
Τα ζυμαρικά αλφρέντο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα comfort πιάτα.
Τις περισσότερες φορές φτιάχνονται με αρκετά βαριά κρέμα γάλακτος.
Εγώ προτιμώ μια πιο ελαφριά εκδοχή, χωρίς κρέμα, με βάση το γάλα και τα αρωματικά μανιτάρια που δίνουν βάθος και νοστιμιά στη σάλτσα.
Μπορούμε να κάνουμε και χορτοφαγική εκδοχή, αλλάζοντας το γάλα, σε φυτικό.
Αλλά και το τυρί, βάζοντας φυτική παρμεζάνα.
Ζυμαρικά αλφρέντο με μανιτάρια
Υλικά:
- 250 γρ. ζυμαρικά (ταλιατέλες, φετουτσίνι ή σπαγγέτι)
- 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα (λευκά ή καφέ), κομμένα σε φέτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 50 γρ. βούτυρο (ή συνδυασμός)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 250 ml γάλα (ακόμη και φυτικό, αμυγδάλου ή βρώμης)
- 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα (ή φυτική αν θέλουμε vegan εκδοχή)
- αλάτι – πιπέρι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Πριν σουρώσουμε κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό τους.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το αφήνουμε να αρωματίσει το φαγητό για περίπου ένα λεπτό.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά, να καβουρδιστεί και να μυρίσει ωραία, ώστε να δέσει η σάλτσα στη συνέχεια.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να αποκτά κρεμώδη υφή. Αν φαίνεται πολύ πηχτή, ρίχνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
Βάζουμε την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει η σάλτσα βελούδινη.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά κατευθείαν στο τηγάνι με τη σάλτσα και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να «αγκαλιαστούν» όμορφα, από την κρεμώδη υφή.
Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγη έξτρα παρμεζάνα.
To άρθρο Συνταγή για ελαφριά ζυμαρικά αλφρέντο με μανιτάρια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
 
             
		 
		 
		 
		 
		 
        