Την ώρα που σχεδόν το σύνολο των σεισμολόγων της χώρας που παρακολουθεί επισταμένως τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης μοιάζει να συγκλίνει στην άποψη ότι αυτή οφείλεται σε τεκτονικές κινήσεις – αν και υπάρχουν σαφείς διαφωνίες σχετικά με το αν βαίνει προς εκτόνωση ή θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό – ο Κώστας Συνολάκης επιμένει να υποστηρίζει τη θεωρία περί πιθανής ηφαιστειακής έκρηξης.
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος είχε ισχυριστεί στο παρελθόν ότι θα εκκένωνε το Μάτι σε δέκα λεπτά, επιδίδεται τώρα σε νέες θεωρίες περί των σεισμών στη Σαντορίνη, κινούμενος… έτη φωτός μακριά από τις εκτιμήσεις των λοιπών επιστημόνων, καθώς μιλώντας στο Action 24 ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου στο νησί.
«Από όταν μπήκα στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, βλέπετε πως δεν θεωρείται απίθανο πλέον το ενδεχόμενο έκρηξης ηφαιστείου», επέμεινε ο Κ. Συνολάκης, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το χειρότερο σενάριο, υποστήριξε πως εξετάζονται τα πάντα: «Τι θα γίνει αν έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, έκρηξη, αν είμαστε προετοιμασμένοι για τσουνάμι και τι αντίκτυπο θα μπορούσε να είχε τσουνάμι στα νησιά του Αιγαίου».
Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι αυτά λέγονται την ώρα που σύμφωνα με τους ειδικούς – δηλαδή, τους σεισμολόγους – το worst case scenario το οποίο μάλιστα προέρχεται από τους πιο, ας πούμε, απαισιόδοξους επιστήμονες, προβλέπει ισχυρό σεισμό γύρω από τους 6-6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και προφανώς όχι κάποια ηφαιστειακή έκρηξη.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο Κ. Συνολάκης σημείωσε ότι από το καλοκαίρι η Σαντορίνη έχει «φουσκώσει» κατά τέσσερα εκατοστά, λέγοντας ότι «αυτό ξεκίνησε το καλοκαίρι και είναι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη το 2011 – όταν τελικά δεν είχαμε έκρηξη».
Διαβάστε επίσης
Ηλεία: Νεκρός 40χρονος άνδρας απο πυροβολισμό – Αναζητείται ο δράστης
Τροχαίο με έναν νεκρό στο κέντρο της Αθήνας: 30χρονος οδηγός μηχανής έχασε τη ζωή του