Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει ο σακχαρώδης διαβήτης στη χώρα μας καθώς το 12% των πολίτων πάσχει από τη νόσο.
Σύμφωνα με τος ειδικούς στην Ελλάδα υπάρχουν εκατομμύριο διαβητικοί που αποτελούν «βαρύ φορτίο» για το δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ετήσια συνολική φαρμακευτική δαπάνη από 3,8 δισ. ευρώ το 2014 αυξήθηκε σε 7,1 δισ. ευρώ το 2023. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το τριμηνιαίο κόστος με τις σύγχρονες θεραπείες από 300 ευρώ που αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ στους ασθενής έχει εκτοξευθεί στα 1.400 ευρώ.
Το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι από τους τελευταίους στη λίστα με τους ευρωπαίους που αθλούνται αποτελεί ένα ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή, είναι οι «ασπίδες προστασίας» από το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία αναφέρθηκαν κατά τη παρουσίαση της μελέτης: «Η επιβάρυνση του Διαβήτη και οι Προοπτικές Μεταρρύθμισης: Συμπεράσματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», η οποία ανατέθηκε από την Πλατφόρμα Διαβήτη του ΣΦΕΕ στο London School of Economics (LSE).
Στην παρουσίαση της μελέτης, που έγινε χθες στην Αθηναϊκή Λέσχη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Διαβήτη, εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών, των συλλόγων ασθενών, και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αντάλλαξαν γόνιμες ιδέες, κατέθεσαν προτάσεις και συζήτησαν για τα εμπόδια, αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της νόσου και τη διαμόρφωση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στόχο είχε την εφαρμογή προτάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση της φροντίδας του διαβήτη στην Ελλάδα.
Πανάκριβος ο διαβήτης
Το θέμα του διαβήτη απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα: «Η αλλαγή τεχνολογίας σε σχέση με τις παραδοσιακές ταινίες μέτρησης σακχάρου έχει μεν ως αποτέλεσμα πιο αξιόπιστες μετρήσεις για τους ασθενείς, αλλά από την άλλη πλευρά έχει οδηγήσει τον προϋπολογισμό σε εκρηκτική άνοδο. Η επιπλέον χρηματοδότηση το 2024 ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Για να δώσω ένα παράδειγμα, το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ το τρίμηνο για τους ασθενείς ήταν 300 ευρώ με την παλιά τεχνολογία και με την καινούργια ήταν 1.400 ευρώ. Μας λείπουν αυτά τα χρήματα και πρέπει να τα βρούμε» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας πως ο κυριότερος λόγος που θεσπίστηκε το rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ήταν οι επιπλέον πόροι να κατευθυνθούν εξολοκλήρου στον προϋπολογισμό του διαβήτη. «Εάν δεν δράσουμε γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα. είπε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα πρόληψης.
Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο διαβήτης στη χώρα μας αφορά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας και το «φορτίο» για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι βαρύ. «Είναι μία χρόνια, αλλά και ύπουλη νόσος, καθώς στο ξεκίνημά της μπορεί να μην δώσει ορατά συμπτώματα, όμως επιβαρύνει πολύ το σύστημα υγείας και πολλά χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση. Επίσης, συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές που επιβαρύνουν σημαντικά τους προϋπολογισμούς της υγείας» ανέφερε. Για αυτούς τους λόγους, συμπλήρωσε, είναι πολύ σημαντική αυτή η μελέτη για τη χαρτογράφηση της κατάστασης στο ελληνικό περιβάλλον και τις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε. «Αυτό που ζητούμε είναι να καταλήξουμε σε κοινές προτεραιότητες και άμεσες δράσεις που θα μπορέσει άμεσα να προχωρήσει και να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Ο Bart Torbeyns, Γενικός Διευθυντής, Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Διαβήτη, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, είπε πως στις προτεραιότητες είναι να έρχονται σε επαφή όλοι οι φορείς για την αντιμετώπιση του διαβήτη, για την καταγραφή των προβλημάτων αλλά και των προτάσεων που υπάρχουν. «61 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με διαβήτη. Είναι σημαντικό το κομμάτι της πρόληψης, αλλά ακόμη υπάρχουν κενά στη συλλογή δεδομένων για την επίπτωση της νόσου. Η καταγραφή και η παρακολούθηση των ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας» υπογράμμισε.
Τα κύρια σημεία της μελέτης
Η μελέτη «Το Βάρος του Διαβήτη και οι Προοπτικές Μεταρρύθμισης: Συμπεράσματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας» αποτελεί μια ολοκληρωμένη κατανόηση του αντίκτυπου του διαβήτη στην ελληνική κοινωνία και εστιάζει στην αντιμετώπιση δύο κρίσιμων πραγματικοτήτων:
- της αυξανόμενης οικονομικής επιβάρυνσης της νόσου
- της ικανότητας του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις εκτεταμένες συνέπειές της.
Ο Καθηγητής του LSE Πάνος Καναβός αναφερόμενος στα κύρια ευρήματα της μελέτης, τόνισε πως:
– Οι θάνατοι από το διαβήτη αυξάνονται όμως δεν έχουμε ακόμη τη συνολική εικόνα (καθώς μετρούνται μόνο οι θάνατοι που στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ο διαβήτης),
–Παράλληλα αυξάνεται ο επιπολασμός της νόσου στη χώρα μας (στο 12%).
-Υπάρχουν κενά στα συστήματα καταγραφής και προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη διαχείριση της νόσου.
-Ο διαβήτης περιλαμβάνεται στις δέκα βασικότερες αιτίες θανάτου και το ποσοστό θανάτων από τη νόσο από 1,4% έχει ανέβει στο 2%.
– Ο επιπολασμός του διαβήτη στην Ελλάδα αναφέρεται στο 12% με αυξητική τάση, αν και ο ακριβής ρυθμός δεν είναι σαφής.
-Η Ετήσια συνολική φαρμακευτική δαπάνη από 3,8 δισ. ευρώ το 2014 αυξήθηκε σε 7,1 δισ. ευρώ το 2023
Τι πρέπει να γίνει
Η εφαρμογή ουσιαστικών αλλαγών απαιτεί προσεκτική εξέταση της κατανομής των πόρων, των ανταγωνιζόμενων προτεραιοτήτων και της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των παρεμβάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν:
– Υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη
– Ενίσχυση της Ικανότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τη Διαχείριση του Διαβήτη.
– Επένδυση στην Υποδομή Δεδομένων για Βελτίωση της Διαλειτουργικότητας και Ανάλυσης.
– Διευκόλυνση Ενσωματωμένης Φροντίδας για Άτομα με Διαβήτη
– Προώθηση των Δυνατοτήτων Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) για Ψηφιακές Υγειονομικές Τεχνολογίες
Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν οι κ.κ.: ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Υπουργείου Υγείας, ο Χρήστος Δαραμήλας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ο Σπύρος Φιλιώτης Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Φαρμασέρβ – Λίλλυ ΑΕΒΕ και πολλοί άλλοι.
Διαβάστε επίσης:
Διατροφή: 6 πηγές πρωτεΐνης που δεν είναι κρέας
Νέα μελέτη: Δυο στους τρεις ασθενείς διακόπτουν το Ozempic μετά από 24 μήνες