LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: ¡Topa!: Η Χώρα των Βάσκων και η Κρήτη στο ίδιο τραπέζι
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Χρόνια φλεβική νόσος: Η σιωπηλή νόσος που εμφανίζεται «αθόρυβα» – Διαγνώστηκαν 7 στους 10 Έλληνες που εξετάστηκαν για πρώτη φορά​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Μήνυμα Εκρέμ Ιμάμογλου από «τα μπουντρούμια της Σιλίβρι» σε φεστιβάλ της Λέσβου: «Η τουρκο-ελληνική φιλία θα φέρει την ελπίδα»​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Πέθανε η φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ ΜΠΕ, Μαρία Μαρόγιαννη​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Αιματηρό επεισόδιο στα Χανιά: Μαχαίρωσαν δύο άτομα στο κέντρο της πόλης – Αναζητούνται οι δράστες​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Cessna Caravan: Οι λόγοι που το ΓΕΕΘΑ θέλει τα χαμηλού κόστους αεροσκάφη – Η επιχειρησιακή αξία και τα οφέλη​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΓΕΥΣΗ > ¡Topa!: Η Χώρα των Βάσκων και η Κρήτη στο ίδιο τραπέζι
ΓΕΥΣΗ

¡Topa!: Η Χώρα των Βάσκων και η Κρήτη στο ίδιο τραπέζι

7 Σεπτεμβρίου 2025 4 Views
Updated 2025/09/07 at 12:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Το ¡Topa! δεν είναι απλά μια ακόμα αφορμή για βόλτα στον αγαπημένο πεζόδρομο της Κυψέλης, αλλά ένα παράδειγμα του πώς δύο κουζίνες με ισχυρές ταυτότητες μπορούν να συναντηθούν χωρίς να προδώσουν τον χαρακτήρα τους. Κι αυτό μπορεί να το ανακαλύψει κανείς από την πρώτη φορά που θα βρεθεί εκεί.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ αυτό είναι η ίδια που «τρέχει» το περίφημο Oinoscent, ίσως το πιο δημοφιλές wine bar της Αθήνας. Ο Δάνης Αγαπητός, ο Άρης Σκλαβενίτης και ο σεφ Γιάννης Τσικουδάκης ήθελαν εδώ και πολύ καιρό να κάνουν κάτι το διαφορετικό και τα κατάφεραν. Το ¡Topa! έχει ένα δικό του στυλ, που παραπέμπει σε καφενείο της Κρήτης και σε aperitivo bar και για κάποιο λόγο μοιάζει να βρίσκεται σε αυτό το μέρος… από πάντα. Αυτή την αίσθηση έχεις είτε κάτσεις έξω στα τραπεζάκια στη Φωκίωνος, είτε σταθείς  όρθιος μέσα στη μπάρα τσιμπολογώντας και απολαμβάνοντας το ποτό σου.

- Advertisement -
Ad image

Το φαγητό εδώ πειραματίζεται με τον διάλογο της Κρήτης και της Χώρας των Βάσκων. Μην μπερδευτείτε όμως. Δεν πρόκειται για fusion, αλλά για προσεκτική μεταφορά τεχνικών και υλικών, με στόχο την καθαρότητα της γεύσης. Ο Γιάννης Τσικουδάκης, ταξίδεψε στην Ισπανία και δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεαστεί από τις νοστιμιές της και ειδικά από όσα ανακάλυψε στο Σαν Σεμπαστιάν και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία επηρέασε καθοριστικά τη δημιουργία του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη με επαναστατικά εστιατόρια όπως το Mugaritz, το Azurmendi και το Arzak.

Για αυτό, λοιπόν, στο μενού εδώ θα ανακαλύψετε ότι τα pintxos, δηλαδή τα μικρά μεζεδάκια που είναι ταυτισμένα με τη βασκική καθημερινότητα, έχουν την πρωτοκαθεδρία. Οι αντζούγιες, τα pimientos de padrón και το jamón ibérico συναντούν τα κρητικά σκιουφιχτά, τις σφακιανές πίτες και τους χοχλιούς. Κι αν  συνύπαρξη αυτή σας ξενίσει αρχικά, δοκιμάζοντας τα πιάτα θα καταλάβετε ότι είναι απόλυτα  φυσική, καθώς και οι δύο κουζίνες βασίζονται στην απλότητα και την πρώτη ύλη.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Topa (@topa.athens)

