Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει αναχωρήσει για προγραμματισμένο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία περιμένουν με αγωνία τις επόμενες κινήσεις του και σίγουρα τις τοποθέτησης του.
Άλλωστε για αυτές προϊδέασε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Νίκος Τούσιας ο οποίος δήλωσε χθες στο Mega πως ο κ.Σαμαράς δεν πρόκειται να μείνει σιωπηλός και θα παρεμβαίνει από δω και πέρα όποτε το κρίνει σκόπιμο, ενώ αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πως θα κινηθεί στο μέλλον.
Το πρώτο ερώτημα που υπάρχει στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίμου είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός επηρεάσει το επόμενο διάστημα βουλευτές που βρίσκονται αρκετά κοντά μαζί του και ασπάζονται τις πολιτικές και ιδεολογικές του απόψεις.
Βουλευτές που συνομιλούν συχνά με τον κ. Σαμαρά είναι ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης , ο Μίλτος Χρυσομάλλης βουλευτής Μεσσηνίας και από τους λίγους που ήξεραν εξαρχής το περιεχόμενο της συνέντευξης Σαμαρά, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Γιάννης Παππάς, ο Διονύσης Σταμενίτης.
Μέχρι στιγμής κανένας από αυτούς τους βουλευτές δεν τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ του κ. Σαμαρά ενώ αντιθετώς ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης που ήρθαν στη Νέα Δημοκρατία επί προεδρίας Σαμαρά πήραν σαφείς αποστάσεις λέγοντας πως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια και πως ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά.
Αποστάσεις πήρε και ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος το 1992 είχε ακολουθήσει τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Ανοιξη λέγοντας χαρακτηριστικά “φοβάμαι ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση. Δεν μπορώ να δώσω συμβουλή στον Αντώνη Σαμαρά, τον σέβομαι. Αλλά, μπορώ να δώσω συμβουλή στο εσωτερικό του κόμματός μου. Ό,τι ειπώθηκε, ειπώθηκε, ό,τι γράφτηκε, γράφτηκε, ας υπάρξει σιωπή τώρα σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής. Αυτή τη στιγμή προέχει η πολιτική σταθερότητα της χώρας».
Η Νέα Δημοκρατία από σήμερα πάντως με την απομάκρυνση του κύριου Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα θα απαριθμεί 155 βουλευτές.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι κανείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν θα διαταράξει την κοινοβουλευτική της δύναμη το επόμενο διάστημα επιλέγοντας την οδό της ανεξαρτητοποίησης.
Άλλωστε για να ανεξαρτητοποιηθεί κάποιος θα πρέπει να έχει αποφασίσει και το επόμενο βήμα του και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι κάνεις συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά δεν θα φύγει από τη Νέα Δημοκρατία για να ενταχθεί στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, στο κόμμα του κ. Νάτσιου ή στην Αφροδίτη Λατινοπούλου που περιμένει να μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.
Κατά συνέπεια η όποια πιθανή αποσταθεροποίηση της κοινοβουλευτικής δύναμη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να προέλθει μόνο από μία επόμενη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είτε θα στηρίξει ένα συγκεκριμένο κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, είτε θα μετατραπεί σε ιδεολογικό καθοδηγητή των δεξιών δυνάμεων εκτός της Νέας Δημοκρατίας, είτε να προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου κόμματος με σκοπό να ενώσει δεξιές δυνάμεις εκτός της κυβερνητικής παράταξης.
Αυτή τη στιγμή η δημιουργία νέου κόμματος από τον εβδομηντατριάχρονο Αντώνη Σαμαρά είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο χωρίς όμως και να αποκλείεται τίποτα όπως δήλωσε και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Νίκου Τσούτσιας.
Το αφήγημα της πλευρά Σαμαρά από χθες είναι ότι η διαγραφή του είναι αποτέλεσμα της απόφασης του να προτείνει δημοσίως για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή. Όπως λένε συνεργάτες του όλα τα υπόλοιπα που ανέφερε στην συνέντευξή του στο Βήμα τα είχε πει τόσο σε τοποθετήσεις του σε ομιλίες του στην βουλή όσο και στην περίφημη ομιλία του στο πολεμικό μουσείο.
Προφανώς το συγκεκριμένο αφήγημα έχει στόχο να εμπλακεί στο όλο θέμα και ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος μέχρι στιγμής δεν θέλησε να πάρει θέση στα συμβαίνοντα κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας και ο οποίος εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στη βάση της Νέας Δημοκρατίας και είναι προφανές ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.
Στο κυβερνών κόμμα περιμένουν με αγωνία και τις επόμενες δημοσκοπήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν την ζημιά που έχει γίνει από την διαγραφή Σαμαρά και σε ποιο ποσοστό αυτή θα καταγράφει δημοσκοπικά. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία να προσεγγίσει ξανά τα δεξιά κοινά και τους ψηφοφόρους που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα καθίσταται πλέον δυσχερής αφού μπροστά σε κάθε τέτοια προσέγγιση θα βρίσκονται η κριτική και οι αιχμηρές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.
Διαβάστε επίσης:
Διευθυντής του γραφείου Τύπου Σαμαρά: «Δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον του» (Video)
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Καταγγελία για προσαγωγές μέσα στο ΕΜΠ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων
Φωτεινή Πιπιλή: «Καμένο» χαρτί και ηλικιακά ο Σαμαράς – «Δεν μπορεί να κάνει νέο κόμμα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr