Με επιθετικό τόνο μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση, την οποία για άλλη μια φορά κατηγόρησε για εργαλειοποίηση και για επιδίωξη διχασμού.
Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του τόνισε ότι η τραγωδία των Τεμπών διαπερνά την καρδιά της κοινωνίας και πρέπει υπάρξει η αποφασιστικότητα και η δύναμη να αντιταχθούμε στις εύκολες εντυπώσεις που τις φουσκώνουν οι εύκολες καταγγελίες και το ψέμα. «Το οφείλουμε στους συγγενείς των 57 θυμάτων των Τεμπών. Δεν τους αξίζει να γίνουν ένα γρανάζι εργαλειοποίησης σε μια θλιβερή προσπάθεια μιας στιγμής που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε ένα σημείο διχασμού ενώ θα μπορούσε να είναι εφαλτήριο ενότητας, και σημείωσε ότι το δυστύχημα των Τεμπών έγινε πολιορκητικός κριός για να αναβιώσουν τον διχασμό και την τοξικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην αλήθεια και την δικαιοσύνη και είπε ότι βρίσκεται εδώ για να επισημάνει τον κίνδυνο η πολιτική ζωή να καταλήξει σε βούρκο αμφιβολίας για όλα.
«Η άλλη όψη της πολιτικής αστάθειας είναι η διάρρηξη κάθε σχέση εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι υπάρχει ένα «ηχηρό πόρισμα για το τι συνέβη» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουνε στο ότι κατά τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη ζητήθηκε από την κοινωνία η αλήθεια και η δικαιοσύνη αλλά και η δικαίωση των θυμάτων καθώς και τα αυτονόητα δηλαδή, ασφαλείς και σύγχρονες συγκοινωνίες για τη χώρα. Τόνισε ότι λίγοι στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη ζητούσαν να πέσει η κυβέρνηση, αλλά όπως είπε, «η μεγάλη πλειοψηφία αυτών προ διαδήλωσαν είχαν αίτημα να ανέβει περισσότερο η Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είπε ότι ο φορέας που το έβγαλε συνεργάστηκε με ευρωπαίους ειδικούς μακριά από κάθε πολιτική παρέμβαση. «Το πόρισμα το έχω στα χέρια μου, στην πρώτη σελίδα αναφέρονται οι 57 νεκροί των Τεμπών, το πόρισμα είναι ένας οδηγός για το πως δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στο τι λέει το πόρισμα αυτό. Εντοπίζει πρώτον τις αιτίες του δυστυχήματος στους λάθος χειρισμούς ενός τοπικού σταθμάρχη και ενός μηχανοδηγού, δεύτερον περιγράφει τις ελλείψεις που συνέβαλαν στο μοιραία αποτέλεσμα, τρίτον περιγράφει την κρατική κινητοποίηση με κενά συντονισμού, τέταρτο αδυνατεί να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση για τη φωτιά που ακολούθησε την σύγκρουση και ζητά περαιτέρω διερεύνηση και πέμπτο προχωρά σε 17 σαφείς συστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την βελτίωση της ασφάλειας των τρένων».
«Δεν είναι κολακευτικό για την κυβέρνηση, αναδεικνύει αδυναμίες αλλά δικαιώνει την εκτίμηση ότι εκείνη την τραγική νύχτα συγκρούστηκαν δυστυχώς οι ανθρώπινες αστοχίες με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αυτό ακριβώς λέει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, και καταρρίπτει την πολύ προσβλητική και αστήρικτη θεωρία της συγκάλυψης που διακινεί η αντιπολίτευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι το πόρισμα τονίζει πως η κυβέρνηση ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή και δεν διαπίστωσε καμία ένδειξη πολιτικής παρέμβασης ούτε στο πεδίο ούτε στις εργασίες της επιτροπής, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ποτέ δεν υπήρξε συγκάλυψη δεν μας είπατε ποτέ ποιον θέλαμε να συγκαλύψουμε, ούτε τι κίνητρα είχαμε».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος όπως είπε, μίλησε με άθλια υπονοούμενα για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου στη Λάρισα. «Είπατε για μονταζιέρα», τόνισε.
Ακολούθως απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Ουδέποτε υπήρξε κ. Ανδρουλάκη. Κάνατε μια πρόταση δυσπιστίας. Ή ο μύθος ότι ο κ. Τασούλας έκρυψε μια δικογραφία. Όλοι γνωρίζουν πως ό,τι έφτασε στη Βουλή, έφτασε στα χέρια των βουλευτών. 23 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ η άφιξη της δικογραφίας και λέτε ότι έκρυψε ο ΠτΒ τη δικογραφία. Δεν μπορείτε να κατηγορείται τον ΠτΔ με τέτοια ψέματα. Είναι εκλεγμένος της Ελληνικής Δημοκρατίας είτε σας αρέσει, είτε όχι. Αυτά για την αντιπολίτευση».
«Να μιλήσω για τις δικές μας ευθύνες. Πράγματι και εγώ προσωπικά υποτιμήσαμε τη δύναμη που θα είχαν στην κοινή γνώμη. Όλοι σας, πλην του ΚΚΕ, διακινήσατε απίθανα σενάρια. Σεβαστήκαμε τον πόνο των συγγενών. Αντιμετωπίσαμε ενοχικά το δικό μας έργο. Δεν πείσαμε την κοινωνία ότι η ανάταξη των τρένων αποτέλεσε την πρώτη μας προτεραιότητα. Δεν εξηγήσαμε όσα κάναμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε», είπε.
«Όταν ολοκληρώθηκε η τηλεδιοίκηση σχεδόν κανείς δεν το έμαθε. Θα μιλήσω για αυτά τα οποία έγινα και πρέπει να γίνουν. Δεν είμαι ούτε αναλυτής, ούτε ανακριτής. Μόνο η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως στην υπόθεση, όχι οι πλατείες. Αν όχι η Δικαιοσύνη, ποιος; Τη λύση θα δώσουν τα λαϊκά δικαστήρια. Ας μιλήσουμε για τη Δικαιοσύνη. Τι μας λέτε; Ότι καθυστερεί η δίκη για να καλύψουμε τους ενόχους. Είναι μεγάλο ψέμα. Διερευνήθηκαν όλες οι πληροφορίες», συμπλήρωσε.
«Υπάρχουν διώξεις σε 43 πρόσωπα. Ποιος θέλει να ξεκινήσει και ποιος κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει. Εμείς συντομεύσαμε με νομοθετικές παρεμβάσεις. Βοηθήσαμε τη Δικαιοσύνη. Εξασφαλίσαμε ότι θα έχει μια αίθουσα να γίνει η δίκη. Κάποιοι άλλοι έψαχναν 5 χρόνια αίθουσα για τη Χρυσή Αυγή. Είναι διορισμένη η Δικαιοσύνη; Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για Δικαιοσύνη; Του Νίκου Παππά, του 13-0. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη που έχει καταθέσει προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αναρωτιέμαι. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έλαβε 21 στις 26 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ τη στήριξε. Μήπως να εξηγήσετε αν εμπιστεύεστε το ίδιο σας το κόμμα», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε και κατά ορισμένων ΜΜΕ, λέγοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος η κοινωνίας μας να διχαστεί. Με φήμες που χτίζουν μια τεχνητή πραγματικότητα. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν όλα να λέγονται και να ακούγονται. Βλέπουμε εμπειρογνώμονες να σχολιάζουν τα πάντα. Μια σελίδα του πορίσματος αναφέρεται στον ρόλο των ΜΜΕ. Ασκεί μεγάλη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έφυγε η συζήτηση από την ουσία και τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στην έκρηξη. Να το διαβάσουν τα ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους. Η διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας είναι έργο πολλών».
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, λέγοντας ότι «είδαμε έκρηξη bots, κατασκευασμένων λογαριασμών, πριν τα συλλαλητήρια των Τεμπών. Κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα. Εμφανίζονται bots από άλλες χώρες και τώρα γράφουν στα ελληνικά και προωθούν τα πιο χυδαία σχόλια. Θα το ψάξουμε ποιοι συντόνισαν αυτή την προσπάθεια. Δεν θέλω να πω από ποιες χώρες. Όποιος θέλει να μπει στον διάλογο, ας μπει. Χωρίς προσωπεία. Να βγουν οι μάσκες του διαδικτύου».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «ζήσαμε ψευδαισθήσεις πριν μερικά χρόνια. Τις πλατείες, τη Marfin, τις κρεμάλες. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε ωριμάσει. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει να επιστρέψουμε σε αυτές τις εποχές. Κάποιοι θέλουν να κάνουν τον πόνο των συγγενών δικό τους εργαλείο. Θέλουν να σπείρουν τη δυσπιστία που ξεφυτρώνει ο λαϊκισμός. Δεν ροκανίζεται μόνο η εξουσία, αλλά η ομαλότητα του τόπου. Αυτή η ισορροπία είναι το ζητούμενο για κάθε δημοκρατία. Υπάρχουν και εκείνοι που συναντιόνται σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια, ζητάτε λόγο ύπαρξης».
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «δεν πείσαμε την κοινωνία ότι η ανάταξη των τρένων είναι προτεραιότητα», και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να αναταχθούν οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα με δύο στόχους: ως το 2027 ανανέωση τροχαίου υλικού και ανάθεση σε μεγάλο ευρωπαϊκό φορέα της συντήρησης και υποστήριξης των υποδομών. Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε προχωρήσει στη συγχώνευση των εταιριών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Εκεί θα επιλέξουμε πρόσωπα με επιστημονική κατάρτιση και θέλουμε να πιστεύουμε με διακομματικό πρόσημο. […] Θα εισηγηθούμε αξιολόγηση στο Δημόσιο στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Και από τους πολίτες. Να δούμε τη θέση των κομμάτων που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή που επιβραβεύει τους ικανούς και τους συνεπείς».
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός είπε: «Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε μια τραγωδία στο να γίνουμε καλύτερη. Αυτό έγινε στο Μάτι. Πήραμε το πόρισμα και φτιάξαμε το 112. Έτσι τιμούμε τη μνήμη των νεκρών. Αυτή η μάχη με το βαθύ κράτος και με έναν εθνικό στόχο να αφήσουμε πίσω τον κακό μας εαυτό. Αυτό θέλουν όσοι μετείχαν στα συλλαλητήρια. Θέλουν να γίνουμε καλύτεροι για τα παιδιά μας και κάθε πολίτη. Συγκρατώ την ευθύνη της Πολιτείας. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα που είναι δύσκολος. [..] Βλέπω να διακινείται πρόταση δυσπιστίας χωρίς να έχει κατατεθεί. Να μιλήσουμε για όλα. Γι’ αυτά που κάναμε. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο για το αύριο. […] Είμαι 21 χρόνια στην πολιτική, θεωρώ ότι έχω πορευτεί με μετριοπάθεια. Δεν είναι εύκολο να σε λένε δολοφόνο και λαθρέμπορο. Όλα αυτά μου δίνουν δύναμη. Έχω χρέος να κρατήσω τη χώρα ασφαλή σε ένα αβέβαιο περιβάλλον».
Διαβάστε επίσης
Τέμπη – Βουλή: Όλο το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης