Όταν γεννιέται ένα μωρό στο μαιευτήριο οι νοσηλεύτριες τοποθετούν στο χεράκι του, ένα ειδικό εύκαμπτο πλαστικό «βραχιολάκι» με το όνομά του, για να μην μπερδευτεί με τα άλλα μωρά.
Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται και το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) που φοράνε στον καρπό τους, από σήμερα, όσοι επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), για να μη «χαθούν» ή «ξεχαστούν» στις πολύωρες αναμονές, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα επείγοντα.
Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, τοποθετείται στον ασθενή κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο και διαθέτει barcode, το οποίο σκανάρεται σε ειδικά μηχανήματα και μπορεί να εμφανίζει όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.
Μέσω ειδικού απομακρυσμένου ηλεκτρονικού δικτύου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, θα μπορεί να εντοπίζει ανά πάσα στιγμή, το βραχιολάκι και μαζί με αυτό να παρακολουθεί την πορεία του ασθενούς, στα διαφορετικά τμήματα των ΤΕΠ και κυρίως τον χρόνο αναμονής του. Στόχος είναι να μειωθεί αυτός ο χρόνος αναμονής κατά τη διάρκεια των κλινικών του εξετάσεων.
Παράλληλα έξω από τα ιατρεία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών έχουν τοποθετηθεί ειδικές οθόνες που δείχνουν την αναμονή για την εξυπηρέτηση, ενώ στην ίδια οθόνη θα προβάλλεται ο χρόνος που θα απομένει για να εξετασθεί ο επόμενος ασθενής.
Οι πάσχοντες μέσω της ψηφιακής οθόνης θα μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ( real time) πότε είναι η σειρά τους.
Όλα τα στοιχεία από τις αναμονές και την εξυπηρέτηση των περιστατικών θα μεταδίδονται και σε μια ψηφιακή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ στο υπουργείο υγείας, ώστε να ελέγχεται όλη η κίνηση των ασθενών κεντρικά.
Στην ψηφιακή πλατφόρμα, με έναν αλγόριθμο, θα σηκώνεται ηλεκτρονικά κόκκινη σημαία (red flag) στις αναμονές που ξεπερνάνε τον προκαθορισμένο χρόνο αναμονής και το προσωπικό θα ελέγχει γιατί έχει «κολλήσει» ο συγκεκριμένος ασθενής.
Παραδείγματα
Εάν ένας ασθενής φαίνεται στο σύστημα ότι παραμένει πάρα πολλή ώρα έξω από ένα ιατρείο, το σύστημα θα προειδοποιεί (red flag) ότι αυτός ο ασθενής περιμένει να δει π.χ. τον παθολόγο πάνω από μία ώρα, ενώ θα έπρεπε να περιμένει π.χ. πενήντα λεπτά, όπως είχε περιγράψει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε παλαιότερη συνέντευξη του. Αυτομάτως, θα στέλνει το υπουργείο email στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο άνθρωπος αυτός περιμένει και το προσωπικό θα ενημερώνεται ώστε να δει τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο ασθενή.
Επίσης εάν ο χρόνος αναμονής στο ακτινολογικό Τμήμα π.χ στον Αξονικό τομογράφο ή στο βιοχημικό τμήμα ( π.χ αίμα) υπερβαίνει τον καθορισμένο, τότε οι υπηρεσίες του νοσοκομείου θα παρεμβαίνουν ώστε να μην «κολλάνε» οι διαδικασίες και ο ασθενής ταλαιπωρείται.
Με απλά λόγια, με το σύστημα εντοπισμού, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται ο ασθενής στα ΤΕΠ, σε ποιο στάδιο είναι οι κλινικές του εξετάσεις και εάν χρειάζεται βοήθεια.
Σημειώνεται ότι οι πολύωρες αναμονές στα νοσοκομεία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στις Η.Π.Α τα «βραχιολάκια» χρησιμοποιούνται σε πάνω του 80% των Αμερικανικών νοσοκομείων.
Διαβάστε επίσης:
Δέκα μέτρα που «αναμορφώνουν το ΕΣΥ», ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης (Video)
Πέντε «tips» για καθαρό ψυγείο χωρίς χαλασμένα τρόφιμα και μικρόβια