Το εστιατορικό αυτό πιάτο ετοιμάζεται σε λίγα μόλις λεπτά, με λίγα υλικά, με ένα μόνο σκεύος και με μια τεχνική παγκοσμίως γνωστή για τη διάσημη και αγαπημένη ιταλική σάλτσα πικάτα.
Με την παρακάτω συνταγή ακόμα και ένας αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να κατακτήσει την τεχνική και να την χρησιμοποιεί όχι μόνο για σολομό και άλλα ψάρια αλλά ακόμα και για κοτόπουλο, χοιρινό και φιλετάκια μοσχαριού, προσαρμόζοντας ανάλογα τους χρόνους.
Υλικά για τη Συνταγή
2 μεγάλα φιλέτα σολομού, χωρίς δέρμα και κόκαλα (170 γραμμάρια το καθένα)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι γ.ο.χ.
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας κάππαρη, στραγγισμένη
¼ φλιτζανιού λευκό κρασί
Τον χυμό (2 κουταλιές της σούπας) και το ξύσμα από 1 λεμόνι (1 ½ κουταλάκι του γλυκού)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, κρύο
1 κουταλιά της σούπας νερό (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
1. Αρχικά αλατοπιπερώστε τα φιλέτα σολομού και από τις δύο πλευρές, πασπαλίστε τα πολύ ελαφρά με τη μικρή ποσότητα αλευριού από τη μια πλευρά μόνο και τρίψτε τα λίγο ώστε να πάει παντού.
2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βάλτε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν τοποθετήστε τα φιλέτα με την αλευρωμένη μεριά προς τα κάτω και σοτάρετέ τα για 2 με 2 ½ λεπτά. Γυρίστε τα και συνεχίστε το σοτάρισμα για ακόμα 2 λεπτά. Αποσύρετε τα ψάρια σε ένα πιάτο και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
3. Στο ίδιο σκεύος, χωρίς να το καθαρίσετε βάλτε τη στραγγισμένη κάππαρη και πιέστε την με μια αντικολλητική σπάτουλα ή με πιρούνι χωρίς να γδάρετε τον πάτο του σκεύους, μέχρι να σπάσει και να απελευθερώσει χυμούς.
4. Βάλτε το κρασί και τον χυμό λεμονιού, έπειτα το ξύσμα και ανακινήστε ελαφρά το τηγάνι. Αφήστε να βράσει ο ζωμός και να μειωθεί στο μισό, για 1 περίπου λεπτό . Αν μειωθεί αρκετά, μπορείτε να συμπληρώσετε με μια κουταλιά νερό. Μειώστε την ένταση της φωτιάς σε χαμηλή και ρίξτε τις 2 κουταλιές κρύο βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
5 .Επαναφέρετε τα φιλέτα ψαριού στο τηγάνι και με ένα κουτάλι ξεκινήστε να τα βρέχετε με τη σάλτσα που έχει τριγύρω. Είναι έτοιμα όταν η σάρκα ψηθεί καλά και σπάει σε νιφάδες μόλις την ακουμπήσετε με ένα πιρούνι ή όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ψαριού φτάσει τους 63ο C.
6. Πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σερβίρετε τα φιλέτα με τη σάλτσα, με βραστές πατάτες ή βουτυράτο ρύζι.
Συμβουλή
Αλατίστε ελαφρά τα φιλέτα ψαριού, διότι η κάππαρη είναι ένα συστατικό εξαιρετικά αλμυρό.
Διαβάστε επίσης:
Σουηδικές τρούφες με νιφάδες βρώμης και καφέ (chokladbollar)
Κουνουπιδοκεφτεδάκια με κάρυ, στο φούρνο