Ο Τσικουδάκης χειρίζεται με σεβασμό τα υλικά: η τορτίγια πατάτας είναι μικρή, φτιαγμένη με ακρίβεια, ώστε να παραμένει τραγανή απέξω και ζουμερή στο εσωτερικό, όπως δηλαδή την φτιάχνουν στην Ισπανία. Η άψογα ψημένη pluma από χοιρινό Iberico σερβίρεται με τον λιπαρό της χαρακτήρα αναλλοίωτο μαζί με κονφί από πιπεριές Piquillo και έξτρα παρθένο ελειόλαδο από τα Χανιά, τα αρνίσια κεφτεδάκια είναι αφράτα και ζουμερά και αποκτούν έξτρα φρεσκάδα αν στύψει κανείς από πάνω τους το συνοδευτικό φρέσκο lime, ενώ σε ό,τι αφορά στα θαλασσινά, τόσο οι σουπιές με sobrasada όσο και τα ρεβίθια με καλαμάρι αναδεικνύουν τη μεσογειακή συγγένεια των δύο περιοχών.

Στα γλυκά, η λογική παραμένει απλή, αλλά ουσιαστική: το βασκικό cheesecake φτιαγμένο με κρητικά τυριά, η σφακιανή πίτα με καλό μέλι και τα churros αποτελούν προτάσεις με σαφήνεια που κινούνται στην ίδια φιλοσοφία.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Topa (@topa.athens)

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει περίπου 90 ετικέτες από Ελλάδα και Ισπανία, με προσεγμένες επιλογές από τον Άρη Σκλαβενίτη που στέκονται  δίπλα στα πιάτα αναδεικνύοντάς τα, ενώ όπως συμβαίνει και στη Χώρα των Βάσκων το βερμούτ δεν λείπει (ας μην ξεχνάμε ότι η μπάρα συμπληρώνει τον χαρακτήρα αυτού του newcomer), όπως επίσης δεν λείπουν και οι μηλίτες.

Φυσικά, η Κρήτη δεν μένει έξω από το παιχνίδι, με την τσικουδιά να αναλαμβάνει τον ρόλο του άξιου πρεσβευτή. Κρατήστε, επίσης στο μυαλό σας ότι σερβίρουν πολύ καλό καφέ – συνεργάζονται με τον Κώστα Σπηλιόπουλο για το ισορροπημένο τους χαρμάνι- οπότε μπορείτε να αρχίσετε τη μέρα σας εδώ άνετα.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Topa (@topa.athens)

Το ¡Topa! λειτουργεί ως αστικό καφενείο με σύγχρονη ανάγνωση: ένα μέρος όπου το φαγητό και το ποτό είναι αφορμή για συνεύρεση, αλλά με γεύσεις που έχουν βάθος, τεχνική και συνέπεια. Κι επειδή το ξέρουμε πως θα αναρωτηθείτε: το όνομα “¡Topa!”, σημαίνει «στην υγειά μας» στα βασκικά.

To άρθρο ¡Topa!: Η Χώρα των Βάσκων και η Κρήτη στο ίδιο τραπέζι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​ Read More

Newsroom 7 Σεπτεμβρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρόνια φλεβική νόσος: Η σιωπηλή νόσος που εμφανίζεται «αθόρυβα» – Διαγνώστηκαν 7 στους 10 Έλληνες που εξετάστηκαν για πρώτη φορά​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Μήνυμα Εκρέμ Ιμάμογλου από «τα μπουντρούμια της Σιλίβρι» σε φεστιβάλ της Λέσβου: «Η τουρκο-ελληνική φιλία θα φέρει την ελπίδα»​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Πέθανε η φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ ΜΠΕ, Μαρία Μαρόγιαννη​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Αιματηρό επεισόδιο στα Χανιά: Μαχαίρωσαν δύο άτομα στο κέντρο της πόλης – Αναζητούνται οι δράστες​
7 Σεπτεμβρίου 2025
Cessna Caravan: Οι λόγοι που το ΓΕΕΘΑ θέλει τα χαμηλού κόστους αεροσκάφη – Η επιχειρησιακή αξία και τα οφέλη​
7 Σεπτεμβρίου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΓΕΥΣΗ

Ποιο κρασί ταιριάζει στον χαρακτήρα σου;

7 Σεπτεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Σκανδιναβική συνταγή για μοσχάρι μαριναρισμένο με βότκα

7 Σεπτεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Eleven Madison Park: «Όχι» στο all-vegan μενού, «ναι» στην επιλογή

6 Σεπτεμβρίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για εύκολο καρπάτσιο σολομού με λάιμ πίκλες, κάπαρη και άνηθο

6 Σεπτεμβρίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?