Έδωσε τα επιχειρήματα που αναζητούσε η κυβέρνηση το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για την τραγική αμαξοστοιχία, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση;
Στο ερώτημα αυτό – και παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις – η απάντηση είναι όχι γιατί ότι οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες που είχαν οριστεί από τον εφέτη ανακριτή, δεν πιστοποίησαν τη γνησιότητα του βιντεοληπτικού υλικού, παρά μόνο επιβεβαίωσαν την ταυτοποίηση του εικονιζόμενου συρμού με την εμπορική αμαξοστοιχία της τραγωδίας των Τεμπών, όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση που δόθηκε ολόκληρη στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επίμαχη έκθεση (σελ. 29): «Από την παραπάνω ανάλυση του δοθέντος βιντεοληπτικού υλικού, προκύπτει ότι σε αυτό εμφανίζεται η διερχόμενη εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που συμμετείχε στο δυστύχημα της 28- 2-2023, στο σύνολο της σύνθεσής της και κατά το χρόνο διέλευσής της, έμφορτη μόνο με όσα αναγράφονται στην επίσημη λίστα φορτίου, χωρίς να διακρίνεται οποιοδήποτε άλλο φορτίο επί των φορταμαξών. Η παρούσα έκθεση αφορά την ταυτοποίηση του εικονιζόμενου συρμού με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 χωρίς να πιστοποιεί την γνησιότητα του βιντεοληπτικού υλικού».
Πάντως οι πραγματογνώμονες χθες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εκτίμηση τους καθώς δεν ανέφεραν ότι η αμαξοστοιχία δεν μετέφερε κάτι ύποπτο αλλά ότι «δεν διακρίνεται».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση πάντως έσπευσε να ερμηνεύσει κατ’ αρχήν το πόρισμα λέγοντας ότι: «Έχουμε μία σημαντική εξέλιξη, γιατί οι δικαστικοί πραγματογνώμονες λένε ότι τα βίντεο αυτά αναφέρονται στη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία της τραγικής νύχτας του δυστυχήματος των Τεμπών και σύμφωνα με αυτά που πιστοποιούν, δεν μετέφερε τίποτα πέραν των όσων είχαν δηλωθεί, άρα δεν υπήρχε ζήτημα φορτίου που δεν είχε δηλωθεί. Περιμένουμε και την πιστοποίηση των βίντεο ως προς τη γνησιότητά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
Τι σημαίνει όμως η πιστοποίηση στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός; Η γνησιότητα του βιντεοληπτικού υλικού θα πρέπει προφανώς να ελεγχθεί από τον σκληρό δίσκο ο οποίος όμως μετά από δύο χρόνια έχει μάλλον έχει διαγραφή. Έτσι τα βίντεο αυτά μπορεί και να μην ενταχθούν μέσα στην δικογραφία.
Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες Απόστολος Βασιλάκος και Σταύρος Μπατζόπουλος, που εξέδωσαν το συγκεκριμένο πόρισμα έχουν αμφισβητηθεί έντονα κι έχουν δεχθεί μηνύσεις από τους συγγενείς των θυμάτων. Και μάλιστα τέθηκαν έντονα ερωτήματα περί ασυμβίβαστου και έλλειψη αμεροληψίας, ακριβώς επειδή στην αρχική τους γνωμάτευση για την ίδια υπόθεση είχαν πει για τα έλαια σιλικόνης. Γι’ αυτό και από νομικής άποψης επισημάνθηκε ότι υπάρχει κώλυμα.
Εν τω μεταξύ χθες η κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις με τις δικογραφίες στην Βουλή κατά υπουργών για τα Τέμπη και την Προανακριτική, εμφανίστηκε να παραδέχεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο σε όσα είπε για τον εφαρμοστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών “που κρατάει στο συρτάρι της η πλειοψηφία εδώ και 5,5 χρόνια!”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η στάση της κυβέρνησης να μην φέρνει εφαρμοστικό νόμο για το αναθεωρημένο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.
Γι’ πρώτη φορά ο Παύλος Μαρινάκη άφησε παράθυρο να έρθει ο εφαρμοστικός νόμος. “Για αποφυγή παρεξήγησης ή παρερμηνείας” όπως είπε χαρακτηριστικά “θα γίνει και νομοθετική παρέμβαση για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία”.
Είχε προηγηθεί η δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Ωδείο Αθηνών στην εκδήλωση του Ινστιτούτου με κεντρικό θέμα το Κράτος Δικαίου όπου είχε θέσει με έντονο τρόπο το θέμα του εφαρμοστικού νόμου.“Μου κάνει τρομακτική εντύπωση ότι, πεντέμισι χρόνια τώρα, η κυβέρνηση, ενώ έχει φέρει στη Βουλή εκατοντάδες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, ενώ έχει ψηφίσει άλλους εκτελεστικούς νόμους, δεν έχει τροποποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και αναρωτιέμαι: Γιατί; Μήπως το ξεχάσανε; Μήπως τους διέφυγε; Ή μήπως, μετά τις υποκλοπές και τα Τέμπη, υπάρχει σκοπιμότητα ; Δεν ξέρω ποιος μπορεί να εισηγείται στον Πρωθυπουργό ότι θα υπάρξει ποτέ δικαστής που θα αποφανθεί ότι μπορεί ένας νόμος να υπερβαίνει το Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν έχει παρά να φέρει άμεσα στη Βουλή προς κύρωση τον εκτελεστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλιώς θα είναι σαν να επιβεβαιώνει, όχι μόνο σκοπιμότητα συγκάλυψης, αλλά και την ίδια την ενοχή του για τις συγκλονιστικές αυτές υποθέσεις” είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Τηλεφωνικές απειλές και email προς την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Στο… μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός και πόσο ευρύς θα είναι
ΠΑΣΟΚ: Τα συμπεράσματα της εκλογής Τασούλα και οι επόμενες πολιτικές στοχεύσεις του Ανδρουλάκη