Από τον επόμενο μήνα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν το προσωπικό αλλά και τις υπηρεσίες Υγείας, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Το νέο σύστημα ψηφιακής αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσει σε πρώτη φάση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου οι ασθενείς μαζί με το εξιτήριο θα λαμβάνουν και ένα sms στο κινητό τους, ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης και της βαθμολόγησης των υπηρεσιών υγείας όπως η συμπεριφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, η σίτιση, η καθαριότητα κλπ.
Παράλληλα, σε ένα μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διορισμοί διοικητών νοσοκομείων. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ήδη, οι διορισμοί διοικητών νοσοκομείων ολοκληρώθηκαν σε 2η και 7η ΥΠΕ.
Η αξιολόγηση
Σύμφωνα με τον υφυπουργό οι χρήστες του ΕΣΥ θα λαμβάνουν κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο ένα μήνυμα στο κινητό που θα παραπέμπει σε ένα σύνδεσμο (link) όπου με κωδικούς taxisnet θα απαντούν σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο σχετικά με την εμπειρία τους από το νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα αξιολογούν ζητήματα όπως:
- την καθαριότητα,
- την σίτιση,
- εάν έλαβαν από τους γιατρούς κατευθυντήριες οδηγίες,
- την σχέση τους με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου.
Στόχος της αξιολόγησης είναι να εξασφαλίζεται η πληροφορία από τους ίδιους τους χρήστες και αυτό επειδή έχει διαπιστωθεί σε έρευνες ότι «υπάρχει διαφορά όταν ερωτούνται οι χρήστες του ΕΣΥ από τον γενικό πληθυσμό γιατί σε αυτό υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση εδώ και χρόνια» όπως εξήγησε ο υφυπουργός.
Οι αξιολογήσεις και οι πολύτιμες πληροφορίες που θα δίνονται από τους πολίτες, στη συνέχεια θα προωθούνται στους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, με σκοπό να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε αναγκαίες αλλαγές εφόσον υπάρχουν παράπονα από τους πολίτες.
Μεγάλο στοίχημα οι εφημερίες
Για την κατάσταση στα επείγοντα περιστατικά ο υφυπουργός σχολίασε ότι «οι εφημερίες αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα» προσθέτοντας ότι ήδη έχει αλλάξει η κατάσταση και έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2024 ένα σχέδιο με επτά άξονες.
Επίσης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχουν προστεθεί 150 άτομα προσωπικό στα ΤΕΠ νοσοκομείων Αττικής, έχουν προσληφθεί γιατροί και έχει αρχίσει το πρόγραμμα με τον Ερυθρό Σταυρό, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά σε τρία νοσοκομεία ( Αττικό, Ευαγγελισμός και Γεννηματάς) με τον μεγαλύτερο συνωστισμό και έχει καταγραφεί καλή ανατροφοδότηση από τους πολίτες.
Το δε ψηφιακό σύστημα ενημέρωσης των ωρών αναμονής θα μπει σε εφαρμογή μετά το Πάσχα.
Σχετικά με το ζήτημα των εφημεριών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έχει γίνει καλύτερη διασπορά των περιστατικών στην Αττική με περισσότερα ανοιχτά νοσοκομεία και περισσότερο προσωπικό.
Ακόμη, ανακαινίζονται όλα τα ΤΕΠ της χώρας, με χαρακτηριστικό ότι στο «ΑΤΤΙΚΟ» θα λειτουργήσει ο χώρος από 1.000 τ.μ. σε 5.000.τ.μ., ενώ ήδη έχει παραδοθεί το Ιπποκράτειο.
Σχετικά με καταγγελία πολίτη στην εκπομπή που φιλοξενήθηκε, για τη διαχείριση περιστατικού της 85χρονης μητέρας του, που μεταφέρθηκε στα επείγοντα στο «Λαϊκό», ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να την εξετάσει.
Σημειώνεται ότι στην αναφορά ότι οι εφημερίες γίνονται από ειδικευόμενους, ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν κατηγορηματικός επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατον εκ του νόμου.
Διαβάστε επίσης:
Έμφραγμα μυοκαρδίου: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε