Στην πτήση για Σαντορίνη η Βίρα μαζί με την οικογένειά της περιμένουν να ξεκινήσει η επιβίβαση για να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στο ξακουστό και φημισμένο για την ιδιαίτερη ομορφιά του ελληνικό νησί. Είναι από την Ταϊβάν και όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι σεισμοί δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνην.
Αν και Φλεβάρης στην αίθουσα των αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος περιμένουν μερικοί τουρίστες ώστε να επισκεφθούν το νησί για μία-δυο ημέρες και έπειτα να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Στις συζητήσεις των ντόπιων μέσα στο αεροσκάφος το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες, και αυτό το συχνό βουητό που ακούγεται κάθε φορά που η γη σείεται. Όπως λένε αν και το έχουν συνηθίσει αυτό δεν το κάνει λιγότερο τρομακτικό.
«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί.
Περπατώντας στα σοκάκια των Φηρών, πάνω από την Καλδέρα, η εικόνα θυμίζει κάτι από εποχές πανδημίας. Μαγαζιά ανοιχτά που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, διερχόμενοι επισκέπτες που φωτογραφίζονται σιωπηλά με φόντο το ηφαίστειο και κάτοικοι που με ένα κινητό στο χέρι προσπαθούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με τη σεισμική ακολουθία.
«Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει κάτοικος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, “λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι”. Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι 2-3 ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.
Την εποχή αυτή όπως επισημαίνει συνήθως ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο με πολλούς επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους να καταφτάνουν στο νησί για να προγραμματίσουν όσες δουλειές χρειάζεται να γίνουν. «Επίσημα ξεκινάμε τη σεζόν Μάρτιο. Θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ημέρες αν θα έχει επιπτώσεις», λέει ενώ εκφράζει την ανησυχία του κατά πόσο είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα οι ειδικοί για αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει στο νησί. «Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να αξιολογηθεί», λέει.
Λίγο πριν την έξοδο των Φηρών σε ένα ιδιωτικό βανάκι η κυρία Βαγγελιώ κάθεται μαζί με τον κ. Φραγκούλη έχοντας μαζί τους κάποιες σακούλες με χόρτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν στη Θηρασιά ενώ το χειμώνα τους τον περνούν στη Σαντορίνη. «Έζησα τον σεισμό του 1956 σε ένα υπόσκαφο στη Θηρασιά» λέει ο κ. Φραγκούλης.
Η ώρα είναι 13:30 το μεσημέρι και στο λιμάνι, στον Όρμο του Αθηνιού τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αρχίσει να βάζουν στη σειρά τα αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με το Blue Star 1. Καθώς η ώρα περνάει ο κόσμος συνεχώς πυκνώνει. Ανάμεσά τους και ο κ. Σταύρος Αναστασιάδης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.
«H Σαντορίνη μάς κουνάει κάθε 10 λεπτά. Πάρα πολλοί σεισμοί, υπάρχει μια ανησυχία. Δεν θα έφευγα αλλά ήταν προγραμματισμένο να κάνω κάποιες δουλειές, ήρθα τις έκανα, κουνήθηκα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Έχουμε σπίτι εδώ και επιχείρηση. Ήρθα 26/1 και τις 2 πρώτες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξυπνούσα. Πιθανότατα να με ξυπνούσαν οι σεισμοί. Όταν κάποιος με ρώτησε αν ο Μελίκ ο σκύλος μου προβλέπει ότι θα γίνει σεισμός τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, τότε το βράδυ ήταν ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε να μην πάθει κάτι το νησί», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Λίγο μετά τις 15:00 και την ώρα που περιμένουν όλο και περισσότεροι στην αίθουσα αναμονής του Λιμανιού σημειώνεται ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Ρίχτερ. «Το βλέπεις; Συνέχεια αυτό νιώθουμε τις τελευταίες μέρες. Τη γη να τρέμει» λέει η κυρία Φλώρα Καραμολέγκου.

Ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται, με τα αυτοκίνητα να είναι γεμάτα μέχρι πάνω, άλλοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, άλλοι τα λουριά των σκυλιών τους και άλλοι βάζοντας δίπλα στις θέσεις των αμαξιών τους τα γατιά τους με τα κλουβιά μεταφοράς τους.
«Αν και δουλεύω εδώ φεύγω γιατί ήμουν μόνη μου εδώ. Η κόρη μου φοβήθηκε για μένα μην εγκλωβιστώ και είπαμε για λίγο, δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει, να κατέβω. Τουλάχιστον να είμαστε μαζί γιατί όταν είσαι μόνος σου είναι πιο δύσκολο. Όταν ξέρεις ότι είσαι σε επίκεντρο σε ένα ηφαιστειογενές νησί που το έδαφος είναι σαθρό είναι πιο τρομακτικό απ’ ό,τι να είσαι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος που το επίκεντρο ξέρεις μπορεί να είναι πιο μακριά. Έχει και ιστορία, μπορεί να είμαστε και λίγο υπερβολικοί, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε κυριεύει, μπορεί να τραβήξει μήνες. Αυτό είναι το δύσκολο, να μην τραβήξει μήνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κάππου.
Λίγο πριν τις 17:00 το πλοίο σαλπάρει για Πειραιά με 1.150 επιβάτες που πήραν την απόφαση να φύγουν από το νησί κάτοικοι που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή κι άλλοι εργαζόμενοι.
Συνεχίζεται το κύμα φυγής από το νησί
Διάχυτη είναι η ανησυχία σε κατοίκους, επισκέπτες και φορείς στη Σαντορίνη για τον χορό των Ρίχτερ που προκάλεσε τη λήψη έκτακτων μέτρων, αλλά και κύμα φυγής από το κυκλαδίτικο νησί.
Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από το νησί της Σαντορίνης συνολικά 11.000 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, 7000 πολίτες και 1200 Ι.Χ. αναχώρησαν με πλοία, ενώ περισσότεροι από 4000 επέλεξαν να φύγουν αεροπορικώς.
Μετά τον σεισμό το μεσημέρι της Τρίτης των 5 Ρίχτερ, που είναι το πιο μεγάλο μέγεθος μέχρι στιγμής, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τα μεγέθη θα ανεβούν κι άλλο.
«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία», είπε στο μιλώντας στο Mega o σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
«Συνεχίζεται αυτή η σεισμική ακολουθία με τα ίδια χαρακτηριστικά καθώς από τα 3,5 ρίχτερ φτάσαμε στα 5 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι αν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο», τόνισε. «Ενδεχομένως τα 5 ρίχτερ να είναι ο κύριος σεισμός και θα το ξέρουμε σε δυο 24ωρα», τόνισε ακόμα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Θεωρώ ότι θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη των σεισμών», είπε και υπογράμμισε ότι την Τετάρτη θα είναι έτοιμος με βάση τα σενάρια για τα μεγέθη να περιγράψει τις επιπτώσεις.
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε: «Σαντορίνη-Αμοργός, φτάσαμε το μέγεθος 5,0 προ ολίγου. Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει , θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει».
Λέκκας: «Μικρός ο σεισμός των 5 Ρίχτερ για να είναι ο κύριος»
Την εκτίμηση ότι ο πρώτος σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό «δεν είναι ο κύριος», εξέφρασε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΜEGA δήλωσε ότι «είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος σεισμός». Όπως πρόσθεσε, ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 5,5 ρίχτερ, «ίσως σηματοδοτούσε μια έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας», γεγονός που θα σημαίνει πως θα πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Αθανάσιος Γκανάς: Τα δύο σενάρια για τους σεισμούς – «Δεν είπαμε σε κανέναν να φύγει από το νησί»
Για τα δύο πιθανά σενάρια σχετικά με τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.
Μιλώντας στο Star, ο κ. Γκανάς ανέφερε πως «υπάρχουν δύο σενάρια είμαστε στο τέταρτο 24ωρο, το ένα είναι να πρόκειται για μια σμηνοσειρά ή να είναι προσεισμική ακολουθία, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα από τα δύο».
«Ακόμα υπάρχει μια εξέλιξη και μια κλιμάκωση. Έχουμε μια αρκετά ενεργητική ακολουθία. Μπορεί να φτάσει μέχρι 6 Ρίχτερ, αν γίνει μεγάλος σεισμός. Υπάρχει μια μεγάλη τεκτονική τάφρος χωρίζει την Αμοργό και τη Σαντορίνη από την Αστυπάλαια και την Ανάφη. το 1956 έσπασε ένα μεγάλο ρήγμα μήκους 52 χιλιομέτρων. Το ρήγμα αυτό έφτασε μέχρι τη νήσο Άνυδρο και εκεί σταμάτησε η διάρρηξη».
«Όλη η σεισμικότητα που παρατηρείται τώρα ξεκίνησε από την Καλντέρα το φθινόπωρο, εντάθηκε τον Ιανουάριο και τώρα έχει βγει έξω από την Καλντέρα και έχει βγει προς την Άνυδρο, δεν υπάρχει ενεργοποίηση της Αμοργού».
«Εμείς και η Επιτροπή δεν είπε σε κανέναν να φύγει από το νησί. Εμείς εισηγηθήκαμε μέτρα σε περίπτωση που γίνει μεγάλος σεισμός που θεωρούμε ότι θα υπάρξει τσουνάμι και κατολισθήσεις. Θεωρώ ότι θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή».
Όπου φύγει φύγει με κάθε μέσο
Την ίδια ώρα, αυξημένη παραμένει η κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης, καθώς αρκετοί κάτοικοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν προσωρινά από το νησί λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.
Οι αναχωρήσεις πραγματοποιούνται με κάθε διαθέσιμο μέσο, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Μάλιστα, έντονη είναι η κινητικότητα στο λιμάνι, με ουρές να σχηματίζονται στα εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ οι επιβάτες περιμένουν υπομονετικά να επιβιβαστούν στα πλοία που αναχωρούν με αυξημένη πληρότητα.
Παράλληλα, στο νησί έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης (4/2) και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής «Όλυμπος» για τον συντονισμό των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις σε όλη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν.
Κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία – Έκλεισε το μονοπάτι από κομμάτια βράχων
Κατολίσθηση σημειώθηκε στη διάσημη Κόκκινη Παραλία στην Σαντορίνη. Τμήμα βράχων αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να πέσουν στην παραλία και να κλείσει το μοναδικό μονοπάτι πρόσβασης.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 2.500 σεισμοί έως την 1η Φεβρουαρίου έγιναν στην περιοχή, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Σαντορίνη: Περισσότεροι από 2.500 σεισμοί έως την 1η Φεβρουαρίου
Ηράκλειο: Παραδόθηκε ο 19χρονος οδηγός που εγκατέλειψε αναβάτες δίκυκλου – Δεν είχε δίπλωμα