Το τέλος της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Κώστα Τασούλα να γίνεται στην τέταρτη ψηφοφορία ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου, θεωρητικά τουλάχιστον, λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του reboot της κυβέρνησης, μέσω αναδόμησης (για να θυμίσουμε μια παλιότερη έκφραση) του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ανασχηματισμός θεωρείται πλέον δεδομένος, καθώς ο πρωθυπουργός θα χάσει έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος θα παραιτηθεί μόλις συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή που θα ελέγξει πιθανές ποινικές ευθύνες του για το «μπάζωμα» του σημείου της τραγωδίας των Τεμπών, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, φέρεται να έχει ζητήσει τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο.
Επίσης, η επαναφορά του αδιανόητου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο επίκεντρο της δημοσιότητας, μέσω των μεγαλειωδών συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας, φαίνεται ότι έχει οδηγήσει τον Κ. Μητσοτάκη να λάβει την απόφαση να δημιουργήσει χωριστό υπουργείο Μεταφορών – ενώ θεωρείται δεδομένη η απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα του σημερινού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του υφυπουργού, Βασίλη Οικονόμου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει διαπιστώσει διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου και θα επιθυμεί να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα και αρμοδιότητες.
Όλα αυτά, συν η πίεση της «δεξιάς» πτέρυγας της ΝΔ για αξιοποίηση στην κυβέρνηση περισσότερων βουλευτών που ανήκουν στη συγκεκριμένη… συνιστώσα, φαίνεται ότι έχουν οριστικοποιήσει στο μυαλό του πρωθυπουργού την ανάγκη για ανασχηματισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, για πρώτη φορά ο Κ. Μητσοτάκης σκέφτεται σοβαρά την πραγματοποίηση δομικών αλλαγών στην κυβέρνηση και όχι των αγαπημένων του «σημειακών παρεμβάσεων». Πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη και η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη και για τα ουκ ολίγα μέλη της που (υφ)υπουργοποιήθηκαν. Με απλά λόγια, εκτός μεγάλου απροόπτου, κόσμος θα πάει και θα έρθει.
Βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα είναι το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της κάμποσες «διαβολοβδομάδες»: τα πορίσματα του ΕΜΠ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης και της φωτιάς μετά τη σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη, τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χ. Τριαντόπουλο, το αίτημα της αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών, τα νέα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται για τις 28 του μήνα, ανήμερα της δεύτερης «μαύρης» επετείου και τη σχεδόν δεδομένη κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης μόλις ο Εφέτης Ανακριτής που χειρίζεται την έρευνα για την τραγωδία ολοκληρώσει το έργο του. Όλα αυτά – συν το ενδεχόμενο να υπάρξουν απρόοπτα, όχι απαραιτήτως σχετιζόμενα με τα Τέμπη – δεν αφήνουν και πολλά χρονικά «παράθυρα» για τον ανασχηματισμό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει στην παρούσα φάση απορρίψει το ενδεχόμενο ενός «αιφνιδιασμού», καθώς εκτιμάται ότι θα φανεί ότι πιέζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί ότι σε υπουργικά γραφεία κυκλοφορούν σενάρια για «ανασχηματισμό – εξπρές», ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το Μέγαρο Μαξίμου, βέβαια, διαβεβαιώνει ότι τέτοια σενάρια δεν υφίστανται και ότι όλα θα γίνουν «όταν πρέπει», και προφανώς μετά από την πρόταση δυσπιστίας. Ωστόσο, το γεγονός ότι η σεναριολογία δεν λέει να κοπάσει δείχνει και το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, αλλά και την ανησυχία για νέες κοινωνικές αντιδράσεις, ενόψει των εξελίξεων στην υπόθεση των Τεμπών.
Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνεται και το σενάριο οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να γίνουν κοντά στη δεύτερη επέτειο από τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, καθώς θεωρείται ότι είναι πολύ μακριά χρονικά και θα χαθεί ένα πιθανό momentum που θα έδιναν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έτσι, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό αμέσως ή πολύ σύντομα μετά την ορκωμοσία του Κώστα Τασούλα που θα γίνει στις 13 Μαρτίου, συνδυάζοντας έναν «φρέσκο» Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μια «φρέσκια» κυβέρνηση.
Όσον αφορά στην ονοματολογία, οι φήμες έχουν στείλει σχεδόν όλους τους βουλευτές της ΝΔ σε κάποια υπουργική θέση, δείχνοντας, βέβαια, και την κατάσταση που επικρατεί στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες μίλησε το topontiki.gr, έκαναν την επισήμανση ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό θα φθάσει λίγο-πολύ το ίδιο στις εκλογές, οπότε οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι εξαιρετικά «μετρημένες», με στόχο να στείλουν στους ψηφοφόρους –και ειδικά σε αυτούς που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ κατά τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου – μήνυμα αποφασιστικότητας, ενότητας και διάθεσης για μάχη.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επιστρέφει στο Μαξίμου (και σε ρόλο «enforcer»), με το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ να «παίζει» ανάμεσα σε Κωστή Χατζηδάκη και Νίκου Δένδια. Επίσης, λένε οι πληροφορίες, θέση στην κυβέρνηση διεκδικούν από τη «δεξιά» πτέρυγα της ΝΔ βουλευτές όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Άγγελος Συρίγος και ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί και στη Βόρεια Ελλάδα (όπου η ΝΔ «υποφέρει» από τα κόμματα στα δεξιά της), με το όνομα της Άννας Ευθυμίου να «παίζει» για θέση στη νέα κυβέρνηση. Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν ακόμα απλές πληροφορίες, καθώς στο Μαξίμου οι αποφάσεις θα «κλειδώσουν» κυριολεκτικά την «ενδεκάτη ώρα».
Διαβάστε επίσης:
Ζωή Κωνσταντοπούλου για την εκλογή Τασούλα: «Aναβαθμίστηκε σε θέση που θα μπορεί να απονέμει χάρες»