Ο Φεβρουάριος σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης – όταν τα πρώτα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να φτάσουν και οι διακοπές του Πάσχα πλησιάζουν σχολιάζει το BBC σε δημοσίευμά του. Ωστόσο «Τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουμε δει μια πτώση στις κρατήσεις, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι βραχύβιο», λέει ο Αντώνης Παγώνης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας.
Αλλά με χιλιάδες σεισμούς να ταρακουνάνε το νησί από τον Ιανουάριο και τους ειδικούς να μην μπορούν να πουν πότε θα σταματήσουν, μια κρουαζιέρα έχει ήδη ακυρωθεί και υπάρχουν φόβοι ότι η πιο σημαντική βιομηχανία του νησιού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά.
Αλλά ακόμη και αν οι τουρίστες δεν επιλέξουν να πάνε αλλού φέτος, τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την προοπτική να μην έχουν αρκετό προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες τους το καλοκαίρι.
Η Σαντορίνη -σχολιάζει το BBC στο θέμα που υπογράφει ο Νίκος Παπανικολάου – ένα από τα πιο επισκέψιμα νησιά της Ελλάδας, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εποχικούς εργαζόμενους από άλλα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό, οι οποίοι βοηθούν τον μόνιμο πληθυσμό των μόλις 15.000 ατόμων να εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες στο νησί κάθε μέρα κατά την περίοδο αιχμής.
Αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι σεισμοί θα επηρεάσουν τον αριθμό των τουριστών έχει αναγκάσει ορισμένους εργαζόμενους να επανεξετάσουν τις επιλογές τους αυτό το καλοκαίρι.
Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν εκφράζουν την ανησυχία τους
«Δεν είναι ότι φοβάμαι τους σεισμούς – η Σαντορίνη πάντα τρέμει», λέει ο Μάνος, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία πέντε καλοκαίρια δουλεύοντας ως μπάρμαν στο νησί. Η δουλειά του είναι απαιτητική, με τα πλήθη να διογκώνονται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής, αλλά η οικονομική ανταμοιβή την έκανε πάντα να αξίζει τον κόπο. Φέτος φοβάται ότι αυτό δεν θα συμβεί. «Ανησυχώ ότι δεν θα υπάρχουν αρκετοί τουρίστες. Αν η σεζόν είναι αδύναμη, μπορεί να μην βγάζω τόσα χρήματα ή μπορεί να μη με χρειάζονται για όλο το καλοκαίρι. Δεν μπορώ να πάρω αυτό το ρίσκο». Αντ’ αυτού, ο Μάνος λέει ότι έχει πιάσει δουλειά στην Κέρκυρα και δεν θα επιστρέψει φέτος στη Σαντορίνη.
Και δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που το νησί χρειάζεται προσωρινό εργατικό δυναμικό, τώρα είναι η εποχή που χρειάζονται εργάτες οικοδομών για την ανακαίνιση των ξενοδοχείων ενόψει του καλοκαιριού.
Οι εργασίες αυτές έχουν σταματήσει λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια λόγω των σεισμών και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων – που ανησυχούν ότι οι εργαζόμενοι θα πάνε αλλού – πιέζουν την κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους μέχρι να αρχίσουν και πάλι οι εργασίες. «Έχουμε καταθέσει μια σειρά προτάσεων στην κυβέρνηση για να στηρίξουμε τόσο το υπάρχον εργατικό δυναμικό στο νησί όσο και όσους επιθυμούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της σεζόν», λέει ο κ. Παγώνης.
Προσθέτει ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά, αλλά «μένει να δούμε αν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν».
Χρειάζονται επενδύσεις στις υποδομές του νησιού
Αν και οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν γρήγορα στους κινδύνους που εγκυμονούν οι σεισμοί -τοποθετώντας ομάδες διάσωσης στη Σαντορίνη και θεσπίζοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την επίσπευση της βοήθειας- ορισμένοι στην τουριστική βιομηχανία υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να συνοδευτεί με επενδύσεις στις υποδομές του νησιού. «Οι προκλήσεις δεν θα εξαφανιστούν μόλις σταματήσουν οι σεισμοί», λέει η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, ιδιοκτήτρια τεσσάρων ξενοδοχείων στη Σαντορίνη. «Κατά τη διάρκεια της σεζόν, το νησί δέχεται καθημερινά 70.000 εργαζόμενους και 160.000 επισκέπτες. Ενώ το κράτος ενήργησε γρήγορα για την αντιμετώπιση του σεισμού, εμείς ζητάμε εδώ και καιρό βελτιώσεις, όπως ένα νέο λιμάνι».
Ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς
Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς για τα ιδιωτικά ενοικιαζόμενα ακίνητα, τα οποία μπορεί να μην πληρούν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας με τα ξενοδοχεία του νησιού.
Η Σαντορίνη αντιπροσωπεύει περίπου το 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, με εκτιμώμενο ετήσιο εισόδημα 5,9 δισ. ευρώ (4,9 δισ. λίρες).
Ενώ δεν έχουν υπάρξει ακυρώσεις μέχρι στιγμής, οι ξενοδόχοι αναφέρουν μείωση των κρατήσεων και οι επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί για έναν ακόμη μήνα, ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι σοβαρός.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τη σημασία της προστασίας της φήμης της Σαντορίνης, χαρακτηρίζοντάς την ως «εμβληματικό τουριστικό προορισμό» και λέγοντας: «Είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε τη φήμη της και να διασφαλίσουμε ότι το 2025 θα είναι μια ακόμη εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό».
Η κ. Καραμολέγκου, τα τέσσερα ξενοδοχεία της οποίας απασχολούν 120 άτομα προσωπικό, αναγνωρίζει τις προκλήσεις και παραδέχεται ότι αν οι δονήσεις συνεχιστούν για πολύ ακόμα, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεών της. Αλλά παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της πιο σημαντικής βιομηχανίας του νησιού. «Είμαστε σε αυτή τη δουλειά εδώ και δεκαετίες, λειτουργώντας στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι σίγουρη ότι ακόμη και με λιγότερο προσωπικό, οι υπηρεσίες μας θα παραμείνουν εξαιρετικές».
Διαβάστε επίσης:
Κέρκυρα: Ομολόγησε τη δολοφονία του αδελφού του ο 59χρονος – «Εγώ τον σκότωσα»