Δροσιστικό μαρούλι, φρέσκα τοματίνια και τραγανό μπέικον συνδυάζονται ιδανικά με μια απλή βινεγκρέτ αρωματικών βοτάνων και δημιουργούν την καλύτερη βάση για να τοποθετηθούν τα διαβολικά (γεμιστά) πασχαλινά αυγά.
Είναι η ιδανική σαλάτα για να στολίσει εντυπωσιακά το κέντρο του πασχαλινού σας τραπεζιού αλλά και για brunch ή μεσημεριανό γεύμα στο καθημερινό φαγητό της οικογένειας.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τα γεμιστά αυγά
8 βρασμένα αυγά
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
1 κουταλάκι του γλυκού κίτρινη μουστάρδα
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγη καπνιστή πάπρικα για πασπάλισμα
Για τη σαλάτα
4 φέτες μπέικον
8 φλιτζάνια μαρούλι, κομμένο σε λωρίδες
1 φλιτζάνι τοματίνια, κομμένα στη μέση
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο σχοινόπρασο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο κατά βούληση
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αρχικά ξεφλουδίστε τα αυγά και τοποθετήστε τα σε μια χαρτοπετσέτα. Κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε προσεκτικά τους κρόκους σε ένα μπολ. Πολτοποιήστε τους με τη μαγιονέζα, τις μουστάρδες και μια μεγάλη πρέζα αλάτι και πιπέρι, μέχρι να γίνει λείο το μίγμα.. Βάλτε με κουτάλι ή με ένα μικρό κορνέ τη γέμιση ξανά στα ασπράδια των αυγών και πασπαλίστε τα με καπνιστή πάπρικα.
- Ζεστάνετε το μπέικον, κομμένο σε κομμάτια, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε το μέχρι να γίνει τραγανό και στη συνέχεια αφαιρέστε το με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε το σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει η περιττή λιπαρότητα.
- Όσο ψήνεται το μπέικον, κόψτε σε φέτες τις ντομάτες και ετοιμάστε τη βινεγκρέτ. Χτυπήστε ελαφρά το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το μέλι, τα μυρωδικά, το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε το ελαιόλαδο ενώ ανακατεύετε και χτυπάτε μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί η σώς.
- Τοποθετήστε το μαρούλι, απλώνοντάς το σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Αλατοπιπερώστε το ελαφρά, αραδιάστε από πάνω τα κομμένα τοματίνια και το τραγανό μπέικον. Τοποθετήστε τα γεμιστά αυγά σε όλη την επιφάνεια της σαλάτας. Περιχύστε με το ντρέσινγκ βοτάνων και σερβίρετε αμέσως.
Info
Ο όρος διαβολικά αυγά πιθανότατα προέρχεται από τη σύνδεση μεταξύ της πικάντικης γεύσης από τα καρυκεύματα και των (πιθανώς καυτών θερμοκρασιών στην κόλαση. Δεδομένου ότι η λέξη “διαβολικά” δεν προκαλεί θετικούς συνειρμούς, ορισμένοι προτιμούν να αποκαλούν το πιάτο “γεμιστά αυγά”, “αυγά σαλάτας” ή “ντυμένα αυγά”.
Διαβάστε επίσης:
Κουλουράκια, με τα αρώματα των πασχαλινών αναμνήσεων
Μοναστηριακή φασολάδα με πορτοκάλι