Με το βλέμμα στραμμένο στη Σαντορίνη βρίσκονται οι επιστήμονες, με χιλιάδες σεισμούς να σημειώνονται στις Κυκλάδες, σε μία σεισμική δραστηριότητα, που σύμφωνα τους σεισμολόγους δεν έχει δώσει μία κύρια δόνηση.
Από νωρίς τα ξημερώματα σήμερα, Παρασκευή καταγράφηκαν 18 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον ισχυρότερο να σημειώνεται στις 05:35 και να αγγίζει τα 4,3 Ρίχτερ.
Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 07:06 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ανάφης.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας
Σημειώνεται πως χθες, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμών που συνεχίζονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.
Με ανάρτησή του ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας των σεισμών στη Σαντορίνη.
«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως και τις 3 Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση. Μπορεί να έρθει σε μερικές μέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες, ανάλογα με το δυναμικό το οποίο υπάρχει στην περιοχή που εγέρθηκε και το δυναμικό αυτό δυστυχώς δεν το ξέρουμε»(…), σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.
Αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια που υπάρχουν λέγοντας πως, «το πρώτο σενάριο είναι να συνεχιστεί η παρούσα σεισμική δραστηριότητα με ιδιαίτερη ένταση τις αμέσως επόμενες μέρες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 5.5 – 5.6, o οποίος θα αφομοίωνε σημαντικά την ενέργεια που υπάρχει στο σεισμογενή χώρο. Αυτό το σενάριο βεβαίως δεν θα προκαλούσε ζημιές στη Σαντορίνη και στη γύρω περιοχή, στην Ανάφη, αλλά και κατά μείζονα λόγο στα υπόλοιπα νησιά. Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι αρκετά ευνοϊκό», τόνισε.
Και το τρίτο σενάριο, είναι «το ακραίο σενάριο των 6 βαθμών. Ένα σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάστηκε και η όλη επιχειρησιακή παρέμβαση και στην Σαντορίνη», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
«Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολύ μεγάλους σεισμούς, παίρνουμε το πιο αρνητικό σενάριο για να σχεδιάσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις», εξήγησε. Το σενάριο της σμηνοσειράς είναι το πιθανότερο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
«Όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο. Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα, υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας, είμαστε προς τη σταθεροποίηση, αν σταματήσουν οι σεισμοί μεγέθους 5» τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Δημήτρης Γκανάς.
Ο Διευθυντής Γεωδυναμικού, κ. Βασίλης Καραστάθης υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή πάντως εκεί που έχει περιοριστεί η ακολουθία θεωρώ ότι είναι ένα σημείο θετικό».
Στο ρήγμα νοτίως της Ίου, επικεντρώνει την προσοχή του ο Ομότιμος Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, θεωρώντας ότι η σεισμική δραστηριότητα κατευθύνεται προς τα εκεί. «Το 5,2 δεν είναι μόνο ότι αυξήθηκε το μέγεθος, αυξήθηκε και ο χώρος που βρίσκεται σε εντατική διέγερση και σπάνε ρήγματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή».
Η κυρια άποψη ανάμεσα στους γεωλόγους είναι πως δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός και θα συνεχιστούν για κάποιες εβδομάδες οι μεσαίας έντασης σεισμοί 4-5 ρίχτερ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση.
Ο κ. Γκανάς τόνισε: «Η έννοια της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από το Κολούμπο της Σαντορίνης και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Από εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα και τώρα σπάει ό,τι ρήγματα βρει εκεί μέσα, μικρότερα ρήγματα που δίνουν 5 – 5,1- 5,2 Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι θα πάρει 2 εβδομάδες μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».
Ρευστή είναι η κατάσταση σε σχέση με την ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην περίπτωση που σπάσει.
Ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, κ. Κώστας Συνολάκης ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα, δηλαδή και σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός αλλά και σε περίπτωση που έχουμε μία ηφαιστειακή κρίση της Σαντορίνης. Κρίση το λένε οι ηφαιστειολόγοι όταν ένα ηφαίστειο μπαίνει σε ένα μικρό παροξυσμό».
Η επιστημονική παρακολούθηση του φαινομένου είναι διαρκής, Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι των Κυκλάδων πρέπει να γνωρίζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες με την ίδια ένταση.
Διαβάστε επίσης
Έφυγε από τη ζωή ο ναύαρχος Αντώνης Θεοχάρης, πρωτεργάτης στο Kίνημα του Ναυτικού
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο
Την Πολεοδομία «δείχνει» το Υπουργείο Τουρισμού για το ξενοδοχείο στο Σαρακήνικο της Μήλου