Περίπου δέκα μέρες απομένουν ώς τις εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 24 Νοεμβρίου, με τους υποψηφίους να επιδίδονται κανονικά σε «σπριντ» αμέσως μετά τη διάσπαση, καθώς προηγουμένως τις εκστρατείες τους σκέπαζε η ολοκληρωτική σύγκρουση Κασσελάκη – κόμματος.
Το «σπριντ» όμως αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, ο οποίος τρέχει να καλύψει οργανωτικά κενά, αδυναμίες και «τρύπες» – όσο είναι δυνατό – μετά τις αποχωρήσεις «κασσελακικών» που σημειώνονται από την Παρασκευή και μετά, και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Στο «μενού» των ημερών είναι η συμπλήρωση οργάνων όπου είναι δυνατό κι έχει νόημα, π.χ. στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ή η αντικατάσταση/συμπλήρωση συντονιστικών σε οργανώσεις και νομαρχιακές ανά τη χώρα.
H κινητοποίηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει στόχο καταρχάς τη διασφάλιση της υψηλότερης δυνατής συμμετοχής, δεδομένων των περιστάσεων, στις κάλπες για την εκλογή αρχηγού στις 24 Νοεμβρίου (με β’ γύρο την 1η Δεκεμβρίου).
Το στοίχημα της συμμετοχής είναι αυτό που απασχολεί αυτή τη στιγμή τα στελέχη του κόμματος, και στο οποίο θα πέσει όλο το βάρος τις επόμενες μέρες από υποψηφίους και κόμμα. Είναι και ένας λόγος για τον οποίον επιλέγουν να απομακρυνθούν από τις κόντρες με τον Κασσελάκη, που πλέον δεν έχουν και νόημα, οδηγούν σε κατανάλωση δυνάμεων και εντείνουν στη βάση το αίσθημα αποστροφής με κίνδυνο την περαιτέρω αποσυσπείρωση.
Μετά την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικρέμαται λόγω του «μένω μέχρι να φύγω» της Θεοδώρα Τζάκρη, τυχόν πολύ χαμηλή προσέλευση στις κάλπες για τον πρόεδρο – δηλαδή πολύ μακριά από τα περίπου 150.000 μέλη των πρόσφατων αναμετρήσεων του 2022 και του 2023 – θα είναι ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η κοινωνία τού γυρίζει την πλάτη και δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του και πως η φθορά του είναι μη αντιστρέψιμη σε ορατό χρονικό ορίζοντα.
Συναγερμός εν όψει κάλπης
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης του κόμματος για γρήγορη ανασύνταξη και ενεργοποίηση των μελών που μένουν στις οργανώσεις, χθες είχε συγκληθεί η Νομαρχιακή Ολομέλεια της Α’ Αθήνας (με τη συμμετοχή δηλαδή όλων των οργανώσεων), προκειμένου να «μετρηθούν» και να καθορίσουν τρόπους δράσης εν όψει της κάλπης. Κάτι που αναμένεται να γίνει και με άλλες νομαρχιακές.
Πάντως, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο επιχειρεί να την παρουσιάσει η πλευρά Κασσελάκη, με τις συνεχείς επιστολές αποχώρησης στελεχών, συντονιστικών ή και ολόκληρων συντονιστικών και μελών. Άλλωστε είχε και πέρυσι καταγραφεί η εικόνα των «πολλαπλών αποχωρήσεων», όπου τα ίδια ονόματα εμφανίζονταν σε περισσότερα του ενός κείμενα αποχωρήσεων, καθώς έφευγαν από την Ο.Μ., τη νομαρχιακή, την κλαδική τους κ.ο.κ.
Από την άλλη είναι η δεύτερη διάσπαση σε έναν χρόνο, με την πρώτη «έξοδο», αυτή της Ομπρέλας και των 6+6, να είναι σαφώς πιο μεγάλη. Η δεύτερη αυτή διάσπαση δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αν και υπάρχουν και αιχμές, ότι εκείνοι που αποχωρούν υπέρ του Κασσελάκη ούτως ή άλλως δεν ήταν ενεργά μέλη με διά ζώσης παρουσία στις οργανώσεις τους.
Ποντάρουν στην τηλεμαχία
Μια «τονωτική ένεση» που ενδεχομένως να κινητοποιήσει κάποιο κόσμο να έρθει στην κάλπη θεωρεί η Κουμουνδούρου ότι μπορεί να αποδειχθεί το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στην ΕΡΤ.
Εκεί, εκτιμούν ότι μπορεί να δοθεί μια ευκαιρία να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ το «ξύλο» που τρώει τις τελευταίες μέρες για το συνέδριο και το αν ήταν ή όχι δημοκρατικές διαδικασίες, δίνοντας μια εικόνα πολιτισμένου προγραμματικού διαλόγου, μακριά από τις κόντρες και τα «μαχαιρώματα» των τελευταίων μηνών.
Είναι και αυτό ένα στοίχημα, αρκετά δύσκολο, καθώς το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και από την άλλη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κουβαλούν αυτή τη στιγμή τεράστια φθορά. Είναι δε με ερωτηματικό αν οι όροι που έχουν συζητηθεί και προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποβούν υπέρ τους: οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για ελεύθερο διάλογο μεταξύ τους πάνω στις θεματικές, καθώς ο ίδιος χρόνος που στο ΠΑΣΟΚ μοιράστηκε μεταξύ επτά υποψηφίων εδώ θα μοιραστεί σε τέσσερις.
Ο Πολάκης ζητά πίσω την «προίκα» του
Η συμμετοχή, πάντως, αναμένεται να κριθεί και από την επιμέρους κινητοποίηση που θα κάνουν τα νέα στρατόπεδα όπως διαμορφώνονται μετά τη διάσπαση και την εξαφάνιση του συγκυριακά ενοποιητικού παράγοντα Κασσελάκη.
Οι δύο βασικοί διεκδικητές είναι οι Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης, με τον πρώτο μέχρι στιγμής να έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Πλέον θερμαίνεται και αυτό το μέτωπο, αν και ο Παύλος Πολάκης έχει στραμμένο το βλέμμα και στον Στέφανο Κασσελάκη, με τον οποίο επιδιώκει να συντηρήσει μια κόντρα, καθώς προσπαθεί να τον αποδομήσει και να τον εκθέσει στο κοινό του, το κοινό που επί της ουσίας ο Πολάκης του έδωσε «προίκα» πέρυσι και τώρα διεκδικεί να το πάρει πίσω.
Η Μαριλίζα πρόεδρος της ΚΕΦΕ
Οι εκλογές για τον πρόεδρο αναμένεται να γίνουν με το σύστημα που είχαν γίνει την τελευταία φορά, θα πρέπει δηλαδή τα μέλη να προσέλθουν με φυσική παρουσία για να ψηφίσουν στα τάμπλετ. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), πρόεδρος ορίστηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και μέλη οι Τρύφων Αλεξιάδης, Σωτήρης Κοντονάσιος, Ελπίδα Λιάκου, Λουκία Μαστροπέρρου, Κώστας Μορφίδης και Ντίνα Μπατζιά.
Διαβάστε επίσης:
Παύλος Μαρινάκης: Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το όχι, είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής
Μόνο με τις γαλάζιες ψήφους πέρασε ο προσωπικός γιατρός και τα απογευματινά χειρουργεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr