Μετά τον σάλο για την στάση της και την πίεση από τα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία που πήραν σε όλη τη χώρα αποφάσεις για απεργία την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας προκήρυξε τελικά γενική απεργία για τις 28 Φεβρουαρίου, μετά από μια θεαματική αναδίπλωση.
Σημειώνεται ότι καθημερινά, πολλαπλασιάζονταν οι απεργιακές αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, στον αντίποδα της στάσης της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που καταψήφισε αρχικά την απαίτηση των συνδικάτων να προκηρύξει απεργία.
Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η απόφαση αυτή ελήφθη:
«Να λειτουργήσει, επιτέλους, το κράτος δικαίου
Να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη ή συμψηφισμός
Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται
Να θωρακιστούν οι μεταφορές, χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες, ώστε να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και συνδράμουμε στις προσπάθειές τους. Για απονομή δικαιοσύνης. Για να μπορεί κάθε πολίτης να φθάνει με ασφάλεια στον προορισμό του. Για να λειτουργούν οι θεσμοί, για να είναι οχυρωμένα τα δημόσια αγαθά. Η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις της θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που ο Σύλλογος θα ανακοινώσει εκείνη την ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα, καλώντας κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να διαδηλώσουν για την επίτευξη των κοινών αυτών στόχων.
Τέλος, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, καλούνται οι συνάδελφοί μας των μέσων μαζικής μεταφοράς να εργασθούν (ακόμα και ως απεργοί), προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλευση των πολιτών στους χώρους των κινητοποιήσεων».
Το χρονικό της αναδίπλωσης
Η ΓΣΕΕ, μετά την αρχική άρνησή της, να κηρύξει απεργία την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ημέρα των νέων συλλαλητηρίων στη χώρα για το έγκλημα των Τεμπών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτά, αλλά και να συμπαραταχθούν οι συλλογικές εκφράσεις τους στο αίτημα για δικαιοσύνη και διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας, έφτασε να υποστηρίζει ότι θα… συμμετάσχει και θα καλέσει και με απεργιακή κινητοποίηση τους εργαζόμενους όλης της χώρας να βρεθούν στους χώρους συγκέντρωσης την ημέρα και ώρα που θα υποδείξει ο σύλλογος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.
Μάλιστα, υποβαθμίζοντας τις αιχμές, επιχειρεί να περάσει και στην επίθεση, κουνώντας το δάκτυλο στους «επαγγελματίες της παραπολιτικής επικοινωνίας», οι οποίοι, όπως έλεγε, δεν θα της υποδείξουν τι θα κάνει και πώς θα το κάνει.
Σημειώνεται ότι όπως έγραφε το topontiki.gr, το βαρύ κλίμα για την ηγεσία της ΓΣΕΕ επιτάθηκε από την αντίθετη στάση που επέλεξε να τηρήσει η άλλη μεγάλη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, η ΑΔΕΔΥ. Της οποίας η απόφαση υπέρ της συμμετοχής με απεργία στις 28/2 ήταν ομόφωνη.
Οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στις 26/1 διαπέρασαν τις ανώτατες ηγεσίες των κεντρικών οργανώσεων των εργαζομένων, – παρά την υπάρχουσα γραφειοκρατική δομή τους- ιδίως ενόψει των αναμενόμενων και σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων για την επέτειο των δύο χρόνων στις 28/2. Υπήρξαν, όμως, αντιπαραθέσεις και διαφωνίες με αποτέλεσμα νέα ρήγματα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως εκφράστηκαν με τις δυο εντελώς διαφορετικές προτάσεις, του πρόεδρου Γιάννη Παναγόπουλου και του γραμματέα Νίκου Φωτόπουλου.
Κι ενώ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ η πλειοψηφία ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ αποφάσισε μη συμμετοχή με απεργία στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, με τον εκλεγμένο με τη στήριξη ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κ. Παναγόπουλο να ακολουθεί μία προκλητικά παρελκυστική τακτική, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν και σε αυτό το μέτωπο να διευκολύνει την κυβέρνηση, υπό την πίεση που ασκήθηκε τόσο από το ΠΑΜΕ, όσο και από τους συνδικαλιστές που προέρχονται από τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποχρεώσει αρχικά σε μια αναφορά ότι «η Συνομοσπονδία βρίσκεται σε αναμονή των ενεργειών του Συλλόγου Γονέων και της δημοσιοποίησης των σχετικών πορισμάτων προκειμένου να στηρίξει ό,τι αυτοί αποφασίσουν –μιας και αποδεδειγμένα έχουν και γνώση και κοινωνική αποδοχή στα αιτήματά τους– ακόμη και με απεργιακή δράση, εφόσον απαιτείται».
Μετά, επανήλθε για να επιτεθεί σε όσους σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «επιχειρούν να χτίσουν επιχειρήματα και συντεχνιακές διεκδικήσεις πάνω στους αδικοχαμένους της τραγωδίας των Τεμπών», για να αναδιπλωθεί τονίζοντας πως θα καλέσει σε απεργία την ημέρα και ώρα που θα υποδείξει ο σύλλογος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.
Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ είχε ανακοινώσει τα εξής:
«Δεν θα μας υποδείξει κανένας επαγγελματίας της παραπολιτικής επικοινωνίας τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε.
– Δεν θα στοιχηθούμε πίσω από οποιονδήποτε, που επιχειρεί να υποβαθμίσει ή να ποδηγετήσει την αυθόρμητη κίνηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου των συγγενών, με το σύνθημα “ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ”.
– Θα είμαστε απέναντι σε όλους όσοι επιχειρούν να χτίσουν επιχειρήματα και συντεχνιακές διεκδικήσεις πάνω στους αδικοχαμένους της τραγωδίας των Τεμπών.
– Είμαστε ανυστερόβουλα, χωρίς φανφαρονισμούς και άλλες σκέψεις, με τους ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους και απαιτούν:
Να λάμψει η αλήθεια για την τραγωδία- ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ-ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ.
Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Να ληφθούν αποφάσεις και να γίνει ό,τι απαιτείται, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των μεταφορών (οδικών, σταθερής τροχιάς κ.ά.), ώστε η χώρα και η κοινωνία να μην θρηνήσει άλλα θύματα και οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς.
Με άλλα λόγια… Να λειτουργήσει επιτέλους το κράτος δικαίου».
Υ.Γ. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε για αυτονόητα ζητήματα…»
«Κατά τη διάρκεια της απεργιακής μας κινητοποίησης, όταν αυτή πραγματοποιηθεί, ζητάμε από τους συναδέλφους μας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να εργαστούν, ακόμα και ως απεργοί, προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλευση των πολιτών» σημείωνε η ΓΣΕΕ.