Παρά τη δημοτικότητα των φαρμάκων σεμαγλουτίδης όπως το Ozempic και το Wegovy που χορηγούνται για την απώλεια βάρους, υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν να χάνουν βάρος χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Στο φαρμακείο της φύσης, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες τροφές που μιμούνται τις επιδράσεις των σεμαγλουτιδίων, που δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης GLP-1 που δίνει το σήμα κορεσμού, επιβραδύνει την πέψη και μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι.
Για όσους λοιπόν επιλέγουν να χάσουν βάρος μέσω της διατροφής, καλό είναι να γνωρίζουν αυτές τις τροφές, την ώρα που μπορούν να τις καταναλώσουν για να έχουν καλυτέρα αποτελέσματα αλλά και το κομβικό ρόλο της ταχύτητας που τρώμε… ακόμα και του μασήματος.
Αναλυτικά, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών (που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και τα αβοκάντο) -καθώς και η ώρα της ημέρας κατά την οποία καταναλώνονται τα τρόφιμα, η σειρά με την οποία καταναλώνονται τα τρόφιμα, η ταχύτητα φαγητού, ακόμη και η μάσηση– μπορούν να διεγείρουν την αυξημένη παραγωγή της ίδιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τις επιδράσεις των φαρμάκων σεμαγλουτίδης. Τα παραπάνω αναφέρει η Μαίρη Τζ. Σκουρμπουτάκος Επίκουρος Καθηγήτρια Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σε άρθρο της στο Τheconversation.
«Τα φάρμακα σεμαγλουτίδης δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται GLP-1 (γλυκαγόνο-παρόμοιο πεπτίδιο 1), ένα σήμα κορεσμού που επιβραδύνει την πέψη και μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν ταυτόχρονα τα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται DPP-4, το οποίο απενεργοποιεί το GLP-1.
Ως αποτέλεσμα, αυτή η ορμόνη που «σταματάει το φαγητό» και επιβιώνει φυσικά μόνο για λίγα λεπτά, μπορεί να επιβιώσει για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αυτό επιτρέπει μια ημιμόνιμη αίσθηση πληρότητας του ατόμου, μόλις φάει, που κατά συνέπεια οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και, τελικά, σε απώλεια βάρους». αναφέρει η ειδικός.
Παρ ‘όλα αυτά, τα φάρμακα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν τα επίπεδα GLP-1.
Οι τροφές
Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται κυρίως σε φασόλια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, είναι τα πιο αξιοσημείωτα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το GLP-1.
Όταν οι φυτικές ίνες ζυμώνονται από τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στα έντερα μας, το παραπροϊόν που προκύπτει, που ονομάζεται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, διεγείρει την παραγωγή GLP-1 .
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η κατανάλωση φυτικών ινών είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες για την απώλεια βάρους και έχει αποδειχθεί ότι επιτρέπει την απώλεια βάρους.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στο λάδι αβοκάντο, είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που αυξάνει το GLP-1.
Οι μελέτες
Μια μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα GLP-1 ήταν υψηλότερα μετά την κατανάλωση ψωμιού και ελαιολάδου σε σύγκριση με το ψωμί και το βούτυρο. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι το ψωμί που καταναλώνεται με οποιοδήποτε είδος λίπους (είτε από βούτυρο είτε ακόμα και από τυρί) αυξάνει το GLP-1 περισσότερο από το ψωμί μόνο του.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αβοκάντο μαζί με το κουλούρι πρωινού, αυξάνει επίσης το GLP-1 περισσότερο από ό,τι η κατανάλωση του κουλούρι μόνο του.
Οι ξηροί καρποί που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά, όπως τα φιστίκια, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα GLP-1 .
Ο τρόπος που τρώμε
Ωστόσο, τα συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τα επίπεδα GLP-1 είναι μόνο η μισή ιστορία. Το GLP-1 είναι ένα καλό παράδειγμα που δείχνει ότι δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε, αλλά και πώς το τρώτε. Μελέτες δείχνουν ότι η σειρά με την οποία καταναλώνονται τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει το GLP-1.
- Η κατανάλωση πρωτεΐνης, όπως ψαριού ή κρέατος, πριν από τους υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο επίπεδο GLP-1 σε σύγκριση με την κατανάλωση υδατανθράκων πριν από την πρωτεΐνη.
- Η κατανάλωση λαχανικών πριν από τους υδατάνθρακες έχει παρόμοιο αποτέλεσμα .
Ο σημαντικός ρόλος της ώρας
Επιπλέον και η ώρα της ημέρας έχει μεγάλη σημασία, επειδή όπως όλες οι ορμόνες, το GLP-1 ακολουθεί έναν κιρκάδιο ρυθμό.
Για παράδειγμα ένα γεύμα που καταναλώνεται στις 8 π.μ. διεγείρει μια πιο έντονη απελευθέρωση GLP-1 σε σύγκριση με το ίδιο γεύμα στις 5 μ.μ.
Η σημασία της ταχύτητας και του μασήματος
Η ταχύτητα φαγητού μπορεί επίσης να έχει σημασία. Η κατανάλωση παγωτού σε διάστημα 30 λεπτών έχει αποδειχθεί ότι παράγει σημαντικά υψηλότερο επίπεδο GLP-1 σε σύγκριση με την κατανάλωση παγωτού σε διάστημα πέντε λεπτών.
Ωστόσο, μελέτες που εξετάζουν τις αντιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος έχουν δείξει ότι εάν καταναλωθούν πρώτα τα λαχανικά, η ταχύτητα φαγητού καθίσταται λιγότερο σημαντική.
Ακόμα και το μάσημα έχει σημασία. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τριμμένου λάχανου αύξησε το GLP1 , περισσότερο από την κατανάλωση πουρέ λάχανου.
Οι ακόλουθες στρατηγικές είναι σημαντικές για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος χωρείς φάρμακα:
- Να τρώτε πρωινό.
- Προσπαθήστε να κάνετε το πρωινό το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας.
- Στόχος είναι να τρώτε τουλάχιστον μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα.
- Κάντε το ελαιόλαδο βασικό συστατικό της διατροφής σας.
- Να προσέχετε τη σειρά με την οποία τρώτε τα τρόφιμα, καταναλώνοντας πρωτεΐνες και λαχανικά πριν από υδατάνθρακες.
- Σνακ με ξηρούς καρπούς.
- Μασήστε καλά το φαγητό σας.
- Τρώτε αργά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί οι φυσικές προσεγγίσεις για την αύξηση του GLP-1 να μην είναι τόσο ισχυρές όσο τα φάρμακα, ωστόσο παρέχουν μια προσέγγιση χωρίς χημικά για την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή.
Πηγή: https://theconversation.com/natures-ozempic-
Διαβάστε επίσης:
FairLife L.C.C.: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα νοσηλευτών για τον καρκίνο του πνεύμονα