Το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Barak MX φαίνεται πως βρίσκεται ανάμεσα στις εξοπλιστικές προτεραιότητες για τα προγράμματα του Στρατού Ξηράς και θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή για τον αντιαεροπορικό «θόλο», ως τμήμα της «Ασπίδας του Αχιλλέα».
Τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του συστήματος, σύμφωνα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με το κόστος αλλά και την ταχύτητα παράδοσης, αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα που φέρουν το Barak MX ως το απόλυτο φαβορί, από το οποίο θα αρχίσει να συμπληρώνεται η «εξίσωση» του αντιαεροπορικού «θόλου» του Στρατού Ξηράς, γράφει ο Κώστας Σαρικάς για το OnAlert.gr.
Πρόκειται για συστήματα τα οποία πρόσφατα απέκτησε και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει την διαλειτουργικότητα αλλά και την κοινή εκπαίδευση, συντήρηση, υποστήριξη και χρήση των ίδιων πυρομαχικών.
Το Barak ΜΧ αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα αεράμυνας το οποίο βασίζεται σε αρθρωτή «αρχιτεκτονική», καθώς οι εκτοξευτές του μπορούν να υποστηρίξουν τρεις διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Το σύστημα καλύπτει αποστάσεις ακόμα και έως 150 χλμ και προσφέρει ολοκληρωμένη αεράμυνα έναντι μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAVs, πυραύλων Cruise αλλά και βαλλιστικών πυραύλων.
Συγκεκριμένα το σύστημα χρησιμοποιεί:
- Barak MR (Medium Range) με μονοπαλμικό κινητήρα και εμβέλεια έως 35 χλμ.
- Βarak LR (Long Range) με διπλό παλμικό κινητήρα και εμβέλεια έως 70 χλμ.
- Barak ER (Extended Range) με διπλό παλμικό κινητήρα και πρόσθετο booster για εμβέλεια έως 150 χλμ.
Oι Barak ΜΧ διαθέτουν δικό τους ενεργό ραντάρ καθοδήγησης, μπορούν να εμπλέξουν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό στόχων και καλύπτουν χώρο 3600 με τα πυρομαχικά τους να διαθέτουν ευελιξία έως και 50g αλλά και ανθεκτικότητα σε κάθε είδους ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Το Barak MX, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στις ισραηλινές κορβέτες Sa’ar 5, εκτός από την Κύπρο έχει αποκτηθεί και από την Ινδία, ενώ πρόσφατα υπεγράφη σύμβαση αγοράς του και από την Σλοβακία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε δοκιμές που πραγματοποίησε το Ινδικό Ναυτικό, το σύστημα αναχαίτισε με επιτυχία έναν γρήγορα κινούμενο στόχο σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα.
Testing of BARAK 8 by the Indian Navy. And other missiles. Sea-to-sea (Brahmos) anti-ship and sea-to-land missiles (sea strikes against land targets). pic.twitter.com/uMwsokfAQY
— Dana Levi (@Danale) April 27, 2025
Όρος για την απόκτηση του συστήματος Barak από την Ελλάδα αποτελεί η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κατασκευάστρια εταιρεία IAI ανακοίνωσε την συνεργασία με ελληνικές εταιρείας για τη «Hellenic Lightning Shield», ώστε τμήματα του συστήματος να κατασκευάζονται στη χώρα μας.
Το αντιαεροπορικό σύστημα Barak θα αποτελέσει ουσιαστικά τον αντικαταστάτη των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1, τα οποία έχουν αναπτυχθεί κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε περιοχές ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού και έχουν ως στόχο την αντιαεροπορική κάλυψη στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Η Ελλάδα απέκτησε τα ρωσικά συστήματα TOR-M1 το 2001 και συγκεκριμένα συνολικά 25 συστήματα, από τα οποία 21 με 84 εκτοξευτές διατέθηκαν στον Στρατό Ξηράς και 4 με 16 εκτοξευτές στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να συνεισφέρουν μαζί με τους Patriot και το «ΒΕΛΟΣ» στην αντιαεροπορική άμυνας αεροπορικών βάσεων και κρίσιμων εγκαταστάσεων.
Τα TOR-M1 θεωρούνται συστήματα μικρού βεληνεκούς, καθώς μπορούν να εμπλέkουν στόχους όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, πυραύλους και κατευθυνόμενα πυρομαχικά έως και τα 12 χλμ με μέγιστο υψόμετρο εμπλοκής τα 6 χλμ. Είναι αυτοκινούμενα και διαθέτουν δικό τους ραντάρ.
To άρθρο Στρατός Ξηράς: Πρώτη επιλογή για τον αντιαεροπορικό θόλο το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας «Barak MX» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .