Ένα επιδόρπιο που ενώ εντυπωσιάζει με την εμφάνιση και τη γεύση του, συνάμα εκπλήσσει με την απλότητα της συνταγής.
Ετοιμάζεται με φύλλα κρούστας που διπλώνονται σαν ακορντεόν και τυλίγονται σε ρολάκια, ψήνονται ώσπου να ροδίσουν και περιχύνονται με μια αρωματική κρέμα με λεμόνι και μύρτιλα.
Είναι ένα επιδόρπιο που τρώγεται ζεστό ή κρύο και που εναλλάσσει την τραγανότητα του φύλλου με την απαλότητα της αρωματικής κρεμώδης γέμισης.
Υλικά για τη Συνταγή
300 γραμμάρια φύλλο κρούστας
220 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
5 αυγά
200 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή
500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, πλήρης
Ξύσμα από 2 λεμόνια
100 γραμμάρια μύρτιλα
Εκχύλισμα βανίλιας
Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Αρχικά ετοιμάστε την κρέμα. Σε ένα μπολ, βάλτε τα αυγά και χτυπήστε τα με έναν αυγοδάρτη για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά. Αφήστε την κρέμα στην άκρη.
2. Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 25 εκ. και ύψους 6-7 εκ.) με 20 γραμμάρια περίπου από την ποσότητα του λιωμένου βουτύρου.
3. Τοποθετήστε ένα φύλλο ζύμης σε μια επιφάνεια εργασίας. Βουρτσίστε το με ένα πινέλο με λιωμένο βούτυρο και τοποθετήστε από πάνω ένα δεύτερο λεπτό φύλλο πίτας.
Με τα δύο χέρια, διπλώστε τα 2 αυτά φύλλα ζύμης μεταξύ τους σε σχήμα ακορντεόν.
Επαναλάβετε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
4. Τυλίξτε το πρώτο φύλλο σε ρολό και τοποθετήστε το στο κέντρο του ταψιού. Λυγίστε και στρώστε τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα ακορντεόν γύρω – γύρω στο ταψί μέχρι να γεμίσει. Αλείψτε ξανά με λιωμένο βούτυρο από πάνω.
5. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα ελαφρώς.
6. Αποσύρετε το ταψί από το φούρνο και βυθίστε τα μύρτιλα σε διάφορα σημεία ανάμεσα στα φύλλα της πίτας. Περιχύστε με το μίγμα κρέμας λεμονιού που έχετε κρατήσει στην άκρη, όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα.
7 .Συνεχίστε το ψήσιμο στο φούρνο για 40 λεπτά ακόμα. Βγάλτε την τεμπελόπιτα από το φούρνο, αφήστε την να κρυώσει για λίγα λεπτά και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Διαβάστε επίσης:
Τραγανό ψωμί με βάση γιαουρτιού, στη γάστρα
Φραουλένια καπ κέικς με λαχταριστή βουτυρόκρεμα
Ψητά μπαρμπούνια με ντρέσινγκ σκόρδου και μαϊντανού