Μια υπέροχη σκορδαλιά από κάσιους και σκελίδες ψητού σκόρδου, που παρασκευάζεται γρήγορα, με λίγα υλικά, είναι νηστίσιμη και θα σας ξετρελάνει με την υπέροχη γεύση της.
Ταιριάζει ιδανικά με ψητά ή βραστά λαχανικά, αλλά και σε σαλάτες, σαν σάλτσα για ζυμαρικά και φυσικά σαν ντιπ για τον πατροπαράδοτο τηγανητό μπακαλιάρο.
Υλικά για τη Συνταγή
Για το ψητό σκόρδο
4-5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλη πρέζα (περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού) αλάτι
Για την προετοιμασία
2 φλιτζάνια ωμά κάσιους
2 φλιτζάνια νερό
Για τη σκορδαλιά
Χυμό από 1 λεμόνι (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού νερό που έχετε κρατήσει από το μούλιασμα των κάσιους
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Κύβους παντζαριού (ψημένο)
Μαυροκούκι (σουσάμι μαύρο)
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C.
2. Κόψτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου, βάλτε τις σκελίδες σκόρδου, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και την πρέζα αλάτι, τυλίξτε σαν θηκούλα και ψήστε για 25-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Ή μπορείτε να πάρετε ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου, να κόψετε την κορυφή του, τόσο βαθιά ώστε να φανούν οι άκρες των σκελίδων, χωρίς όμως να τις σπαταλήσετε. Ραντίστε την εκτεθειμένη επιφάνεια με ελαιόλαδο και τυλίξτε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε αλουμινόχαρτο, ψήστε για 45 λεπτά και όταν είναι έτοιμο, αφήστε να κρυώσει και ζουλήξτε για να απελευθερωθούν οι ψητές σκελίδες.
3 .Στο μεταξύ βάλτε τα 2 φλιτζάνια νερό να βράσουν σε έναν βραστήρα και τα κάσιους σε ένα μπολ. Μόλις βράσει το νερό, περιχύστε με αυτό τα κάσιους, καλύψτε το μπολ με ένα πιάτο και αφήστε τα να μουλιάσουν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά. Στραγγίστε τα κάσιους καλά και κρατήστε στην άκρη το νερό από το μούλιασμα.
4. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) βάλτε τα στραγγισμένα κάσιους, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Πιέστε αρκετές φορές να αλεστούν και προσθέστε το ¼ φλιτζανιού νερό που έχετε κρατήσει από το μούλιασμα των κάσιους.
5. Βάλτε και τις σκελίδες ψητού σκόρδου και ξεκινήστε να ρίχνετε κουταλιά – κουταλιά τον ελαιόλαδο, πολτοποιώντας, μέχρι να αποκτήσει η σκορδαλιά την επιθυμητή σύσταση.
6. Σερβίρετε σε πιατέλα, στολίζοντας τη σκορδαλιά με κύβους ψητού παντζαριού, λίγους σπόρους μαυροκούκι και ραντίζοντας με ελαιόλαδο.
Συμβουλή
- Μπορείτε να μουλιάσετε τα κάσιους σε νερό θερμοκρασίας δωματίου για 2-3 ώρες τουλάχιστον ή με τον παραπάνω τρόπο αν βιάζεστε, για 10 λεπτά μόνο σε νερό που έχετε βράσει.
- Το σκόρδο θα πρέπει να είναι ροδισμένο μετά το ψήσιμο, αλλά να μην έχει καεί.
- Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να ψήσετε και τα παντζάρια.
Διαβάστε επίσης:
Μπέργκερ τηγανητού μπακαλιάρου σε κουρκούτι μπύρας, με εύκολη σως ταρτάρ
Αφράτα πάνκεικς (τηγανίτες) της νηστείας, με μήλα και σιρόπι
Pangrattato, το φθηνό νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού της φτωχικής κουζίνας της Ν. Ιταλίας