Μέχρι το τέλος του 2025 η λίστα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα ξεπερνάει τους τέσσερις μήνες, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 15 ημέρες 1.500 επεμβάσεις.
Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σήμερα το πρωί στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις», επισημαίνοντας ότι επεμβάσεις γίνονται και το Σάββατο: «Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025, όλες σχεδόν οι αναμονές στη χώρα να είναι στους τέσσερις μήνες. Ηδη έχουν προγραμματιστεί, για τις δύο πρώτες εβδομάδες, 1.500 επεμβάσεις και είχαν γίνει και το Σάββατο επεμβάσεις».
Αναφορικά με τη λίστα χειρουργείων ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι δημιουργήθηκε το 2017, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα, όπου μπορούσε κανείς να παρακολουθεί: «Δημιουργήσαμε την ενιαία λίστα χειρουργείου, που είναι ένα ψηφιακό σύστημα και έχουμε δει ότι οι αναμονές δεν είναι ομοιόμορφες στη χώρα».
Ποιες είναι οι 5 επεμβάσεις με τη μεγαλύτερη αναμονή
Ο υφυπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι τα ογκολογικά και τα βαριά περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα, ανέφερε ότι οι επεμβάσεις με τη μεγαλύτερη αναμονή στα τακτικά χειρουργεία είναι σε πέντε συγκεκριμένες επεμβάσεις: «Εκεί που έχουμε αναμονή είναι στα λεγόμενα ψυχρά περιστατικά και μάλιστα το 70% είναι 5 επεμβάσεις: καταρράκτης, ομφαλοκήλη, χολοκυστεκτομή, αρθροπλαστική ισχύος και γονάτου».
Ο κ. Θεμιστοκλέους μάλιστα ανέφερε ότι οι αναμονές αυτών των πέντε χειρουργικών επεμβάσεών διαφέρουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ωστόσο δεν είναι αποδεκτό να περιμένει κάποιος για καταρράκτη περισσότερο από τέσσερις μήνες: «Η Αττική έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα από ό, τι η Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο και οφείλεται κυρίως στην πανδημία, γιατί αυτά τα νοσοκομεία έμειναν κλειστά για περίπου 12 μήνες, χωρίς να μπαίνει κανένα χειρουργείο από τα ψυχρά χειρουργεία» εξήγησε και συνέχισε:
«Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025, όλες σχεδόν οι αναμονές στη χώρα να είναι στους τέσσερις μήνες.Αυτό θα μας φέρει σε ένα πολύ καλό χρόνο αναμονής σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστήματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε συστήματα υγείας που είναι καλύτερα από το δικό μας, όπως στις Σκανδιναβικές χώρες ωστόσο υπάρχουν και άλλες χώρες με μεγαλύτερες αναμονές από το δικό μας ΕΣΥ: «Στη Βρετανία για παράδειγμα, έχουμε 7,6 εκατομμύρια πολίτες να είναι σε λίστα αναμονής και ξεπερνάει τα δύο χρόνια η αναμονή σε τέτοιου είδους περιστατικά» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Οι πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης και τα νέα νοσοκομεία
Ο υφυπουργός απαντώντας στην ερώτηση γιατί ότι οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης (70 εκατομμυρια ευρώ), επιλέχθηκε να δοθούν στα απογευματινά χειρουργεία ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: « Πρώτον, αυτά τα χρήματα δίνονται στα απογευματινά χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αναμονές που προκάλεσε η πανδημία στις χειρουργικές επεμβάσεις, ένα γεγονός που συνέβη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο σκέλος είναι ότι δίνουμε πολλαπλάσια από αυτά τα χρήματα στις υποδομές. Αυτή τη στιγμή ανακαινίζουν τμήματα στα 96 νοσοκομεία της χώρας, που κάποια έχουν ολοκληρωθεί. Τα περισσότερα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Δημιουργούμε κατ’ αρχήν τρία πολύ μεγάλα συγκροτήματα εντός νοσοκομείων.
Δημιουργούμε το Ογκολογικό στο νοσοκομείο Σωτηρία, το Ογκολογικό στο Νοσοκομείο της Λαμίας, την Αιματολογική Κλινική Γενετικών Παθήσεων Παπανικολάου, το οποίο ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια και έχουμε άλλα 80 εκατομμύρια ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία που ο διαγωνισμός θα είναι στον αέρα τις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος του 2025 θα έχουμε ό, τι πιο σύγχρονο από τεχνολογία στα νοσοκομεία» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζοντας ότι πέρα από τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης υπάρχουν και πάρα πολλοί πόροι που δίνονται για την υγεία.
Διαβάστε επίσης:
Υγραέριο: Οι κίνδυνοι από την εισπνοή ή την επαφή με το δέρμα
Ψωρίαση: Οι «ένοχες» τροφές και οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr