Τη φάβα τη βρίσκουμε στις περισσότερες ταβέρνες και την παραγγέλνουμε για ορεκτικό.
Συνήθως μάς την σερβίρουν, απλώς, με ωμό ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Ωστόσο αυτή η συνταγή μας συστήνει, ένα πιο πλήρες, πιο καλοκαιρινό πιάτο, ένα λαδερό φαγητό, που στέκεται μόνο του.
Η σάλτσα της, με ξυδάτη κάπαρη, άνηθο και πελτέ ντομάτας, της δίνει κάτι το διαφορετικό.
Η φάβα αυτή θέλει μπόλικο φρέσκο ψωμί και για μένα, ένα δροσερό λευκό ξηρό κρασί.
Φάβα με σάλτσα κάπαρης
Υλικά:
- 250 γρ. φάβα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 καρότο
- 700 ml νερό
- αλάτι – πιπέρι
Για την σάλτσα:
- 100 γρ. κάπαρη, μουλιασμένη σε χλιαρό νερό για 2 ώρες
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. ξίδι
- 1 ματσάκι άνηθο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
- 40 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε τη φάβα και τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την ξαφρίζουμε.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο στη μέση και το καρότο και σιγομαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, για 35- 40 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Αν την θέλουμε λεία, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, μαζί με τα λαχανικά.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το ξίδι, τον άνηθο και νερό τόσο, όσο να σκεπάζονται τα υλικά και ανακατεύουμε.
Στραγγίζουμε την κάπαρη που έχουμε βάλει σε χλιαρό νερό για 2 ώρες και την προσθέτουμε στο τηγάνι.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τη φάβα με την κοκκινιστή, «ανηθάτη» σάλτσα κάπαρης.
To άρθρο Συνταγή για φάβα με σάλτσα κάπαρης και άνηθου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .