LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Συναγερμός στους επιστήμονες για τους φονικούς μύκητες που σε τρώνε «από μέσα προς τα έξω»​​
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Βόλος: Το χτύπημα στην καρδιά με το εργαλείο ψησίματος προκάλεσε τον θάνατο της 36χρονης – Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση​
25 Αυγούστου 2025
Δημήτρης Κωνσταντάρας: Την Τετάρτη η κηδεία του δημοσιογράφου – Η παράκληση της οικογένειας​
25 Αυγούστου 2025
Την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» – Όλες οι Προσφορές​
25 Αυγούστου 2025
Διαρρήκτης στα Πατήσια έπεσε στο κενό για να αποφύγει τη σύλληψη – Νοσηλεύεται φρουρούμενος​
25 Αυγούστου 2025
Παξοί: Στον ανακριτή οι γονείς και ο παππούς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα​
25 Αυγούστου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΥ ΖΗΝ > Συναγερμός στους επιστήμονες για τους φονικούς μύκητες που σε τρώνε «από μέσα προς τα έξω»​​
ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Συναγερμός στους επιστήμονες για τους φονικούς μύκητες που σε τρώνε «από μέσα προς τα έξω»​​

25 Μαΐου 2025 97 Views
Updated 2025/05/25 at 2:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Ένας αθέατος αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος εχθρός απειλεί ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη: οι μύκητες. Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και εξετάζεται για peer review, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να διευρύνει δραματικά την εξάπλωση του κοινού μύκητα Aspergillus, ο οποίος ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις και εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Contents
Η ανθεκτικότητα και η εξάπλωση των ειδών του AspergillusΗ κλιματική αλλαγή αυξάνει την ανθεκτικότητα και την εξάπλωση«Υπάρχει ανάγκη για επείγουσα δράση»

Όπως αναφέρει το CNN, το είδος αυτό ανήκει σε μια τεράστια και ακόμη σχετικά ανεξερεύνητη ομάδα οργανισμών – τους μύκητες – που αν και παίζουν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα, μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις σκοτώνουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις.

Ο Aspergillus είναι ένας κοινός μύκητας που υπάρχει στο χώμα, σε φυτικά υπολείμματα, στο νερό και στον αέρα. Οι άνθρωποι τον εισπνέουν καθημερινά, αλλά για τους περισσότερους το ανοσοποιητικό σύστημα αρκεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε επιπλοκή. Όμως για ασθενείς με άσθμα, κυστική ίνωση, ΧΑΠ, καρκίνο, μεταμοσχευμένα όργανα ή βαρύ ιστορικό από Covid-19 ή γρίπη, ο μύκητας μπορεί να αποβεί μοιραίος.

- Advertisement -
Ad image

Αν το ανοσοποιητικό δεν καταφέρει να εξουδετερώσει τα σπόρια του, «ο μύκητας αρχίζει να αναπτύσσεται και ουσιαστικά σε “τρώει από μέσα προς τα έξω”, για να το πούμε ωμά», εξηγεί ο Νόρμαν βαν Ράιν, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και συντάκτης της μελέτης. Το ποσοστό θνησιμότητας για ασθενείς με ασπεργίλλωση κυμαίνεται από 20% έως 40%, ενώ η διάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα – πυρετός, βήχας, κόπωση – συγχέονται εύκολα με πολλές άλλες παθήσεις.

Η ανθεκτικότητα και η εξάπλωση των ειδών του Aspergillus

Η μελέτη επικεντρώνεται σε δύο βασικά είδη :

Το Aspergillus flavus, που προτιμά τα θερμά, τροπικά κλίματα, θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωσή του κατά 16% εάν συνεχιστεί η υψηλή κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Αναμένεται να επεκταθεί σε βόρεια Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε φαρμακευτικές αγωγές και προσβάλλει και καλλιέργειες, απειλώντας την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Το 2022, ο ΠΟΥ το κατέταξε στην «κρίσιμη» κατηγορία μυκητιακών παθογόνων.

