Τις εκτιμήσεις του για την σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και την κινητοποίηση των αρχών, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
«Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο στάδιο, όπου δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του σεισμικού σμήνους ούτε και την ακριβή προέλευσή του», ανέφερε για τους σεισμούς στη Σαντορίνη ο κ. Συνολάκης. Όπως τόνισε, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προετοιμασμένοι τόσο για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού όσο και για την εκδήλωση μιας «ηφαιστειακής κρίσης».
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, όλα τα επίκεντρα των σεισμών στις Κυκλάδες έως τώρα καταγράφονται κοντά στην Άνυδρο. Και όπως επισήμανε, οι ηφαιστειολόγοι -ιδίως στο εξωτερικό- ανησυχούν ότι το μάγμα από την περιοχή της Σαντορίνης ίσως κινείται προς τα ανατολικά, κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα μελλοντικής έκρηξης. Παράλληλα, όπως σημείωσε «η Σαντορίνη καταγράφει μεγάλες εκρήξεις κάθε 17.000 χρόνια, αυτό δεν συνεπάγεται άμεσα ότι θα έχουμε μια τέτοια ενέργεια.
«Μερικές φορές αυτές τις σμηνοσειρές καταλήγουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό που αποδεσμεύει και πολύ περισσότερη ενέργεια και το φαινόμενο μετά πάλι θα έχουμε μετασεισμούς και θα σταματήσει. Δηλαδή αν γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός θα συνεχίσουν μετασεισμοί για μεγάλο διάστημα. Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο θα είναι να σταματήσει από μόνο του» δήλωσε στην ΕΡΤ.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο εμφάνισης τσουνάμι δήλωσε: «Δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ινδονησία. Σίγουρα δεν θα είναι σαν το τσουνάμι που είχαμε δει στην Ιαπωνία. Δεν περιμένουμε με κανένα τρόπο κάτι τόσο καταστροφικό. Από την άλλη πλευρά, αν τύχει και είναι άνθρωποι στην παραλία και δεν απομακρυνθούν, μπορεί να παρασυρθούν».
«Μπορεί να προκύψουν προβλήματα εάν δεν έχουν τηρηθεί οι οικοδομικοί κανονισμοί»
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών υπογράμμισε την ανάγκη για σωστές κατασκευές σε περιοχές με έντονο σεισμικό κίνδυνο. Όπως εξήγησε, ενώ οι κατασκευές της Σαντορίνης το 1956 ήταν από άψητα τούβλα που δεν άντεξαν στη σεισμική δραστηριότητα, οι σύγχρονοι τρόποι κατασκευής εγγυώνται μεγαλύτερη αντοχή. Ωστόσο, εάν οι οικοδομικοί κανονισμοί δεν έχουν τηρηθεί, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα.
Ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για διαφάνεια στην ενημέρωση του κοινού. «Η συνεχής πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία για τους σεισμούς είναι ζωτικής σημασίας». Όσον αφορά την ασφάλεια των σχολείων δήλωσε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο όταν οι μηχανικοί και οι τοπικές αρχές διασφαλίσουν την ασφάλειά τους».
Υπάρχει ηφαιστειακός κίνδυνος;
Όσον αφορά τη μετακίνηση του μάγματος, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι αυτό από μόνο του δεν αποτελεί άμεσο λόγο ανησυχίας. Το μάγμα είναι ήδη παρόν στην περιοχή λόγω της καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας και κινείται σιγά-σιγά προς την επιφάνεια. Ωστόσο, εάν συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός, οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για αρκετό καιρό. «Σε περίπτωση που η διαδικασία σταματήσει, το μάγμα μπορεί να παραμείνει αδρανές για δεκαετίες πριν προκαλέσει νέα δραστηριότητα» εκτίμησε.
«Είναι κρίσιμο να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για όλα τα ενδεχόμενα», επισήμανε για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες ο κ. Συνολάκης σημειώνοντας ότι «όσο καλύτερα κατανοούμε τη φύση των φαινομένων, τόσο λιγότερο θα μας τρομάζουν». Και όπως είπε, σε αυτή τη φάση, η χρήση εφαρμογών όπως το “My Earthquake”, που παρέχουν ενημερώσεις για την σεισμική δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να νιώσει ότι έχει περισσότερο έλεγχο.
Ο κ. Συνολάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά στην εξέλιξη της κατάστασης στις Κυκλάδες. «Ελπίζω να έχουμε καλύτερη εικόνα μέχρι την Κυριακή, αλλά θυμάμαι πολύ καλά τι συνέβη το 2011, όταν επανειλημμένα πιστεύαμε ότι θα υπήρχε εκρηκτική δραστηριότητα, μόνο για να δούμε ότι το φαινόμενο απομακρυνόταν», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Στους δρόμους για τα Τέμπη μαθητές και φοιτητές- Αύριο Παρασκευή 7/2 σε όλη την Ελλάδα
Σαντορίνη: Ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στέλνει στο νησί ο Ερυθρός Σταυρός
Αποκλεισμένα, χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα – Αγανάκτηση στους κατοίκους