Μια χορταστική και πεντανόστιμη σαλάτα που αξιοποιεί στο έπακρο τα περισσεύματα του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού αλλά μπορεί να ετοιμαστεί και εκ νέου με φιλετάκια κοτόπουλου και να σερβιριστεί σε γιορτινό μενού.
Ετοιμάστε μόνοι σας το πικάντικο μίγμα μπαχαρικών για πιο αρωματικό αποτέλεσμα, δημιουργήστε την κορεάτικη αυτή καροτοσαλάτα και στολίστε με τις λωρίδες κοτόπουλου και τα μυρωδικά.
Υλικά για τη Συνταγή
400 γραμμάρια περισσεύματα ψητού κοτόπουλου ή γαλοπούλας (αν χρησιμοποιήσετε ωμά φιλετάκια κοτόπουλο, κόψτε τα σε λωρίδες και μαρινάρετέ τα σε 60ml σάλτσα σόγιας για 30 λεπτά)
1 κουταλάκι του γλυκού ολόκληρους σπόρους κόλιανδρου
4 κόκκους μαύρου πιπεριού
½ κουταλάκι του γλυκού κοκκινοπίπερο σε σκόνη
500 γραμμάρια καρότα
80 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι
50 ml λάδι
20 ml ξύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Λίγο αλάτι
½ ματσάκι άνηθο και φύλλα μωβ πλατύφυλλου βασιλικού για το στόλισμα
Λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό γουδί, σπάστε και τρίψτε τους σπόρους κόλιανδρου με τους κόκκους πιπεριού, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι, ανακατέψτε καλά και άστε στην άκρη το πικάντικο αυτό μίγμα μπαχαρικών.
Ξεφλουδίστε, πλύνετε και τρίψτε τα φρέσκα καρότα χρησιμοποιώντας έναν κορεατικό τρίφτη καρότου (σπειροειδής τρίφτης).
Βάλτε τα τριμμένα καρότα σε ένα μπολ και ρίξτε μέσα τα μπαχαρικά που έχετε τρίψει στο γουδί.
Καθαρίστε το ξερό κρεμμύδι, κόψτε το σε μπαστούνια και τσιγαρίστε το σε λάδι μέχρι να ροδίσει καλά. Θα χρησιμοποιήσετε το αρωματικό λάδι κρεμμυδιού και θα αφήσετε το σοταρισμένο κρεμμύδι για άλλη συνταγή – εδώ δεν θα χρειαστεί.
Ρίξτε το καυτό αυτό αρωματικό λάδι στα τριμμένα καρότα και ραντίστε την κορεάτικη αυτή καροτοσαλάτα σαλάτα με το ξύδι.
Πολτοποιήστε το σκόρδο, βάλτε το στα καρότα, προσθέστε αλάτι και τρίψτε τη σαλάτα με τα χέρια σας, όταν κρυώσει λίγο (αυτό είναι απαραίτητο για να απελευθερώσουν τα καρότα χυμό).
Χρησιμοποιήστε έτοιμο ψητό κοτόπουλο και κόψτε το σε μακριές λωρίδες . Αν έχετε ωμό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κόψτε το σε λωρίδες, βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύστε το με σάλτσα σόγιας. Αφήστε το να μαριναριστεί για μισή ώρα και μετά τσιγαρίστε το σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι για 5 λεπτά και προσθέστε το στα καρότα.
Ψιλοκόψτε τον φρέσκο άνηθο και βασιλικό και προσθέστε και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, αν επιθυμείτε. Ανακατέψτε καλά, δοκιμάστε τις γεύσεις και η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης
Βασιλόπιτα με λεμόνι και γλάσο λευκής σοκολάτας
Χοιρινό «ακορντεόν» στον φούρνο, για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Πολίτικη βασιλόπιτα, με σαλέπι και μαστίχα (συνταγή ζαχαροπλαστείου)
Cucina Povera | topontiki.gr