Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέμενε ως προδιαγεγραμμένη εξέλιξη την απώλεια της δεύτερης θέσης και την στέρηση του στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως δεν άφησε να περάσει στα χαμηλά ένα τέτοιο πρωτόγνωρο γεγονός στα πολιτικά χρονικά. Μέχρι και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σχολίασε ότι «είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος».
Επέλεξε να εξαπολύσει «σφοδρά πυρά» κατά της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου, οι οποίες σε αντίθεση με ό,τι προανήγγειλαν για το χρόνο αποχώρησής τους, τελικώς έκαναν ταυτόχρονα το βήμα της εξόδου, σηκώνοντας μαζί το βάρος της έκπτωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός από την κεντρική ανακοίνωση του κόμματος, υπήρξαν και χωριστές δηλώσεις από την Ράνια Σβίγκου, τους υποψήφιους Σωκράτη Φάμελλο και Παύλο Πολάκη, την Όλγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Ζαχαριάδη, με αποκορύφωμα διαρροή των 87.
Στόχος των σκληρών αναφορών που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ήταν:
-Να απαξιώσουν πολιτικά και ηθικά στο μέγιστο βαθμό την καταλυτική για την πορεία του κόμματος ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτριών. Ο όρος «αποστάτες», παρά την ιστορική φόρτιση, μπορεί να ήταν και από τους πιο λάιτ χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν χθες: «αθύρματα της διαπλοκής», «υπάλληλοι της διαπλοκής», «ομάδα προθύμων», «παραχαράκτες της λαϊκής βούλησης», «τραγικοί εντολοδόχοι». Η στάση των Τζάκρη και Πούλου χαρακτηρίστηκε από την Κουμουνδούρου «στάση απόλυτης πολιτικής και προσωπικής αναξιοπρέπειας και ατιμίας».
-Να εμποδίσουν, δια του στιγματισμού των δύο ανεξαρτητοποιήσεων, επόμενους βουλευτές να ακολουθήσουν το δρόμο προς την έξοδο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τις έδρες, και διαμορφώνοντας εικόνα αποδρομής. Η πλευρά Κασσελάκη επιδίδεται σε πόλεμο νεύρων με διαρροές που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα βγουν τελικώς τα «κουκιά» για συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.
-Να εμποδίσουν την έξοδο όσων με αφορμή ή πρόσχημα τη διάσπαση κάνουν σκέψεις να φύγουν με κατεύθυνση όμως όχι το κόμμα Κασσελάκη, αλλά το ΠΑΣΟΚ. Σχετικώς, η χθεσινή διαρροή των 87+ καλούσε τα πολιτικά κόμματα να μην παράσχουν πολιτική στέγη στους «αποστάτες» και να μη δεχτούν να ενσωματώσουν έδρες που είναι προϊόν «πολιτικής συνομωσίας» αλλά να τους απομονώσουν. «Η πολιτική απομόνωσης των αλλοτριωμένων πολιτικών που συμμετείχαν σε αυτό το ανοσιούργημα είναι η μόνη στάση που θα πρέπει να υιοθετήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου απέναντι τους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά των 87.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές της εβδομάδας έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις επικριτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Επικρατείας Βαγγέλης Αποστολάκης και ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος.
Η περίπτωση Αποστολάκη και η προειδοποίηση Καρτερού
Σε ό,τι αφορά τον Βαγγέλη Αποστολάκη ο οποίος στη δήλωσή του ανέφερε ότι περιμένει να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα για να λάβει τις αποφάσεις του, τα μηνύματα της οδού Αμαλίας φάνηκε να έρχονται μέσω της αρθρογραφίας του Θανάση Καρτερού. Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα που θεωρείται ότι συχνά απηχεί τις απόψεις του έκανε αναφορά στους λόγους για τους οποίους «ο ναύαρχος Αποστολάκης δεν θα γίνει ναυαρχούκος». Ήδη από τον συγκεκριμένο τίτλο διαμηνύονται οι βαριές συνέπειες τυχόν επιλογής ανεξαρτητοποίησης.
Ο Θανάσης Καρτερός υποδεικνύει ουσιαστικά τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να φύγει:
Για να μην γίνει «πολιτικός Χατζηαβάτης» και άρα για να μην ευτελίσει «την ως τώρα διαδρομή του», και να μη γίνει «περίγελως και παράδειγμα προς αποφυγή».
Για να μη θεωρηθεί «δειλός» και «τυχοδιώκτης».
Γιατί να μη «φανεί κατώτερος σε εντιμότητα και πολιτική γενναιότητα από τη συνάδελφό του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας Ελενα Ακρίτα».
Επειδή «ο ναύαρχος είναι βουλευτής επικρατείας. Τον επέλεξε για το ψηφοδέλτιο-καθρέφτη του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας και τον στήριξε το κόμμα του. Βρίσκεται ως εκ τούτου στη Βουλή επειδή τιμήθηκε με τη συγκεκριμένη θέση στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Με πολύ σαφή τρόπο, δηλαδή, εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ και οφείλει να ανταποδώσει την τιμή».
Σύμφωνα με τον Θανάση Καρτερό, αν τον Βαγγέλη Αποστολάκη «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον εκφράζει σήμερα», τότε υπάρχουν επιλογές, δηλαδή το να «πάει σπίτι του» παραδίδοντας όμως την έδρα, διαφορετικά θα ήταν «ανέντιμος». Αν λοιπόν, λέει ο Θ.Κ., ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει σήμερα τον Β. Αποστολάκη, «θα ήταν πράξη εντιμότητας να αποχωρήσει από αυτόν. Αλλά θα ήταν πράξη ανεντιμότητας να θεωρήσει την έδρα του ως ατομική ιδιοκτησία και να τη “μεταφέρει” σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Κάτι τόσο ποταπό κανείς δεν έχει δικαίωμα να σκεφτεί για έναν άνθρωπο που έχει δώσει δύσκολες και πολύχρονες εξετάσεις ήθους».
Διαβάστε επίσης:
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τη σύλληψή της – «Δεν είμαι καλά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr