«Καθαρίζει» το τοπίο για τον τρόπο που θα κινηθούν τα κόμματα αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η πρώτη –άκαρπη- ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το παζλ των υποψηφιοτήτων έχει πλέον συμπληρωθεί. Η ΝΔ με τον Κώστα Τασούλα προχώρησε σε μια παραταξιακή επιλογή που έφερε το χαμόγελο στη γαλάζια βάση. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη Τάσο Γιαννίτση, που έμεινε στην ιστορία για την μεταρρύθμιση που επιχείρησε στο ασφαλιστικό σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη που ταυτίστηκε με τον πρώτο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στην αίθουσα της Ολομέλειας θα ακουστεί και το όνομα του Βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού που προτείνει η «Νίκη» και ενδεχομένως και αυτό του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πατέρα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Περισσότερες από μία υποψηφιότητες για το τη ύπατο πολιτειακό αξίωμα είχαμε ξανά παρελθόν και συγκεκριμένα στις προεδρικές εκλογές του 1980 που κατατέθηκαν 7 υποψηφιότητες, το 1990 με 4 υποψηφιότητες.
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κώστα Τασούλα να εκλέγεται στην τέταρτη ψηφοφορία, στις 12 Φεβρουαρίου. Επίσημα έχουν κατατεθεί 4 υποψηφιότητες από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «Νίκη» με το ενδιαφέρον να στρέφεται και στη στάση των 23 ανεξάρτητων βουλευτών. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν πάρει θέση, ενώ η επιλογή ορισμένων άλλων παραμένει «άγνωστος Χ».
Ποιοι ψηφίζουν Κώστα Τασούλα
Τον εκλεκτό της ΝΔ Κώστα Τασούλα, με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από 165 βουλευτές και στα πηγαδάκια της Βουλής γαλάζιοι βουλευτές μιλούν για αποδοχή που ξεπερνά τα κομματικά όρια της ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν ξεχνά μεν την πρόσφατη διαφωνία του με τον κ. Τασούλα, θυμίζει ωστόσο, ότι έχει υποστηρίξει πως σε αυτή την πολιτική συγκυρία γεγονότων και καταστάσεων, έπρεπε να επιλεγεί υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κεντροδεξιό χώρο, όπως ο Κώστας Καραμανλής. Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα.
Θετικός εμφανίζεται και ο διαγραφείς από τη ΝΔ Μάριος Σαλμάς, ο ανεξάρτητος προερχόμενος από την Ελληνική Λύση Παύλος Σαράκης και πρώην Σπαρτιάτης Χάρης Κατσιβαρδάς που στηρίζει εδώ και καιρό νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιλογές της κυβέρνησης.
Πιθανά «ναι» θεωρούνται και αυτά των 5 βουλευτών των Σπαρτιατών που πυροδότησαν κόντρα με την κυβέρνηση. Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών με τον Βασίλη Στίγκα να αναφέρει σε συνομιλητές του πως ενοχλήθηκε από τη δήλωση αυτή. Στα «ναι» προσμετρούν στα πηγαδάκια και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, πρώην Σπαρτιάτες Γιώργο Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη που είχαν ψηφίσει τον περασμένο Δεκέμβριο τον προϋπολογισμό του 2025.
Ποιοι ψηφίζουν Τάσο Γιαννίτση
Τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Τάσο Γιαννίτση θα μπορούσαν δυνητικά έως και τέσσερις βουλευτές πέραν της κοινοβουλευτικής δύναμης των 31 βουλευτών του κόμματος να στηρίξουν. Ανάμεσά τους ο ανεξάρτητος Πέτρος Παππάς που έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στο Κίνημα Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπαράν Μπουρχάν και ενδεχομένως κι άλλοι δύο ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες προς την υπερψήφιση Γιαννίτση κλείνουν ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Ράνια Θρασκιά.
Ποιοι ψηφίζουν Λούκα Κατσέλη
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να «συγκροτήσουν» αυτό που επεδίωκαν, μέτωπο της κεντροαριστεράς για την επιλογή προοδευτικού υποψηφίου, φαίνεται ωστόσο, να πετυχαίνουν μια πρώτη συμμαχία με τους πρώην συντρόφους τους της Νέας Αριστεράς.
Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε «αξιοπρεπή» την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη με τους 11 βουλευτές του να την υπερψηφίζουν. Τη Λούκα Κατσέλη θα στηρίξει κι η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού που χαρακτήρισε εμπνευσμένη επιλογή την υποψηφιότητά της, καθώς κι η ανεξάρτητη προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας Αρετή Παπαϊωάννου. Ο γιος της Μιχάλης Χουρδάκης, επίσης ανεξάρτητος, που έχει ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Τασούλα κινείται μάλλον σε άλλη κατεύθυνση.
Κώστας Κυριακού και Νίκος Κωνσταντόπουλος
Τον Βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού που φυλακίστηκε για δέκα χρόνια, σε ηλικία 18 χρονών, στις φυλακές του Χότζα και τώρα είναι επιστάτης σε σχολείο της Αθήνας, θα ψηφίσουν οι 10 βουλευτές της «Νίκης» με τον Δημήτρη Νατσιό να τον χαρακτηρίζει «ήρωα», «μόνο και μόνο γιατί δήλωνε ότι είναι Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «ιδανική» προσωπικότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος –όπως είπε- σε συνέντευξή της «δεν είναι πατέρας μου στην πολιτική». Ωστόσο, δεν έχει καταθέσει επίσημα την πρότασή της.
Κατά πάγια τακτική, δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο το ΚΚΕ, το οποίο θα πει «παρών» σε όλες τις ψηφοφορίες. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Ελληνική Λύση που δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Διαβάστε επίσης:
«Καρφιά» Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ – Κόντρα με Θεοδωρικάκο για ασφάλιστρα υγείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr Read More