Μια πεντανόστιμη μαρμελάδα που ετοιμάζεται με απλά υλικά και το μόνο που θα σας δυσκολέψει λίγο είναι το μπελαλίδικο ξεφλούδισμα των καρπών.
Το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει και η μαρμελάδα θα σας αποζημιώσει με τη ζεστή, γλυκιά και γήινη γεύση της και τα αρώματα της βανίλιας που θα αναδύονται στην κουζίνα σας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.
Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε όπως και τις υπόλοιπες μαρμελάδες, για να αλείψετε φρυγανισμένο ψωμί, σαν συνοδευτικό με ώριμα τυριά αλλά και ως γέμιση σε τούρτες και γλυκές δημιουργίες.
Υλικά για τη Συνταγή
1,5 κιλό κάστανα καλής ποιότητας
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1 λοβό βανίλιας
Προαιρετικά
1 σφηνάκι κονιάκ, ρούμι, γκράπα ή κονιάκ κερασιού (kirsch)
Εκτέλεση
1. Αρχικά χαράξτε τα κάστανα με ένα κοφτερό μαχαίρι στη βάση τους και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει 3 δάχτυλα. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και αφήστε τα να βράσουν για 5 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο μέσα στην κατσαρόλα και έπειτα στραγγίστε τα.
2. Αφαιρέστε το φλούδι και το δέρμα από τα κάστανα όσο είναι ακόμα ζεστά. διότι έτσι είναι πιο εύκολο.
3. Επιστρέψτε τα καθαρισμένα κάστανα στην κατσαρόλα, προσθέστε πάλι κρύο νερό που να τα καλύπτει και αφήστε τα να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.
4. Στραγγίστε τα και πολτοποιήστε τα με ένα ραβδομπλέντερ προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί για να διευκολυνθεί η διαδικασία.
5. Στη συνέχεια βάλτε 150 ml με 200 ml νερό στην κατσαρόλα, προσθέστε τον πουρέ κάστανου και τη ζάχαρη και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά.
6. Βάλτε και το λοβό βανίλιας που έχετε χαράξει στη μέση και αφήστε το μίγμα να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο. Βράστε τη μαρμελάδα σε χαμηλή ένταση για 20 λεπτά και αν επιθυμείτε προσθέστε λίγο κονιάκ στα τελευταία 5 λεπτά.
7. Αδειάστε τη μαρμελάδα όπως είναι ζεστή, σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα, σφραγίστε τα καλά και τοποθετήστε τα ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν.
Συμβουλή
Η μαρμελάδα κάστανο είναι εξαιρετική για σερβίρισμα σε ελαφρώς βουτυρωμένα και φρυγανισμένα καναπεδάκια ψωμιού, ωστόσο η καλύτερη χρήση της είναι ως συνοδευτικό σε ώριμα τυριά. Ιδιαίτερα το πεκορίνο, αλλά και τα τυριά από αγελαδινό γάλα με έντονη και δυνατή γεύση της ταιριάζουν υπέροχα.
Διαβάστε επίσης:
Νηστίσιμοι ντολμάδες με ξινολάχανο και καρύδια, συνταγή της Θράκης
Ανατρεπτικοί λουκουμάδες, γεμιστοί με μπισκότα oreo
Λαλάγγια Αρεόπολης, το ευέλικτο αρτοσκεύασμα των μεγάλων θρησκευτικών εορτών
Cucina Povera | topontiki.gr