Το Aspergillus fumigatus, που προτιμά πιο εύκρατα κλίματα, αναμένεται να αυξήσει την εξάπλωσή του κατά 77,5% έως το 2100, εκθέτοντας εν δυνάμει 9 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση, κάποιες περιοχές του πλανήτη – όπως τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής – θα γίνουν τόσο θερμές, ώστε δεν θα είναι πλέον κατάλληλες για την ανάπτυξη αυτών των μυκήτων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαταράξει σοβαρά τα τοπικά οικοσυστήματα, καθώς οι μύκητες είναι απαραίτητοι για τη γονιμότητα του εδάφους.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ανθεκτικότητα και την εξάπλωση

Ένας ακόμη ανησυχητικός παράγοντας είναι η πιθανότητα οι μύκητες να αυξάνουν την αντοχή τους στις θερμοκρασίες, κάτι που θα τους επιτρέπει να επιβιώνουν ευκολότερα στο ανθρώπινο σώμα. Παράλληλα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα – όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες – διευκολύνουν τη διασπορά των σπορίων τους σε μεγάλες αποστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το ξέσπασμα μυκητιασικών λοιμώξεων μετά τον ανεμοστρόβιλο στην Τζόπλιν του Μιζούρι το 2011.

Η παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της μυκητιακής απειλής. Υπάρχουν μόλις τέσσερις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων και ολοένα περισσότερα στελέχη εμφανίζουν ανθεκτικότητα.

Ο καθηγητής Justin Remais από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, που ηγείται μελέτης σε περισσότερους από 100 εκατ. ασθενείς στις ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ότι καταγράφηκαν πάνω από 20.000 περιστατικά ασπεργίλλωσης μεταξύ 2013-2023, με ετήσια αύξηση 5%. Η έλλειψη δεδομένων, ωστόσο, ενδέχεται να κρύβει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς.

«Υπάρχει ανάγκη για επείγουσα δράση»

Η καθηγήτρια Elaine Bignell, συνδιευθύντρια του Κέντρου Μυκητιακής Μικροβιολογίας του MRC στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, τονίζει ότι η νέα μελέτη «φωτίζει δικαίως μια υποτιμημένη απειλή για τη δημόσια υγεία». Παράλληλα, κάνει έκκληση για περισσότερη χρηματοδότηση στην έρευνα και καλύτερη επιδημιολογική παρακολούθηση.

Η ερευνητική κοινότητα ελπίζει πως η επιτυχία τηλεοπτικών σειρών όπως το «The Last of Us» θα ευαισθητοποιήσει το κοινό – έστω και μέσα από την επιστημονική φαντασία – γύρω από τις πραγματικές απειλές των μυκήτων που, όπως λέει η Bignell, «δεν είναι απλά σενάρια τρόμου, αλλά πραγματικός κίνδυνος».

Διαβάστε επίσης:

Σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη στην Ελλάδα

Μετά τις Κάννες, μπλακ άουτ και στη Νίκαια από κακόβουλη ενέργεια – Οι Αρχές δεν συνδέουν τα δύο επεισόδια

Επιμένει ο Τραμπ για το Χάρβαρντ, παρά το δικαστικό «μπλόκο»: «Θέλουμε να ξέρουμε ποιοί είναι αυτοί οι ξένοι φοιτητές»

Read More

Newsroom 25 Μαΐου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βόλος: Το χτύπημα στην καρδιά με το εργαλείο ψησίματος προκάλεσε τον θάνατο της 36χρονης – Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση​
25 Αυγούστου 2025
Δημήτρης Κωνσταντάρας: Την Τετάρτη η κηδεία του δημοσιογράφου – Η παράκληση της οικογένειας​
25 Αυγούστου 2025
Την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» – Όλες οι Προσφορές​
25 Αυγούστου 2025
Διαρρήκτης στα Πατήσια έπεσε στο κενό για να αποφύγει τη σύλληψη – Νοσηλεύεται φρουρούμενος​
25 Αυγούστου 2025
Παξοί: Στον ανακριτή οι γονείς και ο παππούς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα​
25 Αυγούστου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΕΥ ΖΗΝΥΓΕΙΑ

Κόντρα στη ζέστη του καλοκαιριού: Επτά φρούτα που δροσίζουν

18 Αυγούστου 2025
ΥΓΕΙΑΕΥ ΖΗΝ

Γυμναστική: Οι ασκήσεις που μας «ξυπνούν»

10 Αυγούστου 2025
ΕΥ ΖΗΝ

Κλιματιστικά: Χρήσιμες συμβουλές για οικονομική χρήση

21 Ιουλίου 2025
ΥΓΕΙΑ

Νόσος του κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά

20 Ιουλίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?