Αντίστροφη στρατηγική από το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των Τεμπών, το οποίο έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις με σοβαρούς κλυδωνισμούς της κυβέρνησης, μετά τα πρόσφατα συλλαλητήρια και εν όψει της συμπλήρωσης των δύο χρόνων από τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Μπορεί η Κουμουνδούρου να λέει «ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική, με στόχο τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος («μπάζωμα»), εν τούτοις εκφράζει προβληματισμούς.
Ο βασικός προβληματισμός που διατυπώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η δικογραφία για τον Τριαντόπουλο που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και με τα συμπληρωματικά στοιχεία που ήρθαν τον Αύγουστο οδηγούν σε πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες για ένα μόνο πρόσωπο (παράβαση καθήκοντος).
Σύμφωνα με τα όσα είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη σε συντάκτες μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων χθες, αυτός ήταν ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ενημερωθεί για τη συμπληρωματική δικογραφία, δεν είχε προχωρήσει σε αίτημα για Προανακριτική σε εκείνο το χρονικό σημείο. Είχε επιπλέον την παρότρυνση από τους συγγενείς των θυμάτων να περιμένει για νέα στοιχεία.
Είναι ενδεικτικό και το χθεσινό «ξέσπασμα» του Νίκου Πλακιά κατά της κίνησης του Νίκου Ανδρουλάκη (αιχμές άφησε και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, όχι για την Προανακριτική).
Η αντιπρόεδρος της Βουλής εκτίμησε περαιτέρω ότι η βεβιασμένη κατάθεση μιας Προανακριτικής Επιτροπής μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης, χωρίς την πλήρη διερεύνησή της. Δηλαδή, το θέμα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εξαντληθεί η Προανακριτική πριν έρθουν τα πορίσματα.
Εν ολίγοις στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι σε σχέση με τη διαδικασία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών προσώπων (Προανακριτική), δέον είναι να περιμένουν τα πορίσματα (μεταξύ αυτών και του ΕΜΠ) και την ολοκλήρωση της δικογραφίας, με τη λογική ότι μπορεί να προκύψουν νέα στοιχεία που να αφορούν και άλλα πολιτικά πρόσωπα και να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο σε «κακουργήματα».
Καμπανάκι για το τάιμινγκ
Ενδεικτικό είναι ότι ο Σωκράτης Φάμελλος και στην αρχική του δήλωση και στην τοποθέτησή του χθες στη Βουλή έκανε λόγο για «πρώτη» Προανακριτική, αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που αναμενόταν να κατατεθεί χθες το απόγευμα. Κοινώς, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι θα προκύψουν και άλλα αιτήματα, τόσο για τη σύγκρουση όσο και για τη συγκάλυψη. Η συγκάλυψη, υπενθυμίζεται, αναφέρεται αφενός στη «μονταζιέρα» ηχητικών συνομιλιών μηχανοδηγών και αφετέρου στο «μπάζωμα» του χώρου του εγκλήματος.
Σε κάθε περίπτωση από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι στόχος της Προανακριτικής θα πρέπει να είναι η αποκάλυψη του εντολέα του Τριαντόπουλου καθώς και η διασφάλιση ότι οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στον φυσικό τους δικαστή. Κοινώς, επισημαίνουν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει «κουκούλωμα».
Όλα τα παραπάνω τα έθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος χθες στη Βουλή προς το ΠΑΣΟΚ ως «συντροφική επισήμανση», προειδοποιώντας για τους κινδύνους του τάιμινγκ της Προανακριτικής και της ακολουθίας των κινήσεων που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ, πρώτα Προανακριτική και μετά δυσπιστία.
Κάνοντας σαφείς όλες τις επιφυλάξεις που έχει η Κουμουνδούρου, δηλώνει ότι θα στηρίξει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ.
Αντίστροφα, λοιπόν, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει ότι αυτή τη στιγμή προέχει το πολιτικό και άρα είναι μονόδρομος η πρόταση δυσπιστίας που θα πιέσει τον Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για την πρόταση δυσπιστίας απαιτεί 50 υπογραφές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από επικοινωνία που είχε ο Σ. Φάμελλος την περασμένη Παρασκευή, συγκέντρωσε 43, με το «ναι» της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Το αίτημα «κόλλησε» στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε «όχι», επικαλούμενος την ανάγκη να έρθουν πρώτα τα πορίσματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει ότι τα πορίσματα είναι απαραίτητα για τη δικαστική διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, και άρα θα πρέπει να αφεθεί η έρευνα να τρέξει και να ολοκληρωθεί, και τότε να κατατεθεί το αίτημα για πρόταση Προανακριτικής. Δεν ισχύει το ίδιο λέει η Κουμουνδούρου για το πολιτικό ζήτημα της συγκάλυψης που ήδη έχει τεθεί και για το οποίο εγκαλείται ο πρωθυπουργός.
Αποδείξεις συγκάλυψης
Όπως ανέφερε και χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι ο πρωθυπουργός είναι ο «ενορχηστρωτής της συγκάλυψης».
Τι επικαλείται ο Σωκράτης Φάμελλος ως «αποδείξεις» ότι ο Μητσοτάκης είναι ο εντολέας της συγκάλυψης; Τα όσα είπε στη συνέντευξή του στον Alpha μια εβδομάδα πριν, όπου υπαναχώρησε σε πολλά σημεία από το μέχρι τότε κυβερνητικό αφήγημα για τα Τέμπη. Ότι δηλαδή:
- Παραδέχτηκε πως παραπλάνησε την ελληνική κοινωνία μιλώντας μέχρι και για θεωρίες συνωμοσίας για την πιθανότητα μεταφοράς εύφλεκτων υλικών στην εμπορική αμαξοστοιχία.
- Παραδέχτηκε ότι έγινε μπάζωμα και καταστροφή πειστηρίων εγκλήματος, αλλά δήθεν για «καλό σκοπό».
- Ομολόγησε ότι η Εξεταστική Επιτροπή με ευθύνη του κόμματός του συγκάλυψε ευθύνες και δεν διερεύνησε και δεν αποκάλυψε την αλήθεια.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, σε σχέση με την Εξεταστική, θύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να έρθει στη Βουλή εκπρόσωπος των μηχανοδηγών, ο πρόεδρος της επιτροπής τηλεδιοίκησης, ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΣΕ και ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Όμως τότε η Ν.Δ. το αρνήθηκε». Όπως «και το ότι σε αντίθεση με τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως, δηλαδή σε αντίθεση και προσβάλλοντας τη Δικαιοσύνη, προστάτεψε τον κ. Καραμανλή από την Προανακριτική Επιτροπή για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών».
Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα Τέμπη, όπως ξεδιπλώνεται, στοχεύει σε δύο πράγματα:
– Να μην προβεί σε κινήσεις που μπορεί να βλάψουν την εξέλιξη της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών, πολιτικών και ποινικών – κύριο μέλημα να μη χαθεί ο στόχος, που είναι οι ευθύνες του πρωθυπουργού.
– Να διαχωρίσει τη θέση του από τυχόν «στράβωμα» της Προανακριτικής – επιρρίπτει προκαταβολικά τις ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ.
Μπρα-ντε-φέρ με το ΠΑΣΟΚ
Παράλληλα όμως, επιχειρείται και η πολιτική αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ, υπό την έννοια ότι όσο δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία και σύμπηξη μετώπου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο εντείνονται οι αιχμές περί ταγκό, συναινετικής αντιπολίτευσης κ.ο.κ.
Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί – μετά και την περιπέτεια του τελευταίου χρόνου, που τον «αποδεκάτισε» δημοσκοπικά, οργανωτικά κλπ – όσο γίνεται να συσπειρώσει αριστερό ή αριστερόστροφο ακροατήριο και να αποτρέψει τυχόν διαρροές προς τη Χαριλάου Τρικούπη, που αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά προηγείται.
Η Κουμουνδούρου συνεχίζει να κάνει κινήσεις με διπλή στόχευση:
– Να καταδείξει αφ’ ενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στα πραγματικά του καθήκοντα – που είναι αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρόλο που του έδωσαν οι ψηφοφόροι το 2023 – και αφ’ ετέρου ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι ηγείται όλης της αντιπολίτευσης.
– Να εκθέτει από τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ όσο δεν ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και στην κατάθεση τροπολογίας για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αίτημα που διατυπώνει και η ΑΔΕΔΥ, με εκπροσώπους της οποίας είχε συνάντηση χθες ο Σωκράτης Φάμελλος. Παράλληλα καλεί το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί, αφήνοντας αιχμές ότι τυχόν ενστάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα είναι «δικαιολογίες».
«Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού είναι πλήρως κοστολογημένη» λένε από την Κουμουνδούρου.
Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος, «με βάση τη σχετική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ υπολογίζεται ότι, αν αφαιρεθεί ο φόρος, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι εισφορές για συντάξεις, ο ΦΠΑ, το τελικό κόστος επιβάρυνσης για τα δημόσια ταμεία είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ».
«Αυτός ο χώρος», πρόσθεσε, «σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που παρουσίασε πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπάρχει και για το 2025 και για το 2026, έως και το 2028». «Όλα τα υπόλοιπα είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης και δικαιολογίες» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Παρέμβαση Ρουβίκωνα στη Βουλή με πανό για τα Τέμπη
Υποκλοπές: Ανδρουλάκης και Κουκάκης ζητούν να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις τους
Ανοίγει ο δρόμος της προανακριτικής για Τριαντόπουλο – «Ναι» Βορίδη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