
1 πακέτο φύλλο κρούστας, περίπου
Για τη γέμιση
5 πατάτες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, καθώς και τριμμένα τυριά που λιώνουν και φέτα
Για τον χυλό επάλειψης
2 φλιτζανάκια ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Για το πασπάλισμα
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι
Σπόρους σουσαμιού
Εκτέλεση
1. Αρχικά πλύντε, ξεφλουδίστε και βράστε τις πατάτες σε κατσαρόλα με νερό που να τις καλύπτει, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρά και πολτοποιήστε τις με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ), χωρίς να τις λιώσετε εντελώς και να τις κάνετε αλοιφή. Αφήστε τις στην άκρη.
2. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίστε στο λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και προσθέστε τον πελτέ. Σοτάρετέ τον για λίγο μέχρι να μυρίσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
3. Προσθέστε το μίγμα των κρεμμυδιών στο μπολ με τις πατάτες, αλατοπιπερώστε, προσθέστε τα μυρωδικά και ανακατέψτε. Δοκιμάστε τις γεύσεις και συμπληρώστε ανάλογα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει εντελώς και αν θέλετε έπειτα, συμπληρώστε με τυριά.
4. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για το χυλό επάλειψης που θα πρέπει να έχει σχετικά αραιή σύσταση. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
5. Πάρτε ένα φύλλο κρούστας (κρατήστε τα υπόλοιπα σκεπασμένα με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν), χωρίστε το στη μέση διαγώνια έτσι ώστε να έχετε 2 μεγάλα τρίγωνα σε σχήμα. Βάλτε το ένα τρίγωνο στον πάγκο εργασίας και τοποθετήστε τον αντίχειρα και τον δείκτη στο κέντρο του.
Περιστρέψτε το με τα δάχτυλά σας, δημιουργώντας έτσι έναν στρόβιλο. Βουρτσίστε με τον χυλό επάλειψης και βάλτε στο κέντρο του στρόβιλου μια γενναία κουταλιά της σούπας από το μίγμα της πατάτας. Σκεπάστε τη γέμιση με τις άκρες της πατάτας που προεξέχουν.
Γυρίστε το τριαντάφυλλο ζύμης ανάποδα και τοποθετήστε το στο προετοιμασμένο ταψί. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
6. Βουρτσίστε τις πατατόπιτες με τον κρόκο αυγού και πασπαλίστε με λίγο σουσάμι. Ψήστε τις στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Διαβάστε επίσης:
Παραδοσιακό βραζιλιάνικο κέικ καρότου, με γλάσο κακάο
Νουντλς με κοτόπουλο, σε 15 λεπτά