«Ναι» είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή με αντικείμενο την διερεύνηση ποινικών ευθυνών του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών.
Ως «αυτονόητη» κίνηση την υποδέχτηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας στη σχετική δήλωσή του πως το επιδιωκόμενο είναι «ν’ αποκαλυφθεί ο εντολέας του» δείχνοντας προφανώς στην κατεύθυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κάπου εδώ όμως τελειώνει η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ με την οποία η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να επιχειρεί να ξαναβγεί μπροστά ως αξιωματική αντιπολίτευση και να υποχρεώσει τα μικρότερα κόμματα να συμπράξουν.
Το «ναι» της Κουμουνδούρου συνοδεύτηκε από πλείστες όσες αιχμές αναφορικά με τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Πέρα από την αναφορά ότι «η προανακριτική πρέπει να οδηγήσει τους υπεύθυνους στον φυσικό τους δικαστή» που είναι μια λογική επισήμανση και τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέδειξε το θέμα της πρότασης δυσπιστίας.
«Μπηχτές» για το πόρισμα
Λέγοντας ουσιαστικά ότι οι νέες αποκαλύψεις καθιστούν «μονόδρομο» την πρόταση μομφής, κι εφόσον ο Ανδρουλάκης τώρα βλέπει «αυταπόδεικτα αντιθεσμικές μεθοδεύσεις» (σ.σ. άρα, υπονοείται, εν προκειμένω δεν περιμένει το πόρισμα του ΕΜΠ) μέχρι του σημείου «να ζητά απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Τασούλα» δεν έχει παρά να στηρίξει την άμεση κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «αντιφατική» τη συγκεκριμένη κίνηση, υπό την έννοια ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει βασίσει την άρνησή του να συμπράξει σε μια άμεση πρόταση μομφής, με το σκεπτικό ότι πρέπει να έρθει πρώτα το πόρισμα του ΕΜΠ, αλλά δε θέτει την ίδια προϋπόθεση για την Προκαταρκτική.
Μάλιστα λένε από την Κουμουνδούρου ότι το πόρισμα μπορεί να είναι απαραίτητο για την Προανακριτική και την δικαστική διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, δεν είναι όμως απαραίτητο για την πρόταση δυσπιστίας. Εκεί, λένε, το ζήτημα είναι πολιτικό και έχει εκ των πραγμάτων τεθεί, από τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και την δυσπιστία προς την κυβέρνηση που αυτές εκφράζουν, από τις παραδοχές που έκανε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα και από τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με το φορτίο εύφλεκτων υλών της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Από την άλλη, από την Κουμουνδούρου αποδίδουν αυτή την κίνηση στην εκτίμηση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πιέστηκε από την δική τους κριτική, ότι δίνει χρόνο στον πρωθυπουργό να κάνει διαχείριση κρίσης, και έτσι επέλεξε μια άμεση κλιμάκωση.
«Το θέμα δεν είναι ο Τασούλας»
Σε ό,τι αφορά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την απόσυρση της υποψηφιότητας Τασούλα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση ότι το ζήτημα είναι οι ευθύνες Μητσοτάκη που είναι ο «εντολέας» και «ενορχηστρωτής» της συγκάλυψης και φαίνεται να υποβαθμίζουν το αν γεννάται και θεσμικό θέμα ή όχι. Άλλωστε, σημειώνουν – όπως είπε χθες στο Attica ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Γιάννης Ραγκούσης – προτείνοντας την Λούκα Κατσέλη εκ των πραγμάτων λένε «όχι» στην υποψηφιότητα Τασούλα.
Σε κάθε περίπτωση το δια ταύτα των αιχμών που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι με τις κινήσεις της «διευκολύνει» τον πρωθυπουργό και επιβεβαιώνει την κριτική περί «συναινετικής αντιπολίτευσης». Την ίδια ώρα, λέει αυτό το σκεπτικό που διατυπώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν συντονίζεται με το κοινό αίσθημα, που «μίλησε» στις πλατείες όλες της χώρας και ζητά οι πολιτικές δυνάμεις να φέρουν άμεσα προ των ευθυνών τους, τους υπαίτιους και τον πρωθυπουργό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ζητήσει επίσπευση της προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και παράλληλα επιμένει και στην αναγκαιότητα άμεσης κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας.
Διαβάστε επίσης:
Κασσελάκης για Τέμπη: Από τη συγκάλυψη της αλήθειας θα περάσουμε στην απόδοση ποινικών ευθυνών