Μια νηστίσιμη απόλαυση που θα σας ξετρελάνει με την τραγανή και μπισκοτένια ζύμη της, που περικλείει ένα μαλακό και αρωματικό λουκούμι που λιώνει στο στόμα.
Τα παραδοσιακά σκαλτσούνια της νηστείας φτιάχνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, των Βαλκανίων αλλά και χωρών της Μεσογείου, με διαφορετικές γεμίσεις, όπως π.χ, μήλα, ξηρούς καρπούς και μαρμελάδες και απολαμβάνονται σκέτα, με σιρόπι, με σοκολάτα ή πασπαλισμένα με ζάχαρη.
Υλικά για τη Συνταγή
200 ml σπορέλαιο (μπορεί να είναι ½ ελαιόλαδο και ½ αραβοσιτέλαιο)
60 ml κονιάκ
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
60 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα, κοσκινισμένο
1 βανιλίνη (προαιρετικά)
Περίπου 20 – 25 μικρά λουκούμια, με άρωμα της επιλογής σας
Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1.Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το κονιάκ, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και χτυπήστε με αυγοδάρτη ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη.
2.Ξεκινήστε να προσθέτετε το κοσκινισμένο αλεύρι με τη βανιλίνη, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που θα πλάθεται με τα χέρια σας. Δεν χρειάζεται ζύμωμα, αρκεί να ενωθούν τα υλικά και να μπορείτε να δουλέψετε τη ζύμη.
3.Χωρίστε τη ζύμη σε 20 με 25 μπαλίτσες (ανάλογα το μέγεθος), ανοίξτε την κάθε μια πρόχειρα στο χέρι σας και βάλτε ένα λουκούμι στο κέντρο της. Κλείστε καλά τη ζύμη σε μισοφέγγαρο και τοποθετήστε τα σκαλτσούνια σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
4.Ψήστε τα σκαλτσούνια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα από κάτω και να ροδίσουν στις άκρες.
5.Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και πασπαλίστε τα με αχνοζάχαρη.
Συμβουλή
Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε στη γέμιση ½ καρύδι και ½ λουκούμι για περισσότερη τραγανότητα.
Διαβάστε επίσης:
Χταπόδι με ρύζι (συνταγή Πορτογαλίας)
Σαλιγκαράκια σφολιάτας με κακάο, στη φριτέζα αέρος (νηστίσιμα